Suzuki swift, rok ok.1992-96, sklejone styki przekaźnika?

17 Cze 2008, 20:28

Witam!
Wypożyczyłem w duńskiej wypożyczalni auto, marka jak w tytule. Nie ma w dokumentach rocznika, bo Duńczycy nie dają kompletnych dokumentów, stąd więc niepewny rocznik, ale model z tych lat. I mam problem. Auto nie ma systemu ostrzegającego przed zostawieniem go na światłach. Efekt: wyładowałem akumulator. Naładowałem go, odpaliłem auto i... Okazuje się, ze wszystko jest ok, poza tym, że nie da sie wyłączyć świateł! Ustawienie pokrętła w pozycji "off" niczego nie zmienia, wciąż się świecą. Dopiero po wyłączeniu stacyjki światła gasną. Dowiedziałem się, że mogą być sklejone styki na przekaźniku, po całonocnym staniu auta na światłach. I tu moje pytanie: gdzie jest taki przekaźnik i jak sprawdzić, czy styki są sklejone?
Pozdrawiam
pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
kubik
Początkujący

• 19 Cze 2008, 01:28

Przekaźnik powinien być w skrzynce bezpieczników... przeważnie. Tylko niewiem który to przekaźnik, najlepiej wyjmować pojedynczo, rozbierać(delikatnie rozchylać i sciągać obudowe) i sprawdzać stan stycznika, w razie czego rozdzielić i przeczyścić. Czasem stycznik jest nie rozbieralny(kupić drugi) . Powodzenia.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław

02 Sty 2010, 16:20

Możesz też spróbować popukać w niego nieraz puści...
    KINIU
    kiniu
    Nowicjusz

Miejscowość: Września

02 Sty 2010, 20:30

I myślisz, że on od półtora roku siedzi nad tym wypożyczonym swiftem i głowi się jak zgasić światła? Rozumiem, że się dopiero co zarejestrowałeś i posiadasz swifta ale wyluzuj...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

02 Sty 2010, 23:12

Skandynawia ma swiatla na stale,oj, specjalisci ,boze bron.
    zibi58
    Początkujący