Suzuki vitara

19 Lis 2009, 12:00

Witam serdecznie wszystkich na forum,od pewnego momentu mam problem,a z powodu pogody dopiero teraz biorę się za diagnozę.Mianowicie podczas jazdy pojawiły się stuki po lewej stronie,musiałem jechać powoli aby gdziekolwiek dojechać.Podniosłem cały przód i powoli zdemontowałem sprzęgiełko u mnie jest automatyczne.
Nie za dużo tu widać a nie wiem jak je się rozbiera i czy się rozbiera,założyłem je bez dekielków i sprawdzałem jak się zachowują na 2w 4x4 i 4x4L.
No i tu podczas obracania półosią na 2w gdy obracam do przodu i do tył sprzęgiełko przeskakuje i to chyba ten stuk choć NIE wiem do końca.
Mam PROŚBĘ coś na ten temat,na jakiej zasadzie te sprzęgiełka zaskakują POZDRAWIAM...

I pytanie - czy tu ma być jakiś oring. [link wygasł]
Ostatnio edytowany przez janw65, 19 Lis 2009, 13:06, edytowano w sumie 1 raz
janw65
Nowicjusz

Miejscowość: Gdzieś koło/KNS

19 Lis 2009, 13:12

gdy automaty się załączają, ma być słyszalny ciche stuknięcie. jak to działa - nie wiem, nie wgryzałem się ale zapewne jakoś na zasadzie zapadki :wink:

zmieniałem automaty na manuale w swojej vitce, nie kojarzę żebym zakładał jakieś uszczelnienie. zastosowałem natomiast silikon na powierzchni, w której są dziury na śruby.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

19 Lis 2009, 13:26

Karson napisał(a):gdy automaty się załączają, ma być słyszalny ciche stuknięcie. jak to działa - nie wiem, nie wgryzałem się ale zapewne jakoś na zasadzie zapadki :wink:

zmieniałem automaty na manuale w swojej vitce, nie kojarzę żebym zakładał jakieś uszczelnienie. zastosowałem natomiast silikon na powierzchni, w której są dziury na śruby.

Co to tych kliknięć przy załanczaniu to OK ,ale drażni mnie gdy obracam osią przy załączonym tylko tylnym napędzie to w przód to w tył sprzęgiełka mi się załączają i rozłączają co może powodować ten stuk podczas jazdy bez powodu.NO i co powoduje to załączenie nie widać ani linki ani żadnego przewodu :?:
janw65
Nowicjusz

19 Lis 2009, 14:04

bo linki ani przewodu nie ma. automaty załączają się same :wink:
jeśli włączają się i rozłączają przy wyłączonym przednim napędzie to oznacza, że się zepsuły i należy je naprawić/wymienić.
jesteś pewny, że tak się dzieje gdy masz wajchę reduktora na 2H?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lis 2009, 17:26

Karson napisał(a):bo linki ani przewodu nie ma. automaty załączają się same :wink:
jeśli włączają się i rozłączają przy wyłączonym przednim napędzie to oznacza, że się zepsuły i należy je naprawić/wymienić.
jesteś pewny, że tak się dzieje gdy masz wajchę reduktora na 2H?

Sprawdzałem były na pewno na 2H tylko że sprawdzałem na podniesionym
Możliwe żeby padły oba, bo oba w ten sam sposób zaskakują.
A może to coś z reduktorem :!:

[ Dodano: Czw Lis 19, 2009 19:05 ]
Karson,

[ Dodano: Czw Lis 19, 2009 21:10 ]
[quote="Karson"]gdy automaty się załączają, ma być słyszalny ciche stuknięcie. jak to działa - nie wiem, nie wgryzałem się ale zapewne jakoś na zasadzie zapadki :wink:

zmieniałem automaty na manuale w swojej vitce, nie kojarzę żebym zakładał jakieś uszczelnienie. zastosowałem natomiast silikon na powierzchni, w której są dziury na śruby.[/quote

Znalazłem coś takiego
[link wygasł]
janw65
Nowicjusz

19 Lis 2009, 22:48

z zakupami się tak nie spiesz. tym bardziej, że te z Twojego zdjęcia nie są najlepsze dla vitki - (oryginały albo samurajowskie po przeróbce są the best)
niemniej, proponowałbym żeby ktoś Ci to sprawdził. zagadaj do @Pociesznego z naszego forum, gdzieś w Twoich okolicach stacjonuje, może rzuci okiem i znajdzie organoleptycznie przyczynę Twoich zmartwień :mrgreen:
oba sprzęgiełka raczej naraz by się nie zepsuły - albo coś źle robisz, albo ktoś już wcześniej w nich grzebał :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Calibra GTC Concept
    Silnik 2.8, 325 KM. Bardzo podobna jest do Isignii, a ta jak wiadomo była i jest świetna. A wy co myślicie na temat nowej calibry? Jeszcze dodam, że ma kosztować około 200 tysięcy gdzieś to na angielskiej stronie przeczytałem. ...
    Bolid R.S.17 Renault Sport Formula One Team
    Zespół Renault Sport Formula One zaprosił do Londynu przedstawicieli międzynarodowych mediów i swoich partnerów na premierę bolidu R.S.17, w którym kierowcy zespołu będą ścigać się w nadchodzącym ...

20 Lis 2009, 00:20

@pocieszny widzę, że został polowym wysłannikiem forum :mrgreen:
Musze mu powiedzieć, że jak kiedyś będzie w okolicy to może moję sprzęgło obejrzeć :mrgreen:

za te wszystkie "pomoce" rozpijemy chłopa :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

20 Lis 2009, 00:27

Wezyrro napisał(a):za te wszystkie "pomoce" rozpijemy chłopa :mrgreen:
spokojnie wojsku się nie udało to i wam się nie uda :mrgreen: @fourup już próbował, to się nam metaxa skończyła :mrgreen: a`propos metaxy Tomeczku kiedy stawiasz syfa żeby pojechać gdzieś i się od życia znieczulić??
co do niu sącza to rzeczywiście kiedyś moge wcześniej na dyżur przyjechać albo w któryś wolny weekend znowu pozwiedzać cerkwie :wink:
tak na szybko sprawdż czy nie masz za dużo smaru, czy woda się nie dostała i czy smar nie zjełczał i nie jest teraz niesmarującą mazią, czy złożone są prawidłowo? i czy są wszystkie podkładki,
co do stuków podnieś koło i poruszaj nim na boki zobaczysz czy to nie przypadkiem zwrotnica czasem łożysko stuka a nie wyje :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Lis 2009, 00:36

a u mnie w okolicach być planujesz :mrgreen: ?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 00:38

Wezyrro napisał(a):a u mnie w okolicach być planujesz :mrgreen: ?
byłem w zeszły weekend :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Lis 2009, 00:40

to co się nie meldowałeś, no ja nie wiem :roll:
lokalnego browaru byśmy skosztowali, i tani i dobry :mrgreen:

nestępnym razem obowiązkowo :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 00:44

powiedzmy że chlałem służbowo :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Lis 2009, 00:48

aaa to zmienia diametralnie postać rzeczy :mrgreen:
nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz ale coś mi się kojaży, że na wschodzie Polski, jak tak to całkiem możliwe, że w okolicach końca grudnia będziemy gdzieś tam koczować :mrgreen: Miała być Ukraina ale tam grypą straszą :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 00:55

jeśli Beskid Wysoki jest na wschodzie to się nam troche geografia zmienila :mrgreen: anektowaliśmy niemcy?? :mrgreen:
kuna tak to jest jak sie telewizora nie ma :evil: :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Lis 2009, 11:46

A skąd ja miałem wiedzieć, że to Beskid Wysoki :mrgreen:
tak jakoś mi się wydawało :roll:

a brak tv też znam, bo we Wrocku nie mam, bo mi upadł podczas noszenia :mrgreen:

temat skasztaniony fachowo :cool:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika