Suzuki Ignis 1.5 2004 błąd P0420 czy to musi być katalizator?

13 Cze 2020, 12:45

Witam, Już od jakiegoś czasu wyskakuje mi błąd P0420 i uznałem, że wypadałoby to w końcu naprawić. W internecie znalazłem głównie informacje, że zazwyczaj w takim przypadku to katalizator kończy swój żywot. Jednak po prostu wydaje mi się, że trochę za szybko. Samochód ma dopiero 160 000 km przebiegu. Sam silnik też jest w bardzo dobrym stanie. Myślałem, żeby kupić jakiś "magiczny" środek do czyszczenia katalizatorów, ale jakoś nie wierzę, żeby to coś pomogło. Co myślicie o tym? Co mógłbym sprawdzić? Jeśli to katalizator to chce mieć pewność, bo to bardzo kosztowna naprawa.
dueros
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 11 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Suzuki Ignis FH
Silnik: 1.5 113 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

14 Cze 2020, 18:20

Nie musi to być katalizator, ale nie jest to wykluczone. Może to być problem z sondą lambda, wtryskiwacze, świece zapłonowe, mieszanką paliwowo-powietrzną. Silnik może również spalać olej i też taki błąd może wyskoczyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Cze 2020, 19:51

Ok rozumiem. Olej odpada, bo nie spala go wcale, świece też na pewno nie bo świeżo wymienione. Czyli muszę szukać dalej i mieć nadzieje, że to nie katalizator. Co do OBD mam takie pytanie, bo ja sam używam OBDLink z aplikacją Torque. Jednak ona pokazuje tylko ten błąd P0420 i nic więcej. Znalazłem ostatnio mechanika, który ma w usłudze diagnozę przez port OBD2 i tu moje pytanie. Czy taka diagnoza da mi jakieś dodatkowe informacje, czy tylko to, co już wiem? Czy bardziej profesjonalny sprzęt jest w stanie cos więcej wyciągnąć?
dueros
Nowicjusz

24 Cze 2020, 09:18

Masz LPG?
Jak często wyskakuje ten błąd?
Przypuszczam że pojawia się jak jedziesz w trasie przy stałych obrotach.

Jak masz aplikację Torque to tam możesz zobaczyć jak wygląda wykres drugiej sondy. Najlepiej przy rozgrzanym silniku na trasie utrzymując min. 2,5 tyś obr. Możesz zrobić taki wykres i wrzucić nam do tematu zobaczymy jak on wygląda.

Tu masz więcej informacji na temat tego kodu kody/obdii/1-p0420/
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Lip 2020, 10:14

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale brak czasu.
Nie mam instalacji LPG.
Jak często wyskakuje ten błąd?

To żależy. Gdy jeżdrzę autostarda / miasto to co 650 km średnio. Same miasto 400 km czasem mniej.
Przypuszczam że pojawia się jak jedziesz w trasie przy stałych obrotach.

Właśnie wręcz odwrotnie. Ostatnio jechałem w trasę przejechałem 900km autostradą i nic. Błąd zawsze wyskakuje jak wjeżdrzam do miasta i wleczę się 50 km/h. Nigdy jeszcze nie pojawił się w trasie.
Jak masz aplikację Torque to tam możesz zobaczyć jak wygląda wykres drugiej sondy. Najlepiej przy rozgrzanym silniku na trasie utrzymując min. 2,5 tyś obr. Możesz zrobić taki wykres i wrzucić nam do tematu zobaczymy jak on wygląda.

Ok. Używam tej aplikacji. Sprubuje ogarnąć ten wykres i wrzycić tutaj.
dueros
Nowicjusz

28 Lip 2020, 10:07

dueros napisał(a):żywam tej aplikacji. Sprubuje ogarnąć ten wykres i wrzycić tutaj.
To zrób wykres z jazdy na drodze szybkiego ruchu przy prędkości z jaką najczęściej jeździsz i drugi przy 50 km/h jak jedziesz po mieście. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Na razie błędy wyskakują rzadko ale jak to katalizator to pewnie ich częstotliwość pojawiania będzie się zmniejszała.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...

17 Gru 2022, 10:01

Czesc. Czy i jak rozwiązałeś ten temat ? Bo mam te same objawy....
TYPER
Nowicjusz

21 Lip 2023, 07:16

Witam miałem ten sam problem w swoim Suzuki ignis 1.5 benzyna 2005 katalizator w połowie był wysypany po wymianie wszystko ok
michal18
Nowicjusz