Suzuki Swift V

21 Lip 2015, 07:37

Witam serdecznie. To mój drugi temat, jednak chodzi o to samo. Wcześniej rozmyślałem nad Hyundaiem i30 1.4 109 KM, nad Fiatem Bravo. Czytałem jednak trochę opinii i o i30 nie były zbyt dobre. Twierdzono, że auto w miarę ok, ale wad też sporo miało. Głównie chodziło o rdzę. Większych awarii raczej brak. Spalanie też takie do najmniejszych nie należało. O Fiacie Bravo były złe opinie na temat spalania. Wręcz tragiczne opinie. Zacząłem szukać dalej. Jestem zdecydowany, że i30 mówię NIE. W segmencie C nie pozostało mi wiele aut. Bardzo podoba mi się Astra IV. Tylko w benzynie silnik inny niż 1.4 100 KM, rok do 2012 przebieg poniżej 100000 km, to koszt powyżej 30 tys. Rozmyślałem nad Leonem II. Nie ma tam jednak zbyt ciekawych silników w benzynie. 1.4 TSI 125 KM ładnie wygląda na papierze, ale silniki chyba niezbyt udane? Ewentualnie 1.6 MPI 101 KM(?) Bardzo ładne, nie byłby zły. Z segmentu C dla mnie wybór się skończył. Inne nie wchodzą w grę. Zacząłem w końcu przeglądać auta z segmentu B. Ogólnie auto potrzebuję do codziennej jazdy, głównie do pracy, cykl mieszany. Auto chcę na min. 5 lat więc pewnie dłuższe wyjazdy też się trafią. Podobnież Ibizy IV mają dobre podzespoły. Bardzo ładne auto, ale jak wspominałem w poprzednim temacie, w środku Seicento i męczyłbym się z tym wyglądem podczas dojazdu do pracy. No i teraz: Suzuki Swift V 1.2 94 KM. Co o tym sądzicie? Opinie ma niezłe. Raczej bezawaryjne, niskie spalanie. W środku ciut ładniejszy niż Ibiza. Jednak trochę mały. Teraz mam Astrę F. Boję się że komfort jazdy będzie gorszy :/ Przeważnie nie przekraczam 100 km/h bo nie mam gdzie. Swift ma 118 Nm przy 4800 obr/min, 94 KM przy 6000 obr/min. Moja astra ma 128 Nm przy 2600 obr/min i 75KM przy 5200 obr/min. Kiepsko się znam na parametrach. Jakie wnioski praktyczne można wysnuć po tych parametrach? Np przyspieszenie, wyprzedzanie, jazda przy 120 km/h.
Dużo pytań, ale pytania dość konkretne, więc może znajdzie się ktoś, komu będzie się chciało to przeczytać i odpisać :D z góry wielkie dzięki
jarek198867
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997