Suzuki Swift 1.3GS '93r. - stukanie prawe przednie koło

28 Lut 2009, 23:06

Ostatnio usłyszałem stukanie w prawym przednim kole. Byłem na diagnostyce. Autko wjechało na tzw. szarpaki. z 5min trząchali nim ale żadnych stuków nie było słychac:( Więc jeżdze dalej ale przy 80km/h i kiepskiej drodze (jak to w Polsce) stuki słychać coraz częściej i glośniej. Dziś wracałem ponad 100 i stukanie prawie nie ustawało. Co to może być???
Na kanale patrzyłem wszystkie gumy, drążki, stabilizatory ok. Zastanawiam sie nad amortyzatorem (ma 83% sprawności-diagnostyka). A może ta guma-łożysko Górne amortyzatora??? Co o tym sądzicie???
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

28 Lut 2009, 23:12

cały czas czy podczas hamowania/skretu ?
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

28 Lut 2009, 23:16

podczas jazdy powyżej 80km/h po nie zbyt równej drodze (dołki)
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

02 Sty 2010, 15:24

Spróbuj zacząć nim bujać i wsłuchuj się musisz w końcu słyszeć. Jeśli to amortyzator czy coś przy kole. Albo wejdż do kanału i szukaj czegoś luźnego np. osłony na tarcze
KINIU
kiniu
Nowicjusz

Miejscowość: Września

02 Sty 2010, 20:29

Może końcówka drążka kierownicy.
CIVIC14
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

02 Sty 2010, 20:54

skoro zaczyna się to powyżej 80km/h to po mojemu coś wpada w rezonans. sprawdź schowek,boczna kieszeń. w kole bym nie szukał, bo słyszał byś przy mniejszych predkościach.
wozki widlowe serwis koszalin Adamires
adamires
Początkujący

Miejscowość: World
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Volvo FH16 - toczący się mocarz
    Szesnastolitrowy silnik Volvo D16K rozwijający 750 KM to obecnie najmocniejsza jednostka napędowa oferowana w seryjnym pojeździe ciężarowym. Tak ponadprzeciętnie mocne samochody wybierane są przez klientów stosunkowo ...

02 Sty 2010, 22:38

A przy większych dziurach nierównościach pewnie cisza jest jak jedziesz wolniej. :?: wymień końcówkę wahacza i zobacz też na tą końcówkę drążka kier. jak kolega wcześniej wspomniał. Czasami końcówka wahacza jest do wymiany i takie stuki wkurzające są a na diagnostyce nie wyjdzie.
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

02 Sty 2010, 22:42

Panowie kolega kiniu-archeolog odkopał trupa a Wy się produkujecie ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

02 Sty 2010, 22:55

k... już kolejny post tego gościa zaczyna pisać a problem z X czasów..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

20 Cze 2012, 19:49

Witam. jezeli wszystko według ciebie w zawieszeniu jest ok z wachaczami koncówkami i stabilizatorem to proponuje sprawdzic w prosty sposób maglownice.mianowicie skrecici koła na maksa złapac za drazek kierownicy i niech ktos rusza kierownica a ty w ten sposób wyszujesz czy luz jest po stronie srodka auta czuli po stronie magla czy po stronie koncówki kierowniczej.
kubexxon
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 05 2000
Auto: swift 1.3 glx

25 Cze 2012, 13:12

To może być jakiś typ,tym bardziej jeżeli sprawdzone były pozostałe elementy układu zawieszenia. Jeżeli to faktycznie maglownica, to naprawa będzie dosyć kosztowna...
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4