SUV dla Kobiety, ASX a może Sportage ?

01 Lip 2013, 12:37

Dzień Dobry wszystkim.

Zastanawiam się nad kupnem mojego drugiego auta, obecnie jeżdżę Fabią. Rozglądam się za autami na ulicy, czytam różne opinie w internecie, byłam w salonie kilku marek. Największa uwagę przykuły dwa modele, Mitsubishi ASX, znalazłam sprowadzane z salonu w niemczech, w najbogatszym wyposażeniu, 2012 rocznik, przebieg 20 tys, silnik diesla 150km 2wd. Jeździłam nim w salonie i wydaje się dość ciekawym autem, czytałam wiele o jego bezawaryjności, ma tylko troszeczke słabą jakość wykończenia. Kia Sportage również bardzo mi się podoba, jest taka duża i nowoczesna, jednak posiada o wiele gorsze opinie, szczególnie jeśli chodzi o awarie. Proszę o opinie ekspertów ;)
Gontar
Nowicjusz

Auto: Daewoo Matiz

01 Lip 2013, 13:09

Cóż, generalnie nie pakowałbym się w KIA. Zaraz mnie pewnie zakrzyczą, że to stereotyp, że dzisiejsze KIA są już dużo lepsze, ale tracą mocno na wartości, do tego jakość wykonania jest co najwyżej przeciętna. Mitsubishi ASX to inna bajka, jest ładne, trwałe i nie traci tyle na wartości. To prawda, nie jest tak przestronne jak Sportage, wyposażenie jest dość ubogie. Generalnie z tej dwójki brałbym japończyka, ale radziłbym ci się przyjrzeć innym autom. Na rynek wchodzi coraz więcej małych SUV'ów, jak np. Opel Mokka, Chevrolet Trax, Peugeot 2008 i Renault Captur. Zerknij też na Nissan'a Juke.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

01 Lip 2013, 13:37

Mnie osobiście przekonuje i podoba się Chevrolet Captiva ! :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

01 Lip 2013, 14:36

Chevrolet to to samo co Opel. Silniki w tych suvach nie za ciekawe. Francuzy już wogóle jak można trzy gary wrzucic pod maske do suva :/ Downsizing przeraża mnie do tego stopnia, że za pare lat będą same cudaki na drogach naszpikowane elektroniką...
Z tych co wymieniłaś oba auta będą ok po warunkiem, ze weźmiesz silnik nie mniejszy jak 1.8.
Przejedz się oba autami i będzie wszystko jasne.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lip 2013, 14:49

artur73 napisał(a):Chevrolet Captiva !

Jeździłem i prawdepowiedziawszy nie polecam, to auto prezentuje poziom espero/nexia wyciszeniem, jakoscią i parametrami silnika który jest za słaby do tego auta (2,0).
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Lip 2013, 15:16

Co do Captivy, to się zgadzam. Pierwsza generacja to dla mnie Daewoo, druga to Opel. I gdzie tu amerykańskie, wielkie V8 i muskularny styl ? W PL jedynymi, prawdziwymi Chevroletami są Camaro i Corvette (o ile można ją kupić). Choć z drugiej strony nie dziwota, że nie sprzedają u nas Silverhado i spółki :yes: Co do silników R3, to takiego badziewia bym łopatą nie tknął, już na pieszo wolałbym chodzić, niż ośmieszać się w SUV'ie z 3 garami.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Coupé – klasyka gatunku
    Kiedy myślimy o samochodzie sportowym, najczęściej do głowy przychodzi nam opływowe coupé. Ale nadwozie tego typu jest tak naprawdę starsze niż motoryzacja. Słowo coupé pochodzi z języka francuskiego, w dosłownym ...

01 Lip 2013, 19:17

Nie jest to segment w którym się orientuję, ale co tam udzielę się :D ..
Hyundai Tucson popularny na amerykańskim rynku
ponoć dysponuje ciekawą jednostką V4 2.4L
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

01 Lip 2013, 21:08

Kia jest zdecydowanie lepszym samochodem w tej cenie z tej dwójki z racji przestrzeni i wykończenia. Zresztą tysiące polaków nie mogą się mylić skoro ten model jest w pierwszej 10. sprzedaży.
Taka Kia kosztuje tyle co Mokka, za to samo dostajemy auto o klase większe i wcale nie gorsze jakościowo. Zresztą najwięcej psioczą na jakość koreańców Ci co nie mieli z nimi do czynienia - taki nasz głupi naród. Np. taka Kia Venga dostała ocene 6 w teście AŚ na dystansie 100tys. km i jedyną usterką była ułamana obramówka żarówki halogenu. Rzeczywiście jakość bardzo niska... Klocki hamulcowe wytrzymały 100tys. km NIE TARCZE, które też wtytrzymały ten dystans TYLKO KLOCKI
Skoro w moim starym Accencie nigdy nic sie nie zepsuło przez 14 lat i podobno poprawiono jakość to nie wiem co polacy zapatrzeni w VW i Audi chcą od tych aut jeśli chodzi o jakość podzespołów... chyba, że ktoś lubi robić w swoim pasku zawias co 30tysi, czyścić zawory co 70 tysięcy czy wymieniać DSG co 150tysięcy...

@Genioekt
Spadek wartości... rozwala mnie ten aspekt. Kupujesz taniej wiec sprzedajesz taniej a procentowy spadek jest jednym z niższych! W złotówkach też nie jest wyższy od konkurencji. Zajżyj w tabele, a potem pisz co ma coś wspólnego z prawdą.

Możesz poczekać na Hyundaia ix35 po liftingu, który ma niedługo zawitać do salonów.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010