Suzuki liana 1.6 2005 GLX problem z kierownicą?

29 Sie 2018, 13:45

Witam. Mam auto Suzuki liana 2005 1,6 GLX. Autko mi się podoba. Ale jest jeden mały problem a mianowicie kierownicą ciężko się kręci, nie jakoś bardzo ciężko i da się jeździć ale np. u mojego brata w aucie (chevrolet cruze 2011) można skręcać jedną ręką bez najmniejszego wysyłku a w moim aucie muszę trochę siły użyć. Czy ktoś z was wie czy to normalne? Co to może oznaczać?

Pozdrawiam i dzięki.
ArianV8
Nowicjusz

29 Sie 2018, 13:53

Trzeba sprawdzić czy płyn do wspomagania ma odpowiedni poziom, druga sprawa to w nowszych autach jest juz wspomaganie elektryczne więc chodzi ono lżej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Sie 2018, 15:00

Kao napisał(a):Trzeba sprawdzić czy płyn do wspomagania ma odpowiedni poziom
Jeżeli nie był wymieniany to to też warto zrobić.

W każdym samochodzie praktycznie inaczej chodzi wspomaganie, a niektóre jeszcze mają dodatkowe przełączniki które podczas parkowania powodują że można w miejscu kręcić jednym palcem tak lekko potrafi chodzić wspomaganie elektryczne.

Generalnie przy wspomaganiu hydraulicznym bez większych problemów powinno się kręcić kierownicą nawet w miejscu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Sie 2018, 18:08

Mogę kręcić w miejscu bez problemu chodzi o to że kręci się ciężej niż u brata. To moje pierwsze auto i się martwię.
ArianV8
Nowicjusz

29 Sie 2018, 18:34

Nie masz czym, prawdopodobnie tak ma być, można zmienić płyn wspomagania tak jak zalecił kolega wyżej ale i tak nie dorówna to wspomaganiu elektrycznemu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieoznakowane radiowozy BMW 330i xDrive
    Polska dołączyła do grona krajów, w których samochody marki BMW wspierają funkcjonariuszy Policji w realizowaniu ich wymagających obowiązków. Pierwsza pula 40 samochodów BMW 330i xDrive wyjechała ...
    Cyfrowe lusterka Lexusa – to musisz o nich wiedzieć
    To musiało nastąpić. Kamery najpierw trafiły do naszych samochodów, by ułatwiać parkowanie i wspomagać działanie systemów bezpieczeństwa, a teraz zaczynają zastępować klasyczne lusterka. Kluczową rolę w tej ...