REKLAMA
Cześć wszystkim,
Mam pewien dziwny problem ze swoim VW Golfem VI 2.0 TDI CR, 81KW, 2009. Nie wiedziałem do jakiej kategorii zakwalifikować ten problem. Czy do silników czy do układu wydechowego, więc wybrałem ten. Ok, do rzeczy. Otóż od jakiegoś już czasu, a w zasadzie od zeszłego roku zauważyłem nadmierne kopcenie z wydechu na kolor białawy. Zauważyłem, że w momencie, kiedy kopci obroty na luzie zwiększają się z 800 obrotów/min do 900-1000 obrotów/min. , ogólnie występują objawy typowe dla wypalania się DPF-a(zwiększone obroty na luzie, większy smród z wydechu, silnik głośniej chodzi). Zaczęło mnie martwić to, jak często to następuje( czasami po 100 km lub mniej) , bez różnicy czy ciepły czy zimny silnik, ale bardziej chyba na ciepłym. Płynu chłodnicowego nie ubywa, w związku z czym jeden z objawów uszkodzonej uszczelki pod głowicą odpada. Dodatkowo zauważalna jest zwiększona ilość "oleju", piszę w cudzysłowie, gdyż nie jest to sam olej prawdopodobnie, tylko olej z domieszką "czegoś", być może paliwa. I to znacznie tego więcej jest, niż być powinno. Standardowo wlewamy 4-4,5 litra. Przy ostatnim spuszczaniu z miski starego oleju nazbierało się około 6-7 litrów. To co jeszcze zauważyłem ostatnio, to delikatne "pocenie się" w okolicy rurki systemu EGR. Miał ktoś podobny problem ? Wie co może być przyczyną? Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i życzę wszystkim wszystkiego, co najlepsze.