SUV do 15-20 tysięcy. Dobry na zimę. Tylko benzyna.

22 Paź 2023, 20:04

Witam.
Poszukuję samochodu, który ma służyć jako drugi i bez większego problemu radzić sobie na śniegu. Z racji, że auto będzie mało użytkowane szukam benzyny, najlepiej jakiegoś prostego silnika. Zależy mi na większym prześwicie więc odpadają osobowki z napędem na 4 koła.

Z aut które biorę pod uwagę, będą to:
Nissan X-Trail T30 2.0 benzyna
Ford Maverick 2.0
Suzuki Grand Vitara II (chyba za niski budżet)
Pajero Pinin
Outlander (ale tak nie bardzo bo chciałbym żeby auto było pakowne, aby móc coś w nim przewieźć)
Jeżeli macie jakieś inne propozycje to proszę o napisanie.
Budżet jaki chce przeznaczyć to 15-20 tysięcy. Nie szukam terenówki, tylko wysokiego suva, który poradzi sobie na nieodśnieżonym podjeździe, tudzież na lekko zawianej drodze. Czekam na odp. Pozdrawiam.
Junak777
Nowicjusz

23 Paź 2023, 14:02

Junak777 napisał(a):Outlander (ale tak nie bardzo bo chciałbym żeby auto było pakowne, aby móc coś w nim przewieźć)
Myślisz że w wyżej wymienionych będziesz miał więcej miejsca :wink: nie sądzę.

Jeszcze możesz zerknąć na Toyotę RAV4 II która miała stały napęd na cztery koła (produkowana była do 2006 roku).

Jak będziesz chciał coś przewieźć to najlepiej mieć przyczepkę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Paź 2023, 14:22

Dzięki za pierwszą odpowiedź. Coś więcej na temat wymienionych aut ? Szczególnie interesuje mnie X-Trail bo jest jeden ładny w mojej okolicy. Czy ten silnik jest w miarę ok ? Dodam, se auto jest bez grama rdzy
Junak777
Nowicjusz

23 Paź 2023, 14:30

Junak777 napisał(a):Dodam, se auto jest bez grama rdzy

Xtrail bez grama rdzy? W benzynie? Do 15k?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Paź 2023, 14:59

Przywieziony z Włoch. Naprawdę auto nie jest zgnite
Junak777
Nowicjusz

25 Paź 2023, 20:57

Podbijam temat. Jeżeli macie jakieś ciekawe propozycje z woj. małopolskiego, podkarpackiego i ewentualnie świętokrzyskiego to proszę o podrzucenie
Junak777
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...

26 Paź 2023, 12:34

Jak nie zależy Ci na roczniku i nie musi wyglądać nowocześnie to polecam Hondę CR-V rd1.
Jeśli jakimś cudem uda się znaleźć z w miarę ogarnięta blacharką to auto odwdzięczy się niezawodnością i tanim utrzymaniem. Ja przejechałem już ponad 80 tys km w niecałe 3 lata i nie zawiodła mnie nigdy a pieniędzy włożyłem mniej niż za rok użytkowania Astry H w dieslu.

Jeździłem po błocie, wyciągałem auta z zasp, naprawde daje radę. Ale niestety ruda ja zeżarła i trzeba się będzie pozbyć.
bartekkbkk
Nowicjusz

26 Paź 2023, 13:20

Słyszałem, że w Hondach naped 4x4 działa tak sobie. Jak dawało radę to auto w śniegu ? Głównie do tego go potrzebuje. Po żadnych błotach, wyrwach czy innych tego typu nie zamierzam go eksploatować
Junak777
Nowicjusz

26 Paź 2023, 13:25

Dołącza się w momencie uślizgu przedniej osi. U mnie działało to dość sprawnie, prostowało na lodzie jak się dołączał napęd. I tak jak mówiłem wyciągałem auta z zasp, z przyczepka pełna drewna bo sporym śniegu też jeździłem, grunt to dobre opony i dbanie o napęd tj. wymiana oleju w tylnym moście od razu po zakupie.

Mieszkam w leśniczówce na końcu świata z drogą bez asfaltu i bez częstego odśnieżania i no nic lepszego na te warunki mi nie potrzeba.
bartekkbkk
Nowicjusz

26 Paź 2023, 14:59

Junak777 napisał(a):Przywieziony z Włoch. Naprawdę auto nie jest zgnite

jest już gdzieś w PL do kupienia ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe