Suzuki Samuraj, Suzuki Grand Vitara

23 Paź 2010, 21:00

Bardzo wytrzymały samochód,dobry w terenie,jeśli nie będzie użytkowane na dłuższe trasy to jest nawet dość wygodne.Z tego co wiem to może też dużo ciągnąć (przyczepa) a tak pozatym to z tego co mówią użytkownicy to ma niezłego kopa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Paź 2010, 09:17

barol91 napisał(a):a tak pozatym to z tego co mówią użytkownicy to ma niezłego kopa.

no napewno ma, z tym że zależy da jak dla kogo kop jest duży
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

24 Paź 2010, 11:41

No to swoją drogą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Paź 2010, 12:21

no ale Dajhatsu to jest jakas taka dziwna marka? Kogo on ma czesci? no i jest lepszy od Vitary?

chcialabym jeszcze dowiedziec sie od Was jak taka 18 letnia Vitarka sie trzyma? czesci itp nie odpadaja? czy juz tak powoli zaczyna sie rozkladac na czesci pierwsze? ;>

[ Dodano: 24 Październik 2010, 12:25 ]
a taka Feroza ile pali lpg? no i jak z czesciami i z psuciem sie? bo to tez nie sa jakies nowiutkie samochodziki
Madziadzia
Nowicjusz

Miejscowość: skądś

24 Paź 2010, 12:35

To coś w podobnym stylu... teraz rynek części zamiennych jest tak rozbudowany ze nie ma prblemu z czesciami do samochodow.... samuraj 88 rocznik to było najbardziej wytrzymale auto jakim jezdzilem mogło przezyć duuzo... wiec taka vitara 15 letnia tez powinna byc niezla... tylko znajdz taka w dobrym stanie a sie odwdzieczy i napewno bedzie bardziej wytrzymala niz osobówka z racji uterenowionego zawieszenia i silnik jest lepiej chlodzony sprzeglo wytrzymalsze itd pozatym nadwozie jest na ramie takze jest wytrzymalsze
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

24 Paź 2010, 12:46

własnie najbardziej podoba mi sie ta 18 letnia i dlatego troche boje sie bo jednak stare auto = psujace sie auto. ech ech bede musiala sie rozejrzec ;]

[ Dodano: 24 Październik 2010, 12:57 ]
mam jeszcze jedno pytanie. Bo mowisz ze silnik jest dobrze chlodzony, ale to zalezy jaki silnik czy nie? Od czego suzuki w ogole ma silniki?
Madziadzia
Nowicjusz

24 Paź 2010, 13:16

Za te pieniądze można poszukać jakiejś Vitary w db stanie,może sie trafi jakaś zadbana.A co do Daihatsu to problemu z częściami nie będzie bo coraz więcej tego jeżdzi po naszych drogach a co do spalania to taki silnik 1.6 średnio spali z 11-12l lpg/100km.
Barol
Awatar użytkownika

25 Paź 2010, 18:43

Możecie mi jeszcze powiedziec jak to jest z automatem? taka vitara w automacie ile pali lpg?!
Madziadzia
Nowicjusz

25 Paź 2010, 19:46

Automat to dobry wybór,sam osobiście sie do niego przekonałem i stwierdzam że to dobra rzecz,przynajmniej nie trzeba machać lewarkiem.Spalanie będzie zbliżone do tego co wyżej napisałem czyli silnik 1.6 11-12l lpg/100km.
Barol
Awatar użytkownika

25 Paź 2010, 20:17

Polecam vitarę tylko niech przed zakupem obejży ją zaufany mechanik, najlepiej znający się na terenówkach. Lepiej rozglądaj się za wersją pięciodrzwiową, gorzej radzi sobie w terenie więc łatwiej będzie o niezniszczony egzemplaż. Jest dość zwrotna i dynamiczna (jak na terenówkę :wink: ) widoczność do tylu i na boki jest bardzo dobra więc łatwo nią manewrować. Ogólnie to fajne autko jeśli ktoś zdaje sobie sprawę z zalet i wad terenówki.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

26 Paź 2010, 15:45

za 10 długa Vitara?? zapomnij :mrgreen:
króciaka w znośnym stanie może wyhaczy ;)
jeśli chcesz jeszcze połączyć fajność witarki z dzielnością samiego to może dozbieraj na Jimniego :wink:
po wyeliminowaniu słąbości półosi to na prawde rewelacyjne autko do zabawy :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

26 Paź 2010, 20:02

pocieszny napisał(a):za 10 długa Vitara?? zapomnij

No tak. pocieszny, jak zwykle masz rację :wink:
pocieszny napisał(a):rewelacyjne autko do zabawy

Tu chyba nie chodzi o samochód do zabawy tylko o w miarę solidny dupowóz. :wink:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Paź 2010, 20:05

to za 10 można spokojnie wyrwać Isuzu Troopera II/Opla Montereya z początków produkcji ;)
lub bardzo fajne terrano jako dupowóz będą o niebo lepsze
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Paź 2010, 21:06

Dla mnie bomba :wink: Ale w Trooperze silniki zaczynają się od 2.0 a w terrano od 2.4, gabarytami też "o głowę" przerastają vitarkę a Madziadzia, szuka raczej czegoś mniejszego.
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Paź 2010, 22:07

OC silnika 2,0 czy 2,4 czy 3,2 czy nawet 7.5 jest takie samo ;)
spalanie małych silników w ciężkich SUVach czy terenówkach jest masakrycznie wielkie, i spalanie silniczka 1,3 w Jimnim jest podobne jak 1,6 w Vitarze co nie odbiega zbytnio od spalania 3.2V5 w montku :mrgreen:
w terenówce nie należy bać się dżego silnika :!: w brew pozorom może być oszczędniejszy niż mniejszy/słabszy w tym samym aucie :wink:
zresztą sam wiesz :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP