SUV do ~40 lub ~55 tys

28 Cze 2018, 22:32

Cześć
Szukam SUV'a do 40-55 tysięcy. Rozglądałem się po allegro ale sam nie wiem.
Bardzo zależy mi na:
* 4x4
* Automat
* bagażnik conajmniej 450L, i najlepiej bardziej długi niż wysoki
* spalanie maksymalne na poziomie 11L w mieście
* Benzyna (bez gazu)
* Czujniki parkowania tylne
Fajnie jakby:
* był 7 osobowy
* miał przynajmniej możliwość dorzucenia navi z kamerą cofania
* Key less
* stop and go
* rocznik 2009+

Wiem, że w te wymagania wpasowuje się Mitsubishi Outalnder II, w wersji 2.4 (2.0 nie mają 4x4), ale jest ich cholernie mało.
Czasem się trafi też outalnder III w tej cenie, ale to już biedne wersje

Chciałbym 4x4 raczej ze względów bezpieczeństwa na silskiej nawierzchni, niż do jazdy w terenie.

Wiem, że z Quashqai I po części się wpasowuje, ale tam bagażnik jest bardzo mały (nawet w Qaushqai +2 jest on dosyć mały). Po za tym bardzo ciężko dostać automat.

Auto głównie będzie używane w mieście (70%) i w trasach (30%)
Mógłbym poszukać po allegro ale rozstrzał cenowy w wielu autach jest ogromny, i ciężko mi powiedzieć czy jak widzę auto X w których ceny są od 30 do czasem nawet 70, to czy te za 55 są ok, tylko np. mają starszy rocznik, czy raczej to szroty.

Pomożecie ?
mutak2400
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1989
Auto: xsara

30 Cze 2018, 10:39

mutak2400 napisał(a):* 4x4
* Automat
* bagażnik conajmniej 450L, i najlepiej bardziej długi niż wysoki
* spalanie maksymalne na poziomie 11L w mieście
* Benzyna (bez gazu)

Napęd 4x4 podnosi spalanie, automat również, duży bagażnik = duże auto = wysokie spalanie, SUV dodatkowo ma kiepskąaerodynamikę (chociaż jak stoisz w korku to nie robi to tak dużej różnicy). 11l w mocno zakorkowanym mieście można wykręcić kompaktem z 1.6. Z raportów spalania wynika że Outlander 2.0 wciąga 12l po mieście (a co dopiero 2.4+automat+4x4).

A tak w ogóle po co Ci 4x4 skoro jeździsz głównie po mieście?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Cze 2018, 13:38

Wole napisac 11, niz 12l bo ludzie zaczna proponowac aita ktore spalaja 14;)
Po co, hm no przede wszystkim dlatego, ze na codzien jezdze po miescie, ale w trasie 4x4 jednak lepiej sie sprawdza bo auto lepiej trzyma sie drogi. W putlanderze mozna jezdzic z 2WD przez wiekszosc czasu, a na trasy zalaczac 4x4, to idealna opcja dla mnie.
mutak2400
Nowicjusz

30 Cze 2018, 13:45

mutak2400 napisał(a):ale w trasie 4x4 jednak lepiej sie sprawdza bo auto lepiej trzyma sie drogi

Taaa, chyba jak jedziesz na granicy przyczepności. Szybciej się ten outlander w zakręcie przewróci niż 4x4 się przyda
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Cze 2018, 13:59

Raczej jak jedziesz po sliskiej drodze, nie zamierzam na polskich drogach wjezdzac taka krowa w zakret 140km/h.
Zreszta, co to za suv bez 4x4?
mutak2400
Nowicjusz

30 Cze 2018, 15:30

mutak2400 napisał(a):Zreszta, co to za suv bez 4x4?

Dla mnie SUV to w ogóle idiotyzm. Jedyna sytuacja, w której rozważyłbym coś takiego to dojazd do domu "prywatną" drogą gruntową, której nikt nie odśnieża.
A w Twoim przypadku to już totalny bo ani do miasta ani w trasę dobrym wyborem nie jest.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

30 Cze 2018, 17:10

mutak2400 napisał(a):Po co, hm no przede wszystkim dlatego, ze na codzien jezdze po miescie, ale w trasie 4x4 jednak lepiej sie sprawdza bo auto lepiej trzyma sie drogi. W putlanderze mozna jezdzic z 2WD przez wiekszosc czasu, a na trasy zalaczac 4x4, to idealna opcja dla mnie.

Hę? Chyba nie rozumiesz jak działa napęd 4x4 w tych autach. Poczytaj sobie tutaj:
http://magazynauto.interia.pl/porady/te ... Id,1035740

Obejrzyj sobie jak przechodzą test łosia Qashqaie z napędem 2WD i 4WD:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

4WD wymięka przy 77km/h

A teraz zobacz jak sobie radzi takie 308 w wersji GT-Line:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ossy
Forumowicz VIP

01 Lip 2018, 01:06

Dobra, to po pierwsze
1. Idiotyzmem jest komentowanie wyboru auta, dla mnie idiotyzmem jest posiadanie insigni bo mi pies nie wejdzie do bagaznika, i odpowiadanie na pytania ktorych nie zadalem (dla jasnosci, nie pytalem czy mam sobie kupic suv'a czy nie)
2. Bardzo mnie cieszy ze peugeota 308 przechodzi test losia przy predkosci 82 km/h bardzo mnie tez cieszy ze quashqai go nie przechodzi przy predkosci 77km/h. W miescie jezdze max 70, na trasach z reguly 90-120. Wiec albo test losia i tak by byl zdany, albo i tak by nie byl, ale dziekuje za link i po raz kolejny dziekuje za odpowiedz na pytania ktorych nie zadalem.

Prosilbym teraz aby wypowiadac sie w temacie, bo na razie jak dla mnie spamujecie bo nijak ma sie to z tematem.

Pozdrawiam
mutak2400
Nowicjusz

01 Lip 2018, 09:51

A jak jesteś w trasie i jest ograniczenie do 70km/h to jedziesz ile? Jeśli nagle będziesz musiał ominąć przeszkodę to tak właśnie zachowa się Twój samochód. Wklejam te linki, bo nie wiadomo dlaczego doszedłeś do wniosku, że SUV 4x4 będzie lepiej zachowywał się w trasie, co jest bzdurą. Dodatkowo jeśli masz dołączany napęd przy uślizgu (gdybyś przeczytał pierwszy link to byś o tym wiedział...) to korzyść z tego napędu jest marna. Najlepszy jest stały napęd 4x4 np. Quattro w Audi.
Na Twoją eksploatację SUV 4x4 to mało rozsądny wybór. Lepszym wyborem będzie zwykłe kombi. Z SUVów najtaniej pod względem eksploatacji wyjdzie coś pokroju Toyoty RAV4 lub Hondy CRV, ale Toyota 2.0 i tak wciągnie ponad 11l w zakorkowanym mieście i będzie nieekonomiczna przy wysokich prędkościach w trasie.
Ossy
Forumowicz VIP