SUZUKI SAMURAI

23 Sty 2009, 13:55

Witam. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem. Suzuki Samurai 1.0. Jestem w trakcie reanimacji i przerabiania tego samochodu. Na początek mam pytanie: Jak podwyższyć samochód? Zwiększyć prześwit między kołem a nadkolem? Bardzo liczę na odpowiedź.
pawel_samurai
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

23 Sty 2009, 15:02

najprościej to zreanimować resory bo stare zapewne są już dobrze klapnięte :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

24 Sty 2009, 08:12

Aha, dzięki. Czyli dać kowalowi? Czy kto może coś takiego zrobić? A mniej więcej o ile centymetrów mogą podnieść samochód?
pawel_samurai
Nowicjusz

24 Sty 2009, 10:24

tak, kowalowi. ale musi być dobry. autko się podniesie o tyle, ile cm jest klapnięte. :wink:
możesz też pomyśleć o założeniu dłuższych wieszaków resorów lub zmianie resorów na nowe (wyliftowane) jakiegoś producenta szpeju offroadowego.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2009, 10:27

Heh :) Musze sprawdzic oryginalny przeswit Samuraia, zeby wiedziec czy wystarczy. A te wieszaki, to bezpieczna sprawa?
pawel_samurai
Nowicjusz

24 Sty 2009, 10:33

Są na allegro wieszaki +2" z polibuszami i srubami za 390 zł. To dobra cena?
A ile może wziąć kowal za naprawe resorow? I gdzie go szukac?
pawel_samurai
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa Szkoła Bezpieczeństwa
    Jazda w zimowych warunkach wymaga od kierowcy większych umiejętności, a także odpowiedniego wyposażenia samochodu w opony, które zapewnią maksymalną możliwą przyczepność. Od kilku lat toczy się dyskusja, czy warto ...

24 Sty 2009, 12:51

W kuźni :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

24 Sty 2009, 15:41

u mnie kowal bierze 50-80zł za resor
na razie tylko wyklep resory, wieszaki zawsze zdążysz dokupić.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2009, 22:06

OK. Tak zrobie.
pawel_samurai
Nowicjusz

28 Sty 2009, 19:09

Witam wszystkich mam na imie Kamil . Poruszam sie suzuki samurajem 1.3 . :P Moze bedzie ktos tak miły i napisze mi cos o lifcie suzi. Chodzi mi o lift zeby stał wyzej i zeby weszły wieksze opony a nie tak jak teraz 205/75/15. Co to sa te polibusze ? Co warto kupic oczywiscie wszystko głowa nie chodzi mi o lift calmini. Jakis linki do stron z czesciami , Jakie opony po lifcie . Jakies zdj z liftu . dziekuje.
Suzuki samuraj 1.3
kamil9010
Nowicjusz

Miejscowość: Wojnowo

28 Sty 2009, 20:35

Najlepiej "zreanimować resory" ;) a jak będzie mało, to założyć dłuższe wieszaki. Polibusze to są takie plastikowe tulejki, które stosowane są zamiast gum, np. w wieszakach. Pozdro
pawel_samurai
Nowicjusz

29 Sty 2009, 09:48

a do czego te opony mają być? do codziennej jazdy czy raczej w teren?
jak w teren to polecam coś z bieżnikiem MT i rozmiarze 235/75/R15 lub wymagające podniesienia na wieszakach i lekkiego podcięcia nadkoli 30/9,5R15.
na asfalt lepiej fabryczny rozmiar - mniejsze spalanie, komfort itp
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Lut 2009, 20:26

witam wszystkich:).ja zaszalałem i kupiłem samuraja 1,3 przerobionego do off-roadu.podniesiony jest maksymalnie-resory mają dołożone dodatkowe pióro i mocowane są nad mostami,usunięte są drążki stabilizacyjne no i oczywiście inne amortyzatory były założone(bo oryginalnych by brakło;) ),koła przespawane i założone odwrotnie.tylko snorkel muszę jakiś założyć bo poprzedni właściciel zastosował rurkę kanalizacyjną 50...
LIROY1975
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gałków Duży

24 Lut 2009, 23:29

gratulacje z zakupu. uważaj na trawersach bo na SPOA samuraj jest bardzo wywrotny :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Lis 2009, 19:55

A ja mam pytanie Dotyczące modelu sj700 .Chciał bym się dowiedzieć co to za model bo nigdzie nie mogę znaleźć opisu :(
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997