Suzuki Jimny - offroad performance

07 Lis 2006, 21:18

Link z japońskiej strony suzuki z krótkimi filmikami reklamowymi Jimnego (zakładka off-road performance na dole strony):
Ostatnio edytowany przez Karson, 04 Kwi 2010, 20:51, edytowano w sumie 1 raz
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Lis 2006, 16:21

Jak tak naprawdę sprawdza się to autko w terenie? Jest krótkie więc ciężko nim się chyba gdzieś zawiesić... napiszecie coś więcej o tym aucie?
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Lis 2006, 16:27

Kąty natarcia i zejścia wyśmienite po zmianie kół na większe, autko lekkie, dwa mosty, dobre przełożenia reduktora, silniki benzynowe i diesel. Znakomita baza do budowy prawdziwego offroadera.
Wygode auto dla 2 osób, ewentualnie 2+2 na krótkich odcinkach. Jako drugie auto w domu - OK. Bagażnik maleńki.
Jakie masz pytania? :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Lis 2006, 16:53

No właśnie znajomy mi mówił że idealnie nadaje się w teren i nie jest drogie. Na początku nie chciało mi sie wierzyć że tak jest ale jak sobie obejrzałem to autko na zdjęciach patrząć też pod względem tych kątów natarcia i zejścia to zmieniłem zdanie. Ty również piszesz że jest dobre i sie sprawdza ;)

Który z silników można uznac za najlepszy jak się chce troche pojeździć w terenie?
Są w nim jakies biegi terenowe, bokada dyferencjału, napęd na drugą oś dołączany czy stały na 4 koła?
Z którego roku najlepiej rozglądać się za takim autkiem dla siebie?
Nie wiem czy dobrze pytam bo nie znam się za dobrze na autach terenowych :)
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

23 Lis 2006, 20:49

Jimny ma stale napędzaną oś tylnią. Przednia dołączana jest manualnie. Auto nie ma centralnego mechanizmu różnicowego, czyli nie można jeździć 4x4 po przyczepnej nawierzchni (czytaj asfalt).
Jak na terenówkę przystało ma reduktor, czyli tzw biegi terenowe. Używamy ich w wyjątkowo ciężkim terenie - błoto po drzwi, woda do maski. :wink:

Jeśli chcesz bawić się w offroad to pomyśl o silniku benzynowym 1.3 Teoretycznie diesel dla terenówki jest lepszy ale ropniak Jimnego pochodzi z Renault, nafaszerowany elektroniką i delikatny HDi, więc benzynka będzie zdecydowanie lepsza. No i co ważne - lżejsza.
Jimny jest następcą Samuraja, więc jeśli nie chcesz wydać dużej kasy to kup właśnie jego. Ale jeśli podoba Ci się właśnie Jimny to kup go z roku 99 lub 2000. Będzie już dawno po gwarancji i dużo tańszy od nówki.

Auto w terenie to nie tylko wielka atrakcja - to również porysowany lakier, liczne wgniecenia karoserii, pozrywane plastikowe dodatki i wieczne modyfikacje samochodu. My to nazywamy chorobą motania.
Ale każda zmiana, każdy dodatek, każdy zakup do terenówki będzie wywoływało usmiech na Twojej twarzy. Choroba ta jest nieuleczalna. :wink:
I właśnie dlatego pamiętaj....

..BŁOTO WCIĄGA..!!!! :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2010, 22:21

Kupiłem Suzuki Jimny po wypadku, aktualnie jest po naprawie i po przeglądzie.Posiada jednak jeden mankament , po najechaniu na dziury lub nierówności na drodze wpada w turbulencje.Tylko zwalniając można go z tego drgania wyprowadzić. Czy kto miał podobny problem , lub wie o co może chodzić ? Samochód był w przeglądzie i nie stwierdzono żadnych luzów. Czekam na odpowiedź .Pozdrawiam
Kazeka_S
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - innowacyjne wnętrze
    Usportowione i wykonane z produktów najwyższej jakości – takie jest wnętrze Skody VISION RS. Kompaktowy, oddający dynamicznego ducha model RS można już teraz obejrzeć na udostępnionych przez markę szkicach i ...
    Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...

02 Kwi 2010, 22:35

sprawdź zbieżność. rama jest prosta? co z układem kierowniczym, wymagał ingerencji?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2010, 22:48

Rama jest prosta ,układ kierowniczy nie wymagał ingerencji jedynie jeden wahacz ,przedni jest wymieniony.Zbieżnośc była sprawdzana w stacji diagnostycznej. Objawy wzmogły się po wymianie kół na alumfelgi, są szersze.
Kazeka_S
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

03 Cze 2016, 22:20

Witam wszystkich off roadowców :D
Chcę kupic autko do off roadu. Przez siedem miesięcy szukałem jeepa grand cherokee a jak myślałem że już to jest to auto to okazało się że była to jedna wielka lipa :x :x :x :x teraz myślę o suzuki jimny z silnikiem benzynowym :ok: kolega który mnie wciągnął w off road i przysłowiowe błoto mówił że można do jimniaka wstawić silnik 1,6 105 km z grand vitary czy to jest możliwe i czy zmienia się tylko silnik czy mosty też. podpowiedzcie co o tym sądzicie :D
andre1
Nowicjusz

Auto: chevrolet cruze
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2013