Suzuki sx4 do 20 tys.PLN albo inny mini SUV. Co mi doradzicie?

19 Lip 2018, 15:49

Jestem w trakcie poszukiwania nowego auta - najchętniej Suzuki sx4. W zeszłym roku zakupiłem rodzinnego Vana -Toyotę Corollę Verso. Dwukrotnie pokonałem nim długie wyjazdy na wakacje Włochy i Chorwacja. Toyota to bardzo dobre i wygodne auto, lecz wydaje mi się, że trochę przyduże do codziennego używania. Wcześniej użytkowałem tylko auta marki Renault (R19, Laguna I, Scenic IphII). Podstawowym kryterium wyboru jest spalanie, najlepiej jak najniższe. I tutaj staję przed dylematem diesel czy benzyna+LPG. Diesla ja osobiście się boję i nie wiem czy obecnie to zakup opłacalny? Za kilka lat mogą być problemy ze sprzedażą, a także dochodzą koszty (często wysokie) z dwumasą i filtrami cząstek stałych. Więc racjonalnie skłaniałbym się do benzyny+LPG, ale często doświadczenie podpowiada inne rozwiązania. Szukane auto powinno być 4/5 drzwiowe, z klimatyzacją i elektrycznymi szybami (najlepiej wszystkimi 4). Drodzy i pomocni forumowicze doradźcie na co zwracać uwagę w tym konkretnym modelu. Może znajdzie się ktoś, kto podrzuci jakiś link z ciekawą ofertą sprzedaży Suzuki sx4. Auto w cenie do 20 tys. PLN. Nadmienię tylko że jestem z Puław. Więc obszar poszukiwań to i Lubelszczyzna oraz okolice Radomia też.

PS. Może to być także inny mini SUV w cenie do 20 tys. PLN
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio edytowany przez andrzej0075, 19 Lip 2018, 19:23, edytowano w sumie 1 raz
andrzej0075
Nowicjusz

Auto: Hyundai i30 II
Silnik: 1.4 MPI 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

19 Lip 2018, 16:51

Użytkuję ale Sedici(bliźniaczy model do SX4) w dieslu 1,9 Multijet. Kupiłem przy 140 tys. Mam go ponad 2 lata. Raczej oryginalny przebieg od 1 właściciela z salonu w Polsce. Przy 160tys wymiana dwumasy + sprzęgło + klocki + robocizna wyszło 2500zł. Poza tym czyszczenie egr i wymiana końcówki drążka przez ten czas tak więc jeśli by to była benzyna to można powiedzieć bezawaryjny. Ostatnio się mi zmieniło i jeżdżę raczej krótkie trasy do 40 km dziennie w górach(zjazd w dolinę, spory podjazd i znów zjazd). Pali 8,8l/100km(wskazanie komputera).

Poza tym na minus ogólna jakość wykonania, kiepskie plastiki, twarda i łatwo rysująca się deska, twarde i niewygodne fotele z pokryciem kiepskiej jakości, korodujący tłumik, z tyłu mogliby dać tarcze zamiast bębnów, ciężko wchodząca jedynka na mrozie, drgania przy hamowaniu silnikiem na trójce i dwójce, podobno poduszka, muszę się tym zająć ale też słyszałem że ten model tak ma, denerwujący szczegół gdy opuszczam szybę nie schodzi na początku równo, tylko najpierw odrywa się jedna strona a potem druga takie wrażenie kiepskiej jakości wykonania, moim zdaniem twarde i mało komfortowe zawieszenie, czuć drobne nierówności(np. nierówne łączenia asfaltu), słabe wyciszenie na trasie, tragicznej jakości audio, kilka odprysków też się już pojawiło, otwieranie klapki wlewu pod fotelem,(oczywiście przy niektórych minusach trzeba brać poprawkę na spory przebieg).
W moim przypadku oszczędności z diesla prawie nie było, jeśli miałbym kupować diesla jeszcze raz to tylko z oryginalnym przebiegiem około 80tys i sprzedaż przy 130-150tys.
Ostatnio edytowany przez krzych0104, 19 Lip 2018, 19:30, edytowano w sumie 1 raz
krzych0104
Nowicjusz

19 Lip 2018, 18:38

A jak z pojemnością bagażnika i miejscem na nogi dla pasażerów na tylnym siedzeniu?
andrzej0075
Nowicjusz

19 Lip 2018, 19:28

To już najlepiej oględziny, ma 270l przy rozłożonych fotelach. To auto w sumie raczej nie jest do długich tras, komfortu i prestiżu tylko jako wół roboczy, 4x4 i podwyższony prześwit przydaje się przy przyczepce ale zwiększa spalanie, coś za coś.
krzych0104
Nowicjusz

