Kanister z olejem silnikowym i benzyną.

23 Gru 2012, 12:26

Witam
Znajomy przelewając do kanistra benzynę nie zorientował się, że na dnie było jeszcze trochę oleju.Potem zostało to wlane do baku. Na końcu wlało się trochę samego oleju.Jakie mogą być konsekwencje tego niemądrego zabiegu?
Homer1
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Gru 2012, 15:45

Jedynie, to wystąpienie samozapłonu po wyłączeniu silnika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Gru 2012, 19:16

A czy możliwe jest zapchanie się filtru paliwowego?
Homer1
Nowicjusz

23 Gru 2012, 19:59

Nie ma takiej możliwości,jedynie bedzie dochodzić do efektu tzw.spalania stukowego po wyłączeniu zapłonu,efektu bardzo groźnego na dłuższą metę,silnik będzie chodził jeszcze chwilę po przekręceniu kluczykiem(bardzo nieprzyjemny akustycznie efekt).Naturalnie może i nawet tego nie być,jeśli stosunek ilości oleju do benzyny będzie bardzo niski.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Gru 2012, 20:22

A ja myślę, że nawet spalania stukowego nie będzie. Ewentualnie z rury wydechowej może lecieć ciutek gęściejszy i ewentualnie lekko niebieskawy dym. A i to zaniknie po kolejnym zatankowaniu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Gru 2012, 09:05

Jednak problem zaistniał, bo samochód nie chce zapalić.Mimo dolewania benzyny, samochód zachowuje się tak jakby nie dostawał tej benzyny i najzwyczajniej nie zapala.
Homer1
Nowicjusz

24 Gru 2012, 09:25

A jakie to auto,oblepione czujnikami?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

24 Gru 2012, 09:45

seicento 900.Mamy wrażenie, że właśnie ten nieszczęsny olej coś zapchał.
Homer1
Nowicjusz

24 Gru 2012, 10:28

Nie ma takiej opcji, by olej coś zapchał.Byłem kiedyś ciekaw jak zachowa mi się silnik benzynowy (Mercedes 190,gaźnik) gdy wleję mu na pełny zbiornik litr oleju ATF,nic się nie działo poza występującym samozapłonem.Naturalnie najpierw zatankowałem do pełna a następnie wlałem olej.Tutaj być może wartość oktanowa jest zbyt niska i dlatego silnik nie chce odpalić.Czyli stosunek oleju do paliwa musi być bardzo niekorzystny.Tego oleju musiało być dużawo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

24 Gru 2012, 10:51

Być może rzeczywiście w stosunku do stanu benzyny za dużo się dostało tego oleju.Spróbujemy w takim razie, zalać benzyny pełen bak i zobaczymy czy przyniesie efekt. Dzięki za pomoc.
Homer1
Nowicjusz