SUV lub minivan do 50tyś z LPG

13 Maj 2021, 20:29

Witam. Chcę kupić większy samochód typu suv lub minivan w benzynie do 50tyś i go zagazowac. Rocznie robię ok 22-25 tyś kilometrów . Są to odcinki do 30km, sporadycznie dalej.
Chciałem hundai ix35 ale okazało się że ciężko znoszą gaz.
Co innego polecacie?
Pozdrawiam.
lofa99
Obserwowany

13 Maj 2021, 21:50

Outlander, HRV, RAV 4.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

13 Maj 2021, 21:55

lofa99 napisał(a):Chciałem hundai ix35 ale okazało się że ciężko znoszą gaz.

Nie ciężko znosi gaz tylko ma bezpośredni wtrysk paliwa co wymusza zastosowanie innej instalacji. Albo z dotryskiem więc będziesz spalał jednocześnie benzynę i gaz albo wtrysk w fazie ciekłej, który będzie zdecydowanie droższy. Z technicznego punktu widzenia da się założyć i będzie jeździło ale po prostu średnio się opłaca.

A co do tematu - większość aut w granicach tych 50k będzie miało właśnie silniki z bezpośrednim wtryskiem. Nawet jeśli trafi się coś co przyjmie gazik bez problemu to będą to raczej małe silniki i niskie moce. Ogólnie to zacząłbym się oswajać z myślą, że jeśli chcesz mieć lpg to w każdej innej kwesti czekają cię kompromisy. No i przydałoby się zdecydować czy chcesz dopłacać za modę na suva
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Maj 2021, 12:46

Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
lofa99
Obserwowany

14 Maj 2021, 15:06

Jak potrzebujesz więcej przestrzeni to tylko minivan. Jak chcesz pod gaz to możesz pomyśleć od Chrysler Town&Country lub Dodge z silnikiem 3.6 Pentastar o mocy 286 KM który dobrze znosi gaz (instalacje nie jest droga) no i masz sporą moc. Bardzo fajnie się tym autem jeździ (miałem okazję parę razy jechać). Komfort dużo lepszy niż w SUVie.

Z SUVów ciekawa oferta pod LPG to Toyota RAV4 2.0 Valvematic 152 KM o oznaczeniu 3ZR-FAE. Ten silnik bardzo dobrze współpracuje z instalacją LPG na hydraulikę na zaworach i nie ma bezpośredniego wtrysku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Maj 2021, 13:48

Ford S-Max 2.0 145KM ciekawszy niż kazda z tych propozycji. Tylko szukać lepszej wersji wyposażenia.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Idzie wiosna - uwaga na biegaczy i rowerzystów
    W marcu dla wielu osób rozpoczyna się sezon aktywności na świeżym powietrzu. Biegacze zaczynają intensywne treningi do wiosennych imprez biegowych, a do wielu miast po zimowej przerwie wracają rowery miejskie. Na te ...