Suzuki Vitara--przedni napęd

16 Cze 2018, 20:01

Witam, od jakiegoś czasu podczas jazdy chrobocze mi przedni napęd. Po zmianie biegów lub zwolnieniu prędkości zwykle przestaje chrupać. Byłam u kilku mechaników, bo wolę zasięgnąć opinii kilku. No i tak : jedni mówią, że trzeba cały napęd zmienić(bo z łożysk jest już miazga) , inni, że wystarczy łożyska, a jeszcze inni, że to wina tych koszyków co w kołach przednich są. Nadmienię, że warkot słychać jakby po środku, a nie w kołach. Za każdą pomoc dziękuję.
Wilczyca2004
Nowicjusz

Auto: Suzuki Vitara
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

16 Cze 2018, 20:20

a ktoś w ogóle rozkręcił przedni most? zamiast zgadywać trzeba zdjąć dekiel i zajrzeć co tam się dzieje, Ty też nie oczekuj ani od nas ani od mechaników bez zaglądania do środka zdiagnozowania problemu. A w ogóle napęd przedni działa?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Cze 2018, 20:25

To jest tak, ja się na tym nie znam... A wiesz jak to jest jak baba pojedzie na warsztat... Dziś odebrałam auto od mechaniora, który powiedział, że podolewal olej, gdzieś tam w tym napędzie, i wyregulowal go. To wszystko co wiem
Wilczyca2004
Nowicjusz

16 Cze 2018, 20:32

Jeszcze mi powiedział, że wymienił w tym napędzie simering. Przez chwilę jechało się dobrze, jednak po jakichs 4 km znów zaczęło chrupać. Czyli wnioskuję, że mam jechać do mechanika i poprosić go aby rozkręcil ten przedni napęd. U mnie są tacy magicy, że aż się boję u nich cokolwiek robić.
Wilczyca2004
Nowicjusz

16 Cze 2018, 21:58

tam się nic nie reguluje, a co do zimeringu to żeby go wymienić trzeba wyjąć całą półoś więc w sumie trochę grzebania. Ile Ci policzył za to?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Cze 2018, 23:21

30 zł zimering, 20 olej, 70 robota. Zapytałam tu na forum, bo tak naprawdę nikt z tych mechaniorów nie wydaje mi się kompetentny. Boję się, że natną mnie na kasę a nic z tych napraw nie wyniknie.
Wilczyca2004
Nowicjusz

17 Cze 2018, 09:44

Szczerze mowiąc ja bym za 70 zł nie wymienił zimeringu. To trzeba całą półoś wyjąć. Tak czy inaczej trzeba rozebrać most i zobaczyć czy nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych, sprawdzić luzy na wale
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Cze 2018, 09:50

Dobra w takim razie podjadę jutro na warsztat i poproszę, żeby rozebrano most. Trochę grzebałam już w necie i muszę spytać czy takie chrobotanie może wydawać uszkodzony wahacz? Czy raczej stawiać na most?
Wilczyca2004
Nowicjusz

17 Cze 2018, 11:05

My przez internet nic nie zdagnozujemy, chrobotać może nawet tłumik lub jakaś osłona ocierając się o coś. Auto na podnośnik, jeden siedzi w środku i rozpędza auto a inny się przygląda, chodz bez obciążenia może być tak że problemu nie będzie. Najlepiej zajedz do innego mechanika i opisz co słyszych i że wydaje Ci się że z przodu, bez żadnych wskazówek czy to most czy zawieszenie. Niech mechanik sam namierzy problem, bo widzisz jak to jest zajechałaś do mechanika powiedziałaś że w moście a ten bez rozbierania mówi Ci że łożyska miazga.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Cze 2018, 11:24

Dobra, dzięki za sugestie, jutro pojadę niech diagnozują.
Wilczyca2004
Nowicjusz

24 Cze 2018, 12:32

Chciałabym podziękować tu na forum za dobre rady. Usterka już zdiagnozowana. Pojechałam do malutkiego warsztaciku. Pan podniósł na wysięgnik moją SUZI. Co się okazało, przegub był bardzo luźny i wypadal z mocowania. Stąd to chrobotanie. Wymienił też klocki z przodu hamulcowe. Skasował 260 zł. Auto jeździ nie chrobocze. Ale pozostanę tu na forum, żeby w razie czego zasięgac opinii. Dziękuję i pozdrawiam.
Wilczyca2004
Nowicjusz

24 Cze 2018, 17:02

No to świetnie że udało się rozwiązać problem i to w dodatku za dość niską kwotę :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika