Auto kompakt/kombi do 40 tys.

21 Wrz 2023, 15:55

Cześć,
Przymierzam się do zakupu auta do kwoty 40 000 zł. Chciałbym dobrze wyposażone auto, z którym nie będzie zbyt dużo problemów jeśli chodzi o koszta serwisu. Skupiam się na latach produkcji od 2011 roku. Sylwetka auta, którego szukam to średni lub większy hatchback albo małe kombi. Dzienne przebiegi opiewają w okolicy 30km, jednak w okresie wakacyjnym, w trakcie weekendów liczby te rosną. Obecnie mam fabie I 1,4tdi 70km i szukam czegoś znacznie mocniejszego. Przeglądałem parę ofert i skupiłem się najbardziej na:

- Citroen C4 II, 2.0hdi 150km
- Citroen DS4, 2.0hdi 163km
- Focus MK3, nie wiem z jakim silnikiem byłoby najlepiej szukać
- Hyundai i30, nie wiem z jakim silnikiem szukać
- Kia cee'd, nie wiem z jakim silnikiem szukać

W Hyundaiach, które przeglądałem do mojej kwoty wychodziła jednak kwestia słabego lub średniego wyposażania, taka jak np. klimatyzacja manualna, brak ekranu multimedialnego.

Jeśli macie propozycje na jakie auto warto zwrócić jeszcze uwagę lub wyprowadzić mnie z obecnego postrzegania, to chętnie przyjmę wszelkie uwagi i propozycje.

Btw. Nie mam szczególnych zamiłowań to silników diesla, jednak jednostki benzynowe w Citroenach nie cieszą się zbytnią sympatią, a przynajmniej z mojej wiedzy, którą przyjąłem do tej pory. Auto może być zarówno w benzynie, gazie, jak i dieslu, ale dużo stawiam na trwałość drogich komponentów.
Kabart
Obserwowany

21 Wrz 2023, 16:16

Kabart napisał(a):- Hyundai i30, nie wiem z jakim silnikiem szukać
- Kia cee'd, nie wiem z jakim silnikiem szukać
Tu masz takie same silniki diesla CRDi o pojemności 1.6 które uchodzą za całkiem niezłe i mało problematyczne w eksploatacji więc możesz śmiało się nad nimi zastanowić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Wrz 2023, 16:55

Kabart napisał(a):wyprowadzić mnie z obecnego postrzegania, to chętnie przyjmę wszelkie uwagi i

Spokojnie możesz odstrzelić
Kabart napisał(a):Citroen C4 II, 2.0hdi 150km
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Wrz 2023, 18:43

szybki napisał(a):
Kabart napisał(a):wyprowadzić mnie z obecnego postrzegania, to chętnie przyjmę wszelkie uwagi i

Spokojnie możesz odstrzelić
Kabart napisał(a):Citroen C4 II, 2.0hdi 150km

Ok, ale z powodu awaryjności tych silników czy z innego powodu? Masz jakieś dobre propozycje za czym jeszcze się rozglądać?
Kabart
Obserwowany

21 Wrz 2023, 19:11

Kabart napisał(a):, ale z powodu awaryjności tych silników czy z innego powodu? Masz jakieś dobre propozycje za czym jeszcze się rozglądać?

Gdybyś kupował silnik na palecie to bym Ci polecił te auta no ale tak nie jest.

Co do polecania to nie wiem :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Wrz 2023, 08:53

Focus z 1.6 TDCi będzie okey, u Koreańców masz 1.6 CRDi które nie jest problematyczne (a i same auta 100x bardziej stabilne niż francuskie wynalazki).

Od biedy można dorzucić jakiegoś VAG z 1.6/2.0 TDI.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen i Porsche łączą siły
    Przyspieszony proces integracji umożliwi połączenie działalności związanej z produkcją samochodów już z dniem 1 sierpnia 2012 - Volkswagen Group w pełni przejmuje kontrolę nad działalnością Porsche uzyskując pozostałe ...