Suzuki Samuraj, Suzuki Grand Vitara

23 Paź 2010, 11:24

Witam :) Jak już zauważyliście w temacie mam problem. Przegladalam forum juz na ten temat ale nie dowiedzialam sie wszystkiego.
Więc: nie dawno zdalam prawo jazdy, szukam samochodu ktory nie jest dosc awaryjny a przy stłuczkach wychodzi cało. Mój budżet wynosi góra 10 000 wiec spodziewam sie autka z roku 1980-1995? Zastanawiam sie miedzy Vitara, a Samurajem. Autko wykorzystywane bedzie raczej do jazdy po miescie. A no i wolałabym zeby bylo na gaz.
No i teraz moje pytania: jaki silnik wybrac? jaka moc? ile pali na 100km? jak z dostepnoscia czesci? Jak są wytrzymałe? czy kobiecie dobrze sie bedzie je prowadzilo?

Nie potrzebuje wspomagania, klimatyzacji, czy jakichs innych wynalazkow. Chcialabym tylko samochod bezpieczny, komfortowy w jeździe, no i fajnie by bylo miec terenowke ;)

Podkreślam, że jestem kobieta wiec prosze Was piszcie w miare łatwym językiem!

pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Madziadzia
Nowicjusz

Miejscowość: skądś

23 Paź 2010, 13:41

Samuraj to auto raczej błotne.... tłucze żle sie prowadzi po asfalcie(sprawdzone) dopiero w terenie pokazuje pazur i ogolnie zeby ukrecic kierownica trzeba miec pokazny biceps :razz: vitara ma zawieszenie niezalezne jest lepszym wyborem posiada juz czesciej wspomaganie kierownicy a i mozna wjechac w teren lekki i w zimie smiac sie z zasp... wiec stanowczo polecam vitare silnik 1.6 i mozna jakies lpg wstawic zeby bylo taniej
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

23 Paź 2010, 16:45

a ile taka vitara 1.6 pali?
Madziadzia
Nowicjusz

23 Paź 2010, 17:28

Zależy od jazdy jakieś 8-9 litrów.... kupuj auto które nie mialo przygód w ciezkim terenie i raczej z metalowym dachem bo plandeka lubi sie rwać i czeszczy w czasie jazdy w zimie zimno..... auto jest bezawaryjne czesci tez ogolno dostepne...Pozatym dziewczyna w takiej mini terenowce prezentuje sie dobrze :razz:
nitro
Zaawansowany

23 Paź 2010, 17:38

Raz czytałem artykuł "auto na studencką kieszeń" i był wśród nich własnie Samuraj no i pisało że własnie najlepszy jest w teren.A że tak spytam nie chcesz może jakiejś zwykłej osobówki ale z napędem 4x4?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Paź 2010, 19:04

No własnie wolałabym terenówke bo to sa raczej bezpieczniejsze samochody? niz osobowe... ostatnio mialam berlingo, po na prawde lekkiej stluczce poszedl w nim caly przedni zderzak ;/ a koles mial wlasnie suzuki (chyba "santana") i autko wyszlo bez szwanku... Dlatego tez zaczelam sie nimi interesowac, oczywiscie jesli mielibyście jakies inne ciekawsze propozycje to prosze bardzo ;) Opowiadajcie ;)
Madziadzia
Nowicjusz

23 Paź 2010, 19:11

Wez vitare najlepiej z orurowniem z przodu :razz: i jest jeszcze jeden plus w dziure wjezdzasz 80 na godzine i nic nie ma prawa sie stac.....a w zimie mozesz wyciagac inne auta na lince :razz: mozesz wjechac na wycieczke do lasu itd itp minusem jest słabe prowadzenie tego auta ale pewnie powyzej 120 nie bedziesz jezdzić pozatym dużo jest cors clio ibiz a Ty bedziesz jezdzić Vitara takze sie wyroznisz
nitro
Zaawansowany

23 Paź 2010, 19:25

potrzebuje tanie, ale w miare dobre auto takie ktore mi sie nie zatrzyma na srodku skrzyzowania ale tez takie ze jak nim w cos walne to nie bedzie płaczu xD

taaaak wiem ze mam duze wymagania ;p

[ Dodano: 23 Październik 2010, 19:29 ]
heh no własnie ;] bo juz powiedzialam, zadnych golfow! ;] poza tym lubie w jakis sposob sie wyróżniac, jestem blondynka wiec najlepiej pasowalo by do mnie jakies bmw hmm np x6, ale bez szalenstwa jak narazie ;p vitara pali 8-9 litrow pewnie paliwa? jak to sie przelicza na lpg? no i co znaczy "orurowanie" i co to daje xD
a Vitara ktory rocznik?
Ostatnio edytowany przez Madziadzia, 23 Paź 2010, 19:33, edytowano w sumie 1 raz
Madziadzia
Nowicjusz

23 Paź 2010, 19:32

vitara? po co ci takie auto?
golfa wcale nie musisz kupować, jest tyle małych zwinnych i fajnych autek że tylko wybierać, za 10 tys. kupisz już jakiegoś fajnego peugeota 206, czy mazdę 323, czy hondę civic więc może z takich?
ja właśnie sprzedałem takiego peugeota 206 w wersji XS z 2001r. silnik 1.6 16V 110 PS za 12 tys. zł sprowadziłem go z niemiec byl w super stanie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

23 Paź 2010, 19:34

bo chodzi mi o bezpieczenstwo, terenowki sa chyba bezpieczniejsze od takich zwyklych osobowek?
Madziadzia
Nowicjusz

23 Paź 2010, 19:40

może i troszkę są, ale nie za 10 tys zł :mrgreen:
nie wiem po ile chodzą takie auta ale jak piszesz że z lat '85-90 to to będzie wrak auta
Ostatnio edytowany przez andrewb25, 23 Paź 2010, 19:42, edytowano w sumie 1 raz
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

23 Paź 2010, 19:42

To taka rurka zamiast zderzaka ktora mozna staranowac troszke w razie stluczki :razz: czesto to jest w takim typie aut... no tego gazu to tak z 10 litrów trzeba liczyc ale wiadomo gaz tanszy... pozatym masz takie bajery jak reduktor napęd 4x4 wiec na sniegu badz w lekkim terenie sobie radzisz niezle a rocznik pewnie cos kolo 94-96 bo te auta sa w cenie....no a instalacja lpg jakies 1500zl
nitro
Zaawansowany

23 Paź 2010, 19:52

nie nastawiam sie na jakies super nowy samochod ;] dlatego tez chcialabym akurat taka np starsza Vitarke miec. moze nie "wrak" no ale no cos takiego, ze jak nim walne to nie bedzie placzu buu nowy samochod itd itp. to bedzie moj pierwszy samochod taki moj moj wiec nie chce kupowac jakiegos w super stanie, bo tez nie jestem super kierowca ;] no ale hmm kolega Nitro ładnie mi ta Vitarke opisal musze sie dobrze nad nia zastanowic :grin:

[ Dodano: 23 Październik 2010, 19:57 ]
poza tym szczerze mowiac to ja nie potrafie jezdzic malymi samochodami... cale zycie uczylam sie jezdzic i potem jezdzilam dosc duzymi samochodami moze dlatego tez wolalabym jezdzic terenowka?
Madziadzia
Nowicjusz

23 Paź 2010, 20:27

[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Paź 2010, 20:50