Discovery 1998r.

14 Lis 2009, 08:29

witam serdecznie. Od tygodnia jestem posiadaczem landrovera Disco z 1998 r. (pierwsza terenówka w życiu) Dziwny objaw mi sie przytrafił. Auto po przekroczeniu 110 km popada w lekkie wibracje a dodatkowo na nierównościach. Kierownica się trzęsie, buda już 2 razy popadła w wibracje. Gościu, który mi go sprowadził powiedział, że wystarczy wymienić jakieś gumy przy amortyzatorach i to załatwia sprawę. Co o tym myślicie?
PS. czy zmieniacie opony na zimowe czy jeździcie na całorocznych?
Jeśli pytania są głupie to wybaczcie ale pierwszy raz w życiu mam doświadczenia z terenówką/
Sauniere
Nowicjusz

Miejscowość: okolice Warszawy

14 Lis 2009, 09:05

na zimę najlepsze są zimówki, na lato - letnie. ale to na szosę :wink:
w teren są inne opony.
jeśli zamierzasz jeździć tylko po asfalcie i co najwyżej po polnej drodze to kupuj opony szosowe.

wibracje pewnie są spowodowane kończącym się krzyżakiem wału, albo źle wyważoną oponą. ciężko tak stwierdzić za pośrednictwem netu :wink:
jedź do któregoś z zakładów 4x4 (jeśli chcesz to na pw mogę Ci polecić kogoś spod Warszawy), sprawdzą Ci co i jak i powiedzą co trzeba wymienić.
w zwykłych mechaników się nie baw, niestety nie mają pojęcia o co chodzi z napędami w terenówkach :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

14 Lis 2009, 09:27

podaj proszę na priv lub email takie warsztaty w okolicach Warszawy
Sauniere
Nowicjusz

Miejscowość: okolice Warszawy

22 Lis 2009, 13:05

może poprostu trzeba wyważyć wał bądź któreś z kół
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...
    Niebezpieczne zderzenia boczne pojazdów
    Zderzenie się pojazdów w ruchu stanowiło ponad 55% wszystkich wypadków drogowych w Polsce w 2021 roku. Z tego najwięcej było zderzeń bocznych (7371), w których zginęło też najwięcej osób (443 osoby) ...