Suzuki Samurai - odpalanie, rozruch

30 Mar 2010, 20:33

Cześć!
Witam wszystkich samurajomaniaków!
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem :mrgreen: samiego. Do rzeczy:
jak Wam odpalają samuraje mój trzy razy przekręci i za czwartym chodzi. Tak ma być, norma czy mogło by być lepiej?
Zaraz po odpaleniu ma blisko 2tys obr. tak trochę pochodzi i wzrastają do 2,5tys. obr. na min. znowu troche pochodzi i zrzuca obroty tak że prawie przygasa i znowu wzrastają ponad 2tys. znowu spadają tak ze myślę że zgasł a on gdzieś ostatnim ruchem tłoka wykona prace i znowu są okolice 2tys. robi tak z siedem razy i więcej po ostatnim takim wybryku osiąga blisko 2tys. następnie wytraca powoli do 1,1 obr i takie są podczas pracy na biegi jałowym. Czasami podczas takich prób potrafi zgasnąć dzieje się tak nie zależnie od temp. otocznia (w mrozy i teraz też to robi)
Pytanie co się dzieje, o czym to świadczy. Auto z 1996r.

Może w przyszłości będę zadawał głupie pytania dla Was ale miałem i mam do czynienia tylko z dieslami a benzyniaki to tylko silniki dwusuwowe.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

31 Mar 2010, 20:07

specem od wtryskowcow nie jestem ale z tego co wiem jest tam troche wezykow podcisnieniowych, ktore odpowiadaja za prace na ssaniu i moze ktorys z nich jest nieszczelny :wink:
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

31 Mar 2010, 21:16

Mój samuraj na gaźniku odpala za pierwszym razem (w mrozy za 2-3) i trzyma 2,5 tyś obr przez jakieś 5 min.Kiedyś trochę źle odpalał i kulał na wolnych była to wina filtra powietrza(strasznie brudny)
zajxt
Początkujący

Miejscowość: chruszczewka

01 Kwi 2010, 19:37

Filterek powietrza u mnie ok! Co ile wymieniacie filtr paliwa dużo przyglądałem się bebechom i stwierdziłem że u mnie to na mój gust siedzi jeszcze fabryczny filterek.

P.S. PITSJ413:) też mam PERSISHINI 225/70/15 i mam kumpla leśnika z Giżycka który ma samiego.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

03 Kwi 2010, 09:38

oponki jak dla mnie sa oki :wink: mozliwe ze znam tego lesnika o ile bawi sie troche w offroad :mrgreen:
co do twojego auta sprawdz jeszcze czy masz dobrze przymocowany monowtrysk bo moze cos jest niedokrecone i ciagnie lewe powietrze
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

03 Kwi 2010, 18:02

Bryka jest fajna, sam nie miałem zaszcztu nią jechać ale naprawdę mi się podoba i jak czytałem na różnych forach jest mało awaryjny i odpalanie nie budzi zastrzeżeń.
Adamogp
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korytarz życia - droga ekspresowa, autostrada
    Gdy na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu zdarzy się wypadek, w wielu europejskich krajach kierowcy mają obowiązek utworzyć tzw. korytarz życia (inaczej korytarz ratunkowy), czyli pozostawić wolne miejsce na przejazd ...
    Subaru Crosstrek
    Crosstrek w wersji benzynowej również znalazł się w pierwszej dziesiątce rankingu Consumer Reports. Silnik 2,0 l typu bokser ma moc 153 KM. W testach największej organizacji konsumenckiej w USA samochód uzyskał ...