Światła awaryjne skoda felicia kombi

29 Paź 2009, 01:36

Witam,

Wystąpiła awaria z awaryjnymi światłami. :)

Mianowicie któregoś dnia na początku września włączałem się do ruchu z bocznej uliczki. Koras na ulicy niesłychany. W końcu jeden z kierowców zrobił mi miejsce, które zająłe i machnąłem mu ręką w ramach podziękowań. Postanowiłem również podziękować mu, jak to często na drodze bywa, awaryjnymi. Wcisnąłem włącznik awaryjnych a tu "widzę ciemność" i nie słyszę przełącznika. No to podziękowałem migaczami, prawy-lewy.

Ale kłopot z awaryjnymi światłami pozostał. Pomyslałem, że to może bezpiecznik i wymieniłem na nowy. Wcisnąłem włącznik od świateł awaryjnych na wyłączonym silniku i wszystkie cztery kierunkowskazy radośnie zamigały. :) Zadowolony, że mam problem z głowy wróciłem do domu.

Po jakiś dwóch tygodniach znów chciałem użyć awaryjnych stojąc na poboczu. Zaczynał się robić zmierzch więc stwierdziłem, że lepiej będzie właczyć światła awaryjne. I tutaj znowu "widzię cieność". Myślę sobie, ok, moze ten bezpiecznik który zamieniłem nie był za bardzo wytrwały i już odpuścił. Wracając do domu wstąpiłem do sklepu i kupiłem kilka takich bezpieczników. A w domu wymieniłem. I co się okazuje niedawno znowu próbowałem awaryjne i znowu nie działają.

Dodam, że kierunkowskazy wszystkie (przednie, tylne, boczne) działają cały czas bez zarzutów. Czy przyczyna leży w bezpiecznikach, włączniku awaryjnych światłe, czy może jeszcze gdzieś?

Dzięki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam
ewin
Nowicjusz

Miejscowość: Wieluń
  • 29 Paź 2009, 13:02

Skoro kierunki działają,to można odrzucić instalację elektryczną awaryjnych -to ta sama instalacja.
    Problem może być w samym bezpieczniku - sprawdz,czy wkładasz o takim amperarzu jaki powinin być.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

30 Paź 2009, 00:39

Dzięki, sprawdzę. Wydaje mi się, że zgodny z instrucją, ale oczywiście mogę się mylić. Sprawdzę i napiszę jaki.
    ewin
    Nowicjusz

Miejscowość: Wieluń
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
      Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...