Suzuki Vitara 2.0D-96r-chłodzenie silnika

17 Cze 2008, 22:08

Witam wszystkich Forumowiczów.
Postanowiłem się zarejestrować po przeczytaniu odpowiedzi na różne zadawane pytania-są wyczerpujące i konkretne.
Dwa miesiące temu kupiłem piękną Vitarkę-96r 2.0Td/70KM(120tyśkm) automatic(Mazda).Auto jest ogólnie bardzo fajne ale z tym automatem to przekombinowałem-jest głośno a auto nie chce zejśc poniżej 10l/100km.
Ostatnio kiedy mocno grzalo pojawil się problem z przeżucanim plynu do zbiorniczka i dalej na zewnątrz.Jak jadę spokojnie tzn.80-90km/h jest ok.Kiedy jednak przegonię troche autko, dzieje się to co opisałem powyżej -gubię płyn a zbiorniczek wyrówn.trzesie się jak oszalały.
Nie wiem czy to chłodnica jest przypchana czy wiskoza zle pracuje-brakuje mi pomysłow na te sytuację.Może ktoś z użytkowników miał podobny problem.Byłbym wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam.
zimnyleszcz
Nowicjusz

18 Cze 2008, 14:05

na początek wyczyść chłodnicę - są specjalne płyny do tego. niestety może to grozić nieszczelnościami w układzie chłodzenia, które później należy wyeliminować.
rozumiem, że w chłodnicy masz płyn, nie wodę. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

17 Mar 2010, 22:32

Trochę późno ale wyjaśniam co było przyczyną.
Ktoś za mocno czyścił powierzchnię przy wlewie w chłodnicy do której przylega korek.
W wyniku tego powstały nierówności na styku między korkiem a w/w plastikową powierzchnią .Mosiężna tulejka załatwiła sprawę.Jest OK!
zimnyleszcz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...