SUV do 25k - Tucson, Sportage, Grand Vitara, CRV, RAV4?

24 Sty 2016, 13:58

Cześć, ojciec przymierza się do kupna używanego SUVa w okolicach 25 000 zł. Rocznik minimum 2004, w przypadku RAV4. Dobrze by było jakby SUV był w LPG i oczywiście z jak najmniejsza awaryjnością i niedrogimi częściami.

Wytypowaliśmy takie samochody:

Hyundai Tucson - niedrogi, ponoć mało awaryjny, bez zastrzeżeń

Kia Sportage - większość osób twierdzi, że jest to praktycznie to samo co Tucson, z tym, że design bardziej nowoczesny i lepiej wyposażone wnętrze

Suzuki Grand Vitara - często spotykany i polecany samochód, nowoczesny design. Słyszałem, że te sprowadzane do PL były najczęściej mocno katowane przez niemców oraz ten model ma problemy z gazem, nie wiem co dokładnie

CRV - śmieszny design, ogólnie lubimy Hondy. Aktualnie mamy CIVICa VI 1996 liftback, który jeszcze nigdy się nie zepsuł, 8 lat na jednym oleju :D

RAV4 - chyba jeden z lepszych SUVów, design najpiękniejszy naszym zdaniem, mało awaryjny

Kiedyś braliśmy pod uwagę jeszcze Santa Fe, ale ojcu nie pasują te 'dmuchane' boki na masce - chociaż Tucson ma niemal identyczne ;)

Czekam na opinie!
phillix
Nowicjusz

Auto: Nie mam

24 Sty 2016, 14:00

Zapomniałem dodać, że silnik najlepiej jakby nie przekraczał 2.0. Moc nie ma znaczenia. Samochód głównie do miejskiego użytku.
phillix
Nowicjusz

24 Sty 2016, 14:26

A ja zapytam - po co SUV do miasta?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Sty 2016, 14:32

Nie rozumiem po co ludzie kupują SUVy zeby nimi jeździć po mieście.
Z tych aut, które wybrałeś wszystkie są OK. Ja bym skupił się na szukaniu jak najlepszego egzemplarza najlepiej krajowego z pełną historią.
Rocznik i przebieg nie bezie miał takiego znaczenia jak kupisz zadbane i pewne auto. Ewentualnie loteria w sprawdzaniu sprowadzanych.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004

24 Sty 2016, 14:37

Ojciec od zawsze chciał SUVa. Namawiałem go na jakiegoś fajnego kombi z bajerami, ale uparł się już na SUVa. Fakt, że jeździ nie dużo, dziennie 20-30 km ( praca ). A coś nie z SUVów do 25k? Priorytet to jak najniższe koszty za paliwo ( gaz ), mała awaryjność, niedrogie części, komfort, czyli raczej tradycyjnie.
phillix
Nowicjusz

24 Sty 2016, 15:05

W sumie SUV w mieście się sprawdzi w pakowaniem na wysokie krawężniki. Tylko niech ten SUV ma 4x4, bo wtedy nie ma sensu jego zakup.

Tucson i Sportage to dobre modele ale wielu może przeszkadzać jakość wnętrza. Silnik 2,0 + LPG to dobra opcja.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi e-tron GT concept - elektryczny samochód koncepcyjny
    Audi e-tron Trzecie. W Los Angeles, światowej stolicy filmu, na odbywającej się tam wystawie motoryzacyjnej cztery pierścienie przedstawiają nową gwiazdę. Zobaczyć tu można przygotowane specjalnie na to wydarzenie auto koncepcyjne ...
    Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...

24 Sty 2016, 15:33

A coś innego niż SUV do 25k? Wymagania te same. Najlepiej japończyk - dobre doświadczenie z Civic ;))
phillix
Nowicjusz

24 Sty 2016, 16:25

Honda Accord VII 2.0
Mazda 6 2.0
Opel Vectra C 1.8/2.0T
Saab 9-3 1.8T/2.0T
Ossy
Forumowicz VIP

24 Sty 2016, 17:06

Pokazałem powyższe modele ojcu - jednak tylko SUV. Jeżeli chodzi o moje SUVy to od miesiąca ojciec jest zakochany w Grand Vitarze. Posprawdzałem różne porównania i wychodzi, że taka Sportage jest dużo lepsza. Mógłby się ktoś wypowiedzieć? Interesuje mnie awaryjność roczników od 2005 do 2008. Jak to jest z tym gazem w Grand Vitarze? Działa bezproblemowo? I czy to prawda, że te sprowadzane z niemiec mają mocno zajechany silnik?
phillix
Nowicjusz

24 Sty 2016, 17:11

Grand Vitara II za 25 tysięcy będzie w kiepskim stanie.
Ossy
Forumowicz VIP

24 Sty 2016, 17:15

Jak właściciel nie dba to nie ważne skąd pochodzi auto będzie zajechane.
Vitarka 2.0 dobrze współpracuje z gazem, uzyj szukajki tu lpg-forum.pl
Na vitarke lepiej miec większy budżet.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 17:29

Tak, widziałem właśnie na otomoto, około 30k potrzeba. Z tego co widzę to chyba GV od 2008 mają problemy z zaworami po instalacji LPG.

A jak z automatyczną skrzynią biegów w Grand Vitarach II?
phillix
Nowicjusz

24 Sty 2016, 19:16

Jakie problemy? Zawory normalnie się manualnie reguluje. Jak się nie reguluje to wtedy zgodzę się mogą byc problemy.
Automaty o ile są klasyczne hydro to zmieniać olej i bedzie OK.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 19:22

Czyli nie powinno być żadnych problemów z LPG i działaniem samochodu? Do 30k jesteśmy w stanie dozbierać i kupić coś sprawdzonego ze stajni Suzuki.
phillix
Nowicjusz

24 Sty 2016, 21:14

Suzuka 2.0 jest OK nie ma tez problemu z regulacją zaworków jak bedzie taka potrzeba. Mój kumpel mechanik ujeżdża vitarkę. Jeszcze jedna kwestia cieżko jest upchać butle w jakis rozsądnych litrach. Sporo osób przerabiało podłogę.
Chyba, ze kosztem bagażnika to luzik.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika