Suzuki SWIFT 1.0 Problem z odpalaniem

23 Gru 2012, 14:58

Z racji tego że jestem tu nowy, to Witam Wszystkich na tym forum.
Mam problem z odpalanie mojego auta. Chodzi o to że czasami nie odpala, niezależnie czy silnik jest zimny czy ciepły, rozrusznik kręci normalnie. Dzieje się tak tylko czasami, powiedzmy raz na 30 rozruchów, ale gdy weźmie się go "na pych" odpala od razu. Sprawdzałem czy w sterowniku nie są zapisane jakieś kody błędu, świece wymieniłem(stare były suche, lekko brązowe - rozumiem że spalanie jest ok), przewody wysokiego napięcia też, cewka nowa. Katalizator został wycięty kilka lat temu, bo się rozpadł i blokował przepływ spalin, żadne kontrolki się nie świecą, pompę paliwa słychać po przekręceniu kluczyka, akumulator jest ok, ładowanie też. Masy silnika oraz innych układów elektrycznych sprawdzone i są ok, iskra na świecach jest.
Nie wiem gdzie mam jeszcze popatrzeć, co zrobić i sprawdzić.
MOże ktoś mi podpowie co mam zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc.
Energetyk
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 02 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Suzuki Swift
Silnik: 1.0 GLS
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

23 Gru 2012, 15:56

Sprawdź czy iskra jest ,ale wtedy gdy nie chce odpalić :!: :wink: Bo gdy sprawdzasz wtedy gdy odpala, to iskra wtedy musi być.Problem raczej leży po stronie rozrusznika,skoro na pych pali
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Gru 2012, 16:10

Nie odpala, ale rozrusznik kręci wtedy, dlatego dla mnie to jest zagadką, a iskra też jest mimo że nie odpala. :-(
Energetyk
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 02 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Suzuki Swift
Silnik: 1.0 GLS
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

23 Gru 2012, 16:13

No to problem będzie leżał po stronie układu paliwowego(np.pompy)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Gru 2012, 18:29

a może wtryski paliwa dobrze nie dopychają?
Dominik328

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rozgrzany asfalt może być niebezpieczny!
    Letnie upały są nie tylko uciążliwe dla kierowców z powodu wysokich temperatur w kabinie, nagrzewających się plastików oraz towarzyszącego uczucia rozdrażnienia i zmęczenia, ale także ze względu na stan nawierzchni, ...