SUV dla 19latka

10 Cze 2008, 17:58

Witam pisze ten temat z pewnym wstrętem ale niech będzie mój szef a zarazem znajomy chce kupić synalkowi nowego SUVa tylko który?? Mnie tez prosił o rade tyle ,że ja bym nie kupował mu żadnego przez najbliższe 10 lat ale dobra co mu polecić. Ma być to samochód wielkości jak XC90, Q7.Samochód do 250 tys. ( jak dla mnie przesada , ale jego kasa) ma być przede wszystkim ,, młodzieżowy i bezpieczny.
astro007
Aktywny

10 Cze 2008, 18:25

niech mu lepiej rower kupi:P :twisted:
krisstiano1
Nowicjusz

10 Cze 2008, 18:27

Na pewno moim faworytem jest Audi Q7 super samochód, ładnie się prezentuje i można się naprawdę czuć w nim bezpiecznie ;)
Jeśli nie Q7 to Porsche Cayenne mmm.... suv ktory moze w jednej chwili zamienic sie w rasowa wyscigowke ;) W miare ladny chociaz rozni ludzie roznie twierdza i takze bezpieczny ;)

Ostatecznie jak nic z tych dwoch nie wyjdzie to Volkswagen Touareg na full wypasie ;)
Marzenie - Zobaczyć w swoim garażu :
BMW M3
Audi RS6
Dodge Charger 1967r.
siara94
Początkujący

Miejscowość: Łódź

10 Cze 2008, 18:30

krisstiano1 napisał(a):niech mu lepiej rower kupi:P :twisted:

dokładnie tak samo uważam.
astro007
Aktywny

10 Cze 2008, 20:25

Jak dla mnie to Q7 ale taki dzieciak w wieku 19 lat przy bogatym tatuśku rozbije go dość szybko i przy okazji może siebie skasować :/
Dla takiego to jakieś słabe A4 z silnikiem 1.6.
XC70 też dosyć bezpieczne autko. Zresztą i tak postawi na swoim zanając życie :/
Albo możesz mu podłożyć tak zwaną świnię i zaproponować Cadilaca Escalade albo Lincolna Navigatora one mają silniki coś koło 8 litrów więc będzie częstym bywalcem na stacji i wtedy tata się może wkurzyć i go sprzeda :]
Romcjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa Audi A8 D3 '04 3.7

10 Cze 2008, 21:19

Romcjusz napisał(a):Albo możesz mu podłożyć tak zwaną świnię i zaproponować Cadilaca Escalade albo Lincolna Navigatora one mają silniki coś koło 8 litrów więc będzie częstym bywalcem na stacji i wtedy tata się może wkurzyć i go sprzeda :]

A mnie wyrzucić z roboty ale nie jego to nie będzie ruszać chce diesla.Aha i wydaje mi sie że one silnik maja 4 albo 6 litrów ale i tak duży.
astro007
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Wymiana rury wlewu paliwa - Toyota Yaris II P9 2006 - 2011
    Jak pewnie wszystkim wiadomo ten model boryka się z rdzewiejącym układem wlewu paliwa i można to zaobserwować w większości modeli P9 z silnikiem 1.0 i 1.3 które układ ten mają taki sam. W moim przypadku podczas tankowania ...

10 Cze 2008, 23:29

Nie tak łatwo stracić życie siedząc za kierownicą Q7. Trzeba byłoby dobrze wcelować w TIRa, a i to przy bardzo dużych prędkościach. Reszta osobówek to takiemu Audi wbije się pod maskę... .

SUV od Porshe jest bardzo "młodzieżowy" w sensie sportowy, a do tego niewiele tego jeździ po ulicach, zatem będzie robił wrażenie.

A tak coś bardziej konkretnie to nie mam pojęcia - nie moja liga 8)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Cze 2008, 08:49

Może trochę ode mnie to co wiem to powiem może komuś sie przyda. Na początku jak audi zrobiło testy zderzeniowe wyszedł jeden problem mianowicie deska rozdzielcza pękła im i było duże prawdopodobieństwo że wbiłaby sie w chyba brzuch kierowcy. Z tego co wiem to nie rozwiązali tego problemu do końca. volvo podczas testów w chyba Top Gear zrobiło na nie piorunujące wrażenie, słowo daje i chyba jest najbezpieczniejsze ale czy samochód kupuje się po to żeby go rozbić?? Poza tym auto nie dla mnie bo mnie nigdy nie będzie stać na takie cacka.Jednak jak juz mówiłem kupno nastolatkowi takiego SUVa to głupota.
astro007
Aktywny

11 Cze 2008, 10:05

astro007 napisał(a):kupno nastolatkowi takiego SUVa to głupota.

To fakt, ale jak szef się uprze i ma kasę to i tak postawi na swoim. Doradź mu jedno w wymienionych wcześniej aut: XC70, Q7, Cayenne, Touarega lub jeszcze np. BMW X5 i sobie wybierze.

A to, że 19-latek będzie się woził takim autem trzeba będzie przeboleć...
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

11 Cze 2008, 10:25

astro007 napisał(a):ale czy samochód kupuje się po to żeby go rozbić??

Nie, ale można kupić auto aby mieć poczucie bezpieczeństwa. Wszelkie pakiety poduszek, kurtyn powietrznych też są wykupowane, chociaż wiadomo, że przydadzą się tylko podczas wypadku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Cze 2008, 14:04

ma ma być młodzieżowy i bezpieczny to niech kupi mu Tira Volvo. tylko bez naczepy to będzie stwarzał ogromne zagrożenie do ruchu, chociaż i tak będzie stwarzać zagrożenie. Nie ważne co mu kupi i tak będzie szpanował i srał tym ze jeździ dużym i drogim autem. Niech kupi Audi Q7. a Jak go rozbije po 3 dniach jazdy to wtedy tatuś sie zastanowi czy to był dobry pomysł i oby rozbił tylko siebie a nie innych użytkowników. Znając życie synus jest rozpieszczony, no chyba ze chłopak rozsądny to wtedy bedzie wiedział ile zagrożenia niesie jazda samochodem takiej wielkości i z takim silnikiem.

Nich mu kupi Q7 albo ML. Ml miałem styczność jeżdżenia i to jest świetne auto.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

12 Cze 2008, 20:27

Zastanawiam sie czy nie polecić im Toyoty Land Cruiser 120 lub Pajero ew. Patrola.W sumie to nie znam sie zbytnio na terenówkach i SUVach bo którego szaraka to interesuje.

Pytanie ode mnie czy Volvo faktycznie jest takie bezpieczne?? No bo auto to w ogóle się nie gnie ( karoseria) a np. w Mercedesie to zmniejsza przeciążenia. Z tego wynika że Volvo jest najmniej bezpieczne i co jest bezpieczniejsze Xc90 czy q7
astro007
Aktywny

12 Cze 2008, 20:31

Nie ma się co przejmować zbytnio tym bezpieczeństwem, bo w tego typu autach różnice są bardzo niewielkie - ważne jest też zwracanie uwagi w jakich konkretnie kryteriach zostało dane auto ocenione np w testach zderzeniowych, bo są zarówno punkty za bezpieczeństwo kierowcy, jak i np. bezpieczeństwo pieszego podczas uderzenia.

Z jednej strony dobre gniecenie się jest dobre, bo amortyzuje, ale jak uderzenie będzie naprawdę potężne, to tak auto się zgniecie, że kierowca będzie chudy jak kartka papieru
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice