LAGUNA II 3,0 V6 PROBLEM Z AUTOMATYCZNA SKRZYNIĄ BIEGÓW

14 Lut 2010, 18:42

Witam, mam problem z automatem w Lagunie v6 z 2001r, mianowicie jadać w trasie przy równej prędkości szarpnie autem i włącza się system awaryjny, gdy zgaszę auto i odpalę jest wszystko ok, po przejechaniu kilku km znów szarpniecie i włącza sie system awaryjny... z kolei gdy jadę bardzo dynamicznie to wszystko jest ok tylko przy spokojnej jeździe coś się dzieje... Chcę sprawdzić poziom oleju w skrzyni ale nie mam pojęcia jak go sie sprawdza, słyszałem że powinno się sprawdzać przy zapalonymi rozgrzanym silniku a skrzynia musi być w pozycji (N) ale nie jestem pewien wiec jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o pomoc!!!
nikilauda1
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebnica
  • 15 Lut 2010, 12:23

nikilauda1 napisał(a):Witam, mam problem z automatem w Lagunie v6 z 2001r, mianowicie jadać w trasie przy równej prędkości szarpnie autem i włącza się system awaryjny, gdy zgaszę auto i odpalę jest wszystko ok, po przejechaniu kilku km znów szarpniecie i włącza sie system awaryjny... z kolei gdy jadę bardzo dynamicznie to wszystko jest ok tylko przy spokojnej jeździe coś się dzieje... Chcę sprawdzić poziom oleju w skrzyni ale nie mam pojęcia jak go sie sprawdza, słyszałem że powinno się sprawdzać przy zapalonymi rozgrzanym silniku a skrzynia musi być w pozycji (N) ale nie jestem pewien wiec jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o pomoc!!!

witaj znajomy miał ten sam problem .... zaczynał od podejrzewania skrzyni itp... skończyło się na wymianie sondy lambda i ustawieniu ECU i wszystko wróciło do normy (po drodze wymiana kabli i świec)
    Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
    adam-and1
    Aktywny

Miejscowość: Katowice
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: szukam igły ;-)
    Paliwo: Benzyna

16 Lut 2010, 11:53

Witam, dzieki za informacje z ta sada, narazie stwierdziłem że mam ubytek oleju w skrzyni, jeli po dolewce nic sie nie poprwi to wezme sie za ta sade.
    nikilauda1
    Nowicjusz

Miejscowość: Trzebnica