Suzuki Swift 1.0 2001 - Samochód gaśnie w czasie jazdy(na 3,4,5 biegu)

12 Mar 2016, 22:04

Witam ;) Mam problem ze swoim swiftem, jakieś 2 miesiące temu po przejechaniu okołu 20 kilometrów, po zjechaniu z drogi szybkiego ruchu, samochód zgasł w czasie jazdy na czwórce- prędkość około 60 km/h (było paliwo, ale też nie za dużo). Podholowałem samochód na stację, dolałem benzyny, odpaliłem na kable(akumulator się zdążył rozładować po kilku próbach odpalenia) i przejechałem kolejne 30 km po czym problem się powtórzył jednak już konieczne było holowanie. Mechanik powiedział, że możliwe, że coś z gaźnikiem, niezgadzało się napięcie itp. Wymieniona została jakaś część w gaźniku nie wiem dokładnie jaka, sprawdzona była też pompa paliwa, układ został przeczyszczony- następnie jeździłem bez problemu przez około 2 tygodniu, po czym problem powtórzył się w centrum Krakowa ;/
Zgasł przy zjeżdżaniu z mostu na trójce, odpaliłem go ponownie, przejechałem około kilometra i znów zgasł, następnie po ponownym odpaleniu, przy przegazowaniu na jedynce zgasł pomimo wciśniętego pedału gazu, odpaliłem jeszcze raz i ewakuowałem się jeszcze z kilometr po czym już nie udało się odpalić.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem, ma jakiś pomysł co by to mogło być? Wcześniej rok chodził bez zarzutu, choć może były z 4-5 sytuacje gdy gasł na 4,5 biegu jednak udawało się go odpalić bez zatrzymywania pojazdu( na biegu)

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź :)
Donnovacco
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Suzuki Swift
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Mar 2016, 23:22

Na wolnych obrotach np. na postoju nie gasł tylko podczas jazdy?
Donnovacco napisał(a):Zgasł przy zjeżdżaniu z mostu na trójce, odpaliłem go ponownie, przejechałem około kilometra i znów zgasł
Jechałeś z górki na biegu bez gazu na trójce i zgasł? Może jest jakiś problem z elektryką i nie dochodzi prąd do świec, albo jest jakiś chwilowy zanik zasilania. W sytuacji która opisujesz samochód nie powinien zgasnąć.
Sprawdzałeś palec rozdzielacza zdejmując kopułkę?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

17 Mar 2016, 17:13

Po tym jak zgasł w czasie jazdy to na wolnych obrotach tez gasł, Po tym pierwszym razie który skoczył się holowaniem, następnego dnia chodził prawie normalnie, tylko raz zgasł na czwórce jak dodałem więcej gazu ;/
A z tego mostu zjezdzalem z lekkim gazem na trojce. Czy mogło by to być związane z akumulatorem?
Nie sprawdzałem, postaram się dziś to zrobić ;)
Pozdrawiam
Donnovacco
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Suzuki Swift
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

09 Maj 2016, 16:53

Donnovacco napisał(a):Czy mogło by to być związane z akumulatorem?
Nie sprawdzałem, postaram się dziś to zrobić
Sprawdzałeś?
Jakie masz napięcie ładowania? Jakie jest napięcie na akumulatorze w czasie spoczynku po wyłączeniu auta?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Gru 2020, 01:52

Cześć,

Czy udało się rozwiązać problem z gaśnięciem silnika podczas jazdy?
Mam zdaje się ten sam model: Suzuki Swift 1.0i z 2004 roku, 39kW i gaśnie mi ostatnio dość często, szczególnie po przejechaniu "chopek". Dzisiaj wieczorem zgasł mi gdy pędziłem żeby zdążyć przed czerwonym. Zepchałem na bok, wyjąłem przewód zapłonu z kopułki, włożyłem, odpalił. Wjechałem na pas z powrotem, silnik znowu zgasł i już nie udało się go uruchomić. Musiałem wezwać pomoc drogową żeby odwiozła samochód do warsztatu. Na miejscu silnik raz zaskoczył, potem nie chciał, potem znowu odpalił i zaczął odpalać za każdym razem. Przyznam, że trudna sprawa bo w warsztacie odpala a na drodze nagle gaśnie.
Jeśli wiesz coś co mogłoby im pomóc to chętnie posłuchałbym bo boję się, że znalezienie problemu może być trudne.

Pozdrawiam,
Paweł
pauloItaliano
Obserwowany

10 Gru 2020, 01:53

Problem jest taki, że "kręci" bez problemu, światła się świecą, nie ma żadnej podstawy żeby twierdzić, że akumulator jest zbyt słaby.
pauloItaliano
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Drift kontrolowany z najwyższą prędkością
    Nissan ustanowił rekord świata Guinnessa w kategorii driftu z najwyższą prędkością. Specjalnie przygotowany NISSAN GT R NISMO z roku modelowego 2016 wszedł w poślizg kontrolowany przy prędkości 304,96 km/h. Masato Kawabata, ...