Suv za 40000 - Grand Vitara a może coś innego ?

07 Cze 2015, 09:12

Szukam rodzinnego auta, do dojazdów do pracy na co dzień, ale w weekendy takiego, którym nie będę bał się zjechać z drogi - raz na jakiś czas pojeździć po łąkach, lasach, czasami również do wyjazdu w dłuższą trasę.
Mam do wydania około 40000 i chciałbym żeby auto nie miało więcej niż 7 - 8 lat i przede wszystkim nie było specjalnie drogie w utrzymaniu - paliwo i części.
Na tą chwilę najbardziej rozglądam się za Suzuki Grand Vitara 2 po lifcie najlepiej w wyposażeniu De Luxe i z silnikiem 2.0 w ostateczności 2.4 w benzynie - 3.2 trzeba by było zagazować ale tak naprawdę nie ma w tym samochodzie miejsca na butlę dlatego odpada, 1.9 diesel ze względu na awaryjność również nie jest brany pod uwagę. Niestety po poczytaniu opinii auto ma dość miękki, podatny na zarysowania lakier.

Na co szczególnie zwrócić uwagę przy poszukiwaniach?

A może brać pod uwagę inną markę, które będzie pasowało moim wymaganiom?
borsuchi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Prawo jazdy: 01 09 1999
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda CR-V
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Cze 2015, 16:21

oglądał ktoś może albo zna któryś z tych samochodów :
1 [link do Autotrader wygasł]
2 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4 [link do Sprzedajemy wygasł]
borsuchi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

09 Cze 2015, 11:48

Auto które podałeś nie jest jakimś przestronnym samochodem i bagażnik ogólnie jest mały. Drzwi otwierają się na bok co czasem może przeszkadzać. Zakładanie gazu mija się z celem bo nie ma miejsca na butlę, a jak już się założy to zajmuje pół bagażnika.

Pytanie do Ciebie -> napisałeś auto rodzinne masz na myśli 2+2 czy 2+1?

Ogólnie części do Vitary nie należą do najtańszych i moim zdaniem tańsza w utrzymaniu będzie RAV4. Wnętrze w niej też wydaje się bardziej przestronne. Możesz jeszcze zerknąć na Hyundaia SantaFE. Jeżeli byś zrezygnował z SUVa to można jeszcze pomyśleć o Subaru Foresterze 2.0 których silniki nadają się pod LPG i tu miałbyś fajne auto które poradzi sobie we wspomnianym terenie, a i na asfalcie fajnie się prowadzi :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

09 Cze 2015, 16:00

Miałem styczność z Ravką gdzie drzwi również są otwierane w ten sam sposób - nie przeszkadza mi to w ogóle w niektórych sytuacjach wydaje mi się nawet lepszym rozwiązaniem z tym, że Rav4 była dobra - bezawaryjna w 2giej generacji - te już są trochę leciwe, 3cia już mniej niezawodna. O Santa Fe czytałem, że jest dość awaryjna - w którymś nawet rankingu jest gdzieś pod koniec rankingu bezawaryjności.
Co do rodziny jest to 2+2 z tym, że te 2gie 2 jest to 4 i 0,5 roku także myślę że GV będzie wystarczająca jeszcze przynajmniej przez kilka lat.
Co do Forester biorę pod uwagę, jednak boję się, że może zabraknąć właściwości terenowych - to że świetnie się prowadzi słyszałem z tym, że też 3cia generacja już nie jest ponoć taka dobra jak poprzednia.
borsuchi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Cze 2015, 10:16

borsuchi napisał(a):O Santa Fe czytałem, że jest dość awaryjna - w którymś nawet rankingu jest gdzieś pod koniec rankingu bezawaryjności.

taaa :mrgreen:
a ja Ci powiem, że to solidne auto, a druga generacja, którą możesz dostać nawet bardzo :mrgreen:
znam pierwszą generację co przeleciała już prawie pół miliona bez większych wkładów i remontu :ok: Problemem są mechanicy, którzy nieudolnie naprawiają te samochody metodą: "wymienimy to i zobaczymy co się stanie, a klient i tak zapłaci" :yes: Na szczęście jest dużo warsztatów od aut azjatyckich i nie ma co się pchać do "speców" od pastuchów i golfin, bo dla nich to za wysoka technologia.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

10 Cze 2015, 15:39

o widzisz co człowiek i ranking to ina opinia :)
A SantaFe o ile z zewnątrz fajnie wygląda to w środku już mi się jednak strasznie nie podoba a jednak to jest ważne.

A co sądzicie o tym ?
5 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
borsuchi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyposażenie na każdą wyprawę
    Jak przetrwać samochodową wyprawę w teren, do leśnej głuszy lub… na kemping? Jesteśmy coraz wygodniejsi i chcemy ułatwiać sobie życie. Nawet, jeśli pragniemy spędzić kilka dni jak Bear Grylls, możemy przy tym podarować ...
    Audi A3 e-tron ma 204KM i zużywa zaledwie 1,5l na 100 km
    Audi prowadzi intensywne prace nad elektryfikacją napędu przy pomocy hybrydowej techniki plug-in. Na tegorocznym Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, producent zaprezentuje Audi A3 e-tron. Moc systemowa samochodu ...

11 Cze 2015, 11:03

w rankingi awaryjności nie ma co wierzyć, bo często jest tak, że rozładowany akumulator czy spalona żarówka równa się zatartemu silnikowi ;)

Trochę potrafi spalić ale za to dzielny w terenie co jest prawie niespotykane w SUVach. Jeden z sensowniejszych wyborów jeśli chodzi o ten mało sensowny segment.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

19 Cze 2015, 08:08

Takie ostrzeżenie dla potencjalnego kupca.
Auto 5 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] okazało się niewypałem.

Srebrna Grand Vitara 2.4 na niemieckich tablicach KA-UL1000 VIN JSAJTDA4V00117659

Komis:

Best-Car
34-300 Żywiec
ul. wesoła 176
tel:
512231099
730250234

Auto faktycznie - zgodnie z ogłoszeniem miało oryginalny lakier - było bezwypadkowe.
Niestety przód ( maska i zderzak ) posiadał liczne odpryski lakieru od kamyków - używane auto ma prawo takie posiadać ale zostały nieprofesjonalnie zrobione zaprawki o czym ani przez tel ani w ogłoszeniu właściciel nie wspomniał.
Na tylnej klapie spory wgniot - zdjęcia robione tak, aby nie było tego widać, rozmowa przez tel - absolutnie żadnych zewnętrznych uszkodzeń.
Rzuciły się jeszcze w oczy nieoryginalne i założone niefachowo - na wkręty od zewnątrz chlapacze.
Auto ma założony hak ale brakuje przeciągniętej wiązki elektrycznej.
Środek auta wyglądał na prawdę ładnie, nie mocno zużyty, żadnych uszkodzeń czy zabrudzeń - lekkie ślady zużycia przycisków na kierownicy.
Od spodu mało można było dostrzec - niedawno była robiona konserwacja podwozia ( jak się później okazało nieprofesjonalnie i bardzo niedbale )
Mimo, że telefonicznie sprzedawca mówił, że nie widzi żadnego problemu aby obejrzeć auto w wybranym przeze mnie warsztacie mechanicznym odradzał wizytę w aso - twierdził, że w okolicy jest sporo mechaników, którzy stwierdzą to samo za duże mniejsze pieniądze ( sporo ma pewnie znajomych ).
Zdecydowałem się jednak na oględziny auta w ASO w Bielsku Białej i tu niestety otworzyli mi oczu.
Po podniesieniu auta dało się zauważyć zaolejony silnik, wyciek na łączeniu silnika i skrzyni, wyciek w okolicach wału korbowego, wyciek na reduktorze oraz ślady płynu chłodzącego na przedniej części silnika.
Po podłączeniu komputera okazało się, że wszystkie błędy były niedawno wykasowane - od tej pory wyskoczył błąd czujnika cieczy chłodzącej.
Mechanicy stwierdzili, że silnik prawdopodobnie musiał być przegrzany. został uszkodzony wlew płynu chłodzącego tak aby układ nie trzymał ciśnienia.
Sprzedawca twierdził, że na pewno on nic przy aucie nie robił i - mimo świeżych śladów rąk przy silniku i niedawno przeprowadzonej konserwacji podwozia.
"
Przejechałem ch...a prawie 600 km w jedną stronę aby kupić to "IDEALNE" auto.
Odpuściłem sobie - mimo, że sprzedający udzielał "GWARANCJI" 6 miesięcznej ( a później awaria spowodowana nieprawidłowym użytkowaniem auta ).
borsuchi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Cze 2015, 09:58

A możę ktoś zna te auto :
6 [link do oferty na Allegro wygasł]
borsuchi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Cze 2015, 18:56

Auto nr 6 z Woli Rębkowskiej niestety było bite - po rozmowie ze sprzedającym okazało się, że było sprowadzone na 100 % na handel - uszkodzony któryś bok - wymienione drzwi i próg - 6 miesięcy temu wjechało do Polski. W związku z czym odpada.
borsuchi
Nowicjusz
Awatar użytkownika