Suzuki Ignis - chwilowe dławienie przy redukcji biegów zimn

03 Paź 2014, 06:56

Witam, mam dość dziwny problem. Suzuki Ignis, 1,3 DDIS. Dokonano regeneracji wtrysków (wszystkich czterech), wymieniono czujnik położenia wałka rozrządu. Przeczyszczono zawór EGR, sprawdzono przepustnicę (pod komputerem), wymiana filtrów powietrza i paliwa - sprawdzone, uszczelnione. Komputer niczego nie wykazuje, a pojawia się problem :shock: Silnik (zimny) przy redukcji biegów lub hamowaniu do 0 (na światłach) zaczyna nieregularnie pracować/dławić się. Trwa to kilka sekund i powraca do normy. Po rozgrzaniu silnika problem nie występuje. Dodam, że przed naprawami nie było takiego problemu. Czy mechanicy coś źle złożyli? Zapierają się, że nie, a ja nie mam już na to siły.

Z góry dziękuję za pomoc
migul
Nowicjusz

Auto: Suzuki Ignis
Silnik: 1,3 DDIS

03 Paź 2014, 11:45

Na pewno. Wystarczy, że jakiś wtrysk niedomaga. Może to być objaw złych wskazań czujnika temperatury, albo złe działanie przepustnicy. Jej adaptacja może też trwać do 100-200 km. Jeżeli nie była zaadaptowana, a tylko sprawdzona, to taki objaw może występować. Proszę przejechać trochę, jeżeli objaw nie ustąpi, to bym reklamował usługę. Dosyć duży remont osprzętu, musi więc działać dobrze.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda

18 Paź 2014, 08:03

Dziękuję za pomoc. Pomogło wyruszenie w dłuższą trasę i jazda na wysokich obrotach. Obecnie dławienia brak :D
migul
Nowicjusz

Auto: Suzuki Ignis
Silnik: 1,3 DDIS
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piesi po zmierzchu obowiązkowo z odblaskami
    Pieszy który będzie się poruszał po zmierzchu po drodze poza terenem zabudowanym, będzie miał obowiązek noszenia elementów odblaskowych tak zakłada nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, która została podpisana ...
    Jak Lexus zwiększa bezpieczeństwo na drogach?
    Nowoczesne systemy multimedialne, klimatyzacja schładzająca wnętrze w sekundy czy ciekawy design sprawiają, że kochamy nowoczesne samochody, ale to niespotykany dotąd poziom oferowanego przez auta bezpieczeństwa imponuje ...