Suzuki Swift 1.3GTI-układ chłodzenia-1991r.

31 Sty 2010, 20:00

Parę miesięcy temu wymieniłem pompę wodną i termostat.Od tamtej pory mam problem.
Ostatnio zgubił 2L płynu chłodzącego(zagotował się po5km.) zrobiłem dolewkę i męczyłem go w garażu 3h.-brak jakichkolwiek wycieków ,temp.na wskaźniku w normie ,załącza się wentylator po uzyskaniu temperatury , w zbiorniku wyrównawczym najpierw poziom płynu opadł a potem wzrósł ,może trochę słabo grzeje wnętrze kabiny.W następnym dniu dokonałem oględzin-wycieków brak.
Proszę o radę.
karol1969
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • 31 Sty 2010, 20:07

Przepłucz nagrzewnice i odpowietrz dobrze układ.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

01 Lut 2010, 18:12

Prosił bym o trochę szerszą wypowiedź (nie wiem jak wykonać odpowietrzenie układu chłodzenia)
    karol1969
    Nowicjusz

01 Lut 2010, 18:45

Płukanie nagrzewnicy polega na odłączeniu obydwu węży ,które do niej prowadzą i trzeba podłączyć np. wąż odrodowy i płukać ją pod ciśnieniem - w obydwa kierunki krążenia cieczy. Żeby go odpowietrzyć to zagrzej silnik to optymalnej temp. i odkręć korek od zbiorniczka wyrównawczego ( tylko zrób to bardzo powoli i stopniowo) - płyn podniesie się pod sam korek - wyłącz silnik i trzeba czekać aż ostygnie - jeśli płynu ubędzie dolej troche - zrób tak pare razy to się odpowietrzy ( mozna też ustawić auto przodem z górki lub pod górke) - lepiej się odpowietrza.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

15 Lut 2010, 19:16

Dziękuję za poradę - maszyna grzeje , temperatura w normie , płyn w normie.
    karol1969
    Nowicjusz