SUZUKI SAMURAI - jak ściągnąć nadwozie z ramy

15 Gru 2010, 14:19

Witam,
Chciałem dobrze pomalować swojego SAMURAI i wpadłem na pomysł, żeby ściągnąć nadwozie z ramy. Czy ktoś wie ile to jest pracy? Co trzeba rozłączać itp. Może ktoś ma instrukcję jak ro zrobić krok po kroku.
ST_samurai
Nowicjusz

Miejscowość: TYCHY

15 Gru 2010, 15:39

Odkręcasz śruby mocujące bude do ramy,wszystkie przewody i sciągasz bude pozostawiając silnik na ramie :cool: Ja sciągałem w dahatsu ferozie dużo roboty więc jak nie chcesz konserwować ramy lub czegoś przerabiać to nie polecam :wink:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazury (Piecki)

15 Gru 2010, 15:43

dodatkowo kolumna kierownicza i wlew paliwa jeszcze :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Gru 2010, 18:29

Chciałem porządnie pospawać podłogę i zakonserwować spód + ramę.
ST_samurai
Nowicjusz

15 Gru 2010, 19:09

jwśli na ramie masz jeszcze oryginalną konserwacje to odpuść sobie rame ;)
podłoge można zrobić ;) ale roboty nie jest małe ze ściąganiem, sam tego nie zrobisz chyba że masz podnośnik kolumnowy,
jak nie masz to co najmniej 3 osoby są potrzebne ;) praca upierdliwa i brudna czy warto? sam musisz zdecydować ;)
a;e tak czy siak musisz w zasadzie wszystko z auta wymontować do takiej operacji
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Gru 2010, 21:16

Mój SJ 413 miałrame z 86r. i po wyczyszczeniu z syfu ukazała się igiełka, troche Samuraiów już widziałęm i żadne nie miał korozji ramy, 2 nawet służył do wyciągania sprzętu motorowodnego nad morzem północnym.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi SQ5 TDI - silnik V6 diesel Biturbo o mocy 313 KM
    Silnik 3.0 TDI z podwójnym turbodoładowaniem generuje olbrzymią moc 230 kW (313 KM), a jego maksymalny moment obrotowy wynosi 650 Nm i jest dostępny od 1450 do 2800 obr/min. Audi SQ5 TDI dostępne jest na rynku od 2013 ...
    Po co kierowcy w zimie okulary przeciwsłoneczne?
    Zimą słońce to nieczęsty widok, ale kiedy się już pojawi, może stanowić zagrożenie w ruchu drogowym. Niski kąt padania promieni słonecznych sprzyja oślepieniu kierowcy. Nie pomaga również śnieg, od którego odbija ...

15 Gru 2010, 22:21

Coraz bardziej przekonuję się, że nie warto ściągać nadwozia. Chyba porobię wszystko "w całości"

[ Dodano: 20 Grudzień 2010, 22:07 ]
Jednak skusiłem się dzisiaj i zrzuciliśmy nadwozie z ramy. Roboty na 4 godziny dla 2-ch osób. Teraz czas na spawanie, malowanie itp. Doradźcie proszę jak nazywają się te gumy zvmetalową podkładką, służą jako podkładka w przykręcaniu nadwozia do ramy. Musze je wymienić strasznie są sparuszałe.
ST_samurai
Nowicjusz