Suzuki Vitara 1.4 SHVS Premium AllGrip vs Kia Sportage 1.6 GDI M+SMART

16 Sie 2020, 21:41

Cześć,

Planuję w najbliższym czasie zakup nowego samochodu z salonu, budżet to około 90 tyś. Nie mogę się zdecydować między modelami wymienionymi w temacie.

* Jeżdżę około 20 tyś km rocznie, głównie po autostradzie i poza terenem zabudowanym
* Jeżdżę głównie sam lub w dwie osoby, ale często z rowerami lub nartami

Jeździłem obydwoma modelami.

Zalety Kii:
* Segment wyżej
* Sprawdzony, niezawodny
* Zadziwiająco długa gwarancja
* Lepsze wyciszenie i komfort wnętrza

Zalety Suzuki:
* O wiele bardziej dynamiczny i lepiej brzmiący silnik
* Świetne osiągi
* Lepsze wyposażenie
* Napęd All Grip

Niestety, Suzuki oferuje wyłącznie 3 lata gwarancji. Układ napędowy SHVS to nowinka na rynku - obawiam się o jej niezawodność.

Znacie jakieś powody, które wyraźnie przemawiają za jednym lub za drugim?
Asertywny
Nowicjusz

17 Sie 2020, 12:36

Asertywny napisał(a):Zadziwiająco długa gwarancja
Tak jest na papierku a w rzeczywistości wyegzekwować coś po okresie trzech lat jest bardzo trudno.

Jak nie jeździsz gdzieś po górach w zimie i trudniejszym terenie to w sumie napęd na cztery koła nie będzie Ci potrzebny.

Kia z tym silnikiem jest mułowata i sporo pali jak na swoje gabaryty, więc jak chcesz dynamiczniej jeździć to na pewno lepszym wyborem będzie Suzuki poza tym widzę że masz w nim wersję premium która jest bardzo dobrze wyposażona.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Sie 2020, 21:11

Asertywny napisał(a):Zalety Suzuki:
* O wiele bardziej dynamiczny i lepiej brzmiący silnik
* Świetne osiągi

1.4 ..proszę Cię...co może brzmieć w 1.4 wolę starą grand vitarę 3,2 V6 to już jakoś brzmi i jakoś jedzie..i coś co jest trwałe..

1.6 GDI ...cudów też nie ma.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

18 Sie 2020, 04:27

Na autostradę, zamiast Vitary lepiej wziąć SX4 SCross. Bardziej komfortowe zawieszenie(większy rozstaw osi). Żona niedługo będzie zmieniała auto(Vitara) i głównym faworytem jest właśnie SCross. Jeździłem tą miękką hybrydą i wrażenia jak najbardziej pozytywne.
Sportage też jeździłem, sam brałem pod uwagę to auto i jeżeli chodzi o komfort to jest dobrze, ale silnik 1,6 jest jednak nieco za słaby do tego auta.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niewyspany kierowca i problemy z zasypianiem
    Czy miewasz trudności z zasypianiem? Badania wykazały, że tego rodzaju objawy mogą znacząco wpływać na twoje bezpieczeństwo. Osoby, które na co dzień doświadczają problemów z zaśnięciem są dwa razy bardziej ...