20 Lip 2018, 14:29

Drodzy forumowicze popatrzyłem trochę po ofercie modeli niewielkich suvów dostępnych w zaplanowanym budżecie. Nadal rozglądam się za Suzuki sx4, ale w głowie zrodził się pomysł na Peugeota 3008, Toyotę Rav4 i trochę z innej beczki minivan Ford C-max

Który z tych modeli polecacie? Przypominam, że obecnie jeżdżę Toyotą Corollą Verso.
andrzej0075
Nowicjusz

20 Lip 2018, 19:08

Za 20k nie ma szans na 3008, nie zmienia to faktu, że całkiem przyjemne auto
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Lip 2018, 19:15

Mike a ten Peugot 3008, możesz zerknąć?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
andrzej0075
Nowicjusz

20 Lip 2018, 20:25

Kraj pochodzenia i już nie trzeba zagłębiać się w ogłoszenie :ok:
Dowiedz się jak mocno był walnięty (wg mnie cały tył do tylnych drzwi malowany). Treść ogłoszenia, a w zasadzie jej brak odpycha
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lip 2018, 21:29

Dziękuję Mike za ocenę ogłoszenia.

Wracając do poszukiwań, to co byś mi polecił z mini suvów lub mini vanów. Toyota którą używam to bardzo wygodne i przestronne auto, więc trochę się już przyzwyczaiłem do tej wygody i komfortu jaki Toyota oferuje. Z tego co już czytałem i oglądałem Suzuki sx4 chyba będzie mniej komfortowe od Toyoty Corolli Verso. Podoba mi się za to jej wygląd małego suva. Za to bagażnik jest mniejszy od mojego obecnego auta o 100 litrów.
Toyota Rav4 raczej chyba odpada z poszukiwań z powodu zbyt małego bagażnika (jeszcze mniejszy od Suzuki).
Jeśli Peugot 3008 jest poza zasięgiem 20k, to moze jednak zdecydować się na Forda C-max. W tym budżecie to nawet młodszy rocznik się trafi niż 2005 mojej Toyoty. Tylko czy to byłaby dobra wymiana Toyoty na Forda.

Może polecicie coś ciekawego z mini suvów lub mini vanów albo podzielicie się własnymi przemyśleniami na w/w temat.
andrzej0075
Nowicjusz

20 Lip 2018, 23:31

A tak wogole czemu po roku chcesz zmienić tą toyotę na inne auto?

Poza tym, piszesz na początku że corolla verso wydaje się za duza do codziennego użytku, a przecież taka rav4 nie jest mniejsza,C-MAX nieznacznie, inne suvy czy minivany też nie będą mniejsze, 3008 wiekszy, więc o co chodzi?

Spójrz na zafire II.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T

20 Lip 2018, 23:50

Szukam troszkę mniejszego auta od Toyoty Corolli Verso.

Wiem już bo sprawdziłem, że Ford C-max jest tylko trochę mniejszy od Toyoty. Jak zaczynałem szukać nowego auta to skupiłem się tylko na Suzuce sx4, tylko wydaje mi się, że ma ona troszkę mały bagażnik. I dlatego zacząłem szukać innych mini suvów lub mini vanów trochę mniejszych od mojej Toyoty. Lecz nie wiem czy to dobry pomysł.
andrzej0075
Nowicjusz

22 Lip 2018, 22:34

Z mini SUV będzie ciężko w Twoim budżecie, bo ofensywa na ten segment zaczęła się kilka lat temu i ceny oscylują bliżej 30k (np takiego Renault Captur czy Peugeota 2008). Zasadniczo za 22-23k masz Sandero Stepway, ale to tak naprawdę podniesiony hatchback z kilkoma plastikowymi osłonami i niezbyt dobrze wykonanym wnętrzem. Za połowę budżetu można by myśleć o Hondzie HRV
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lip 2018, 19:25

Skoro mini suv jest raczej nieosiągalny w tym budżecie, to pozostaje szukać Suzuki sx4 (tylko tutaj widzę w ofertach raczej ubogie wyposażenie) lub pomysleć o jakimś miejskim średnim hatchbacku. Po głowie chodzi mi od dawna Ford focus II, może Hyundai i30. Rozglądałem się też za BMW lub Mercedesem, chociaż chyba obie marki drogie w utrzymaniu.

Co powiecie o tych 2 ogłoszeniach? Czy taki Mercedes realnie po tyle chodzi? Czy jest to model godny polecenia? Wizualnie bardzo mi się podoba.

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
andrzej0075
Nowicjusz