Suzuki Baleno - wyciek oleju

28 Maj 2019, 20:02

Witam. Od pewnego czasu dręczy mnie problem wycieku w moim Baleno. Nie mogę już stwierdzić skąd jest to pocenie. Czy to wina uszczelki pod głowicą, czy głowica jest w tym miejscu przygrzana czy co. Po prostu tyle razy co przemywałem to i próbowałem zlokalizować to już sam nie wiem. Spod pokrywy zaworów nie, ponieważ w 2018r założyłem nową uszczelkę tam, która nie puszcza. Nie wiem czy to gdzieś spod termostatu czy co. Oleju mi nie przybywa, tylko ubywa także raczej z uszczelką chyba okej, jedynie chyba, że puszcza na krańcach. Dorzucam fotki, jeśli trzeba zrobię w świetle dziennym i lepsze. Ma ktoś jakiś pomysł albo podpowiedź skąd bo już sam nie wiem..
gber44

28 Maj 2019, 21:19

gruber99 napisał(a):Po prostu tyle razy co przemywałem
Niestety się nie postarałeś . Jakbyś to robił rzetelnie to na fotkach nie było by błota / piachu na motorze. Tam powinno do oceny wycieku aż błyszczeć :mrgreen:
gruber99 napisał(a):Spod pokrywy zaworów nie, ponieważ w 2018r założyłem nową uszczelkę
Ale to było rok temu. Biorąc pod uwagę że uszczelka pewnikiem zamiennik , jak zamiennik to będąc szczery, jakość dyskusyjna . Nie byłbym pewny że tutaj nie ma co się czepiać.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Maj 2019, 07:29

Sprostuje. Ostatnio tego już nie myłem, bo nie miałem ochoty. Ale myłem to benzyną ekstrakcyjną i wycierałem i było czyste na prawdę, ale ciężko było stwierdzić ten wyciek. Tak jak gdzieś spod termostatu, obok termostatu. Ale to nie płyn chłodniczy, tylko olej. Sam już nie wiem, przejrzę się jeszcze obok tej uszczelki od pokrywy zaworów.. Jeszcze jakieś podpowiedzi?
gber44

29 Maj 2019, 08:40

Patrząc na te zdjęcia wygląda jak by wyciek był nad termostatem a tam raczej pozostaje ci uszczelka pod pokrywą zaworów. Ja bym to wyczyścił dokładnie i obserwował co jakiś czas gdzie dokładnie będzie się pociło.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Maj 2019, 10:08

W sumie przemyje jeszcze dziś raz koło termostatu i w ogóle i zobaczę skąd zaczyna sie szlak oleju. Trochę ciężko, bo spada na obudowę skrzyni i na ziemię i nie do końca idzie tak zlokalizować, ale wymyje i będę codziennie obserwować. W sumie to wymieniłem w poniedziałek tamten olej i po tej wymianie jeszcze bardziej leci, dziwne..
gber44

29 Maj 2019, 14:00

gruber99 napisał(a):Ale myłem to benzyną ekstrakcyjną i wycierałem i było czyste na prawdę
Robię takie coś inaczej . Najpierw pędzel a potem ekstrakcyjną pod ciśnieniem ( np. pistolet do mas gęstych i wężyk aby dokładnie dookoła i wymyć na składaniach części ) Wycierać nie trzeba bo benzyna wyparuje . Co najwyżej odmuchać sprężonym powietrzem . Uruchomić motor na wolnych obrotach i obserwować. Lusterko czasami nieodzowne . Zazwyczaj nieszczelność uwidacznia się po paru minutach , niekiedy dłużej w zależności od jej wielkości . Umyć , jeżdzić , zajrzeć tam za jakiś czas to tak nie do końca bo zobaczysz to co teraz . Nie wiadomo skąd.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...
    Co potrafią skrzynie biegów? Ręczna czy automatyczna?
    Wytworzenie momentu napędowego to dopiero połowa sukcesu samochodu – moment ten trzeba jeszcze przenieść na koła. By odbywało się to efektywnie i komfortowo, ŠKODA opracowała szeroką ofertę układów napędowych ...

29 Maj 2019, 20:31

Witam. Niestety nie posiadam pistoletu czy też ropownicy do mycia. Przemyłem to penatratorem do rdzy i wyczyściłem i dziś jeździłem kilka km i na razie sucho, ale będę oglądać miejsce koło termostatu i okolice uszczelki od pokrywy zaworów.
gber44

29 Maj 2019, 21:08

Kupuj K2 Akra albo Wurth Spray do mycia silnika, tylko że droższy.
Ładnie popsikać wszystko jakieś szparki szczotką czy np wąskim pędzlem takim jak do malowania i potem pod ciśnieniem na myjni lub np ogrodowym wężem spłukać, silnik będzie lśnił i łatwo będzie można zidentyfikować wszelkie wycieki.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Maj 2019, 08:07

Witam. Dzisiaj się znowu przyjrzałem i nie mam nic, choć już lekko spocone jest, ale nie idzie spod uszczelki, gdzieś pod dołem termostatu jest kropelka oleju. Właśnie kupie jakiś środek do mycia silników, przemyje to z pędzelkiem, wysuszę i zobaczę.. Masakra z tym autem.
gber44

06 Cze 2019, 20:51

Jestem niemal pewny, że uszczelka pod pokrywą zaworów nie puszcza. Wyczyściłem tam i nie ma żadnego pocenia.Olej skądś się bierze, i pojawia pod
obudową termostatu, gdzie potem kapie na skrzynię. Zaznaczyłem strzałką obudowę termostatu i tam pod nią jest kropelka oleju. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł skąd ten wyciek? Bo ja już na prawdę bladego pojęcia nie mam o co sie zaczepić,czy to z kolektora wydechowego? czy gdzieś uszczelka pod głowicą przepuszcza, czy co ?
gber44