SUV za około 60 tys.

22 Wrz 2023, 10:00

Witam,

Przychodzę z prośbą o pomoc jako iż moja wiedza na temat samochodów jest dość mała. Szukamy wraz z żoną względnie pojemnego samochodu dla niej i 2 małych szkrabów który spędzi większość czasu w mieście, a dłuższe wypady będą tylko okazjonalne.

To co jest dla mnie najważniejsze to chyba awaryjność i ewentualne koszty takowej, w grę nie wchodzi Disel, mamy z nim złe doświadczenia.

Na ten moment przyglądam się :
Toyocie RAV 4 (IV) z 2013+
Fordzie Kudze (II) 2014+

Martwią mnie trochę opinie o Ecoboost, ponoć przy 300km+ awaryjność strasznie wzrasta, niemniej jednak przy kwocie 60tys. wybór jest o wiele większy niż przy rav i nie jestem do kilku sztuk ograniczony.

Nie jestem stricte tylko na powyższe 2 modele nastawiony, jeżeli ktoś by mógł chętnie wysłucham innych propozycji i opinii.
MrKa
Obserwowany

22 Wrz 2023, 10:46

MrKa napisał(a):To co jest dla mnie najważniejsze to chyba awaryjność i ewentualne koszty takowej, w grę nie wchodzi Disel, mamy z nim złe doświadczenia.
To diesla sobie odpuść, w mieście benzyna powinna być mniej awaryjna no ale na pewno więcej spali.

MrKa napisał(a):Toyocie RAV 4 (IV) z 2013+
Najlepiej w manualu i silnikiem 2.0 Valvematic, tu dobrze też po kupnie pomyśleć o zabezpieczeniu podwozia i nadwozia żeby mieć spokój.

Skrzynia manualna, automat czy tu nie ma żadnych preferencji?

W tym budżecie warto zerknąć na Kia Sportage i Hyundai Tucson oba z silnikami 1.6 GDI w benzynie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Wrz 2023, 10:59

Przy finalnym wyborze skrzynia nie robi nam różnicy, może być manual jak i automat.
MrKa
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy stosowanie dodatków do oleju i paliwa się opłaca?
    Kierowcy ze względu na utrudnioną sytuację na rynku samochodów, coraz częściej poszukują rozwiązań, które pomogą im utrzymać silnik pojazdu w jak najlepszym stanie przez długi czas. Jedną z opcji, jaką oferują ...
    Skoda Kodiaq 4x4 dojechała na metę Rajdu Dakar
    W stawce samochodów, które wyruszyły na trasę tegorocznej, 40. edycji kultowego Rajdu Dakar pojawiła się ŠKODA KODIAQ. SUV pokonał liczącą prawie 10 000 km trasę wiodącą po pustyniach i bezdrożach Ameryki ...