Światła awaryjne skoda felicia kombi

29 Paź 2009, 02:36

Witam,

Wystąpiła awaria z awaryjnymi światłami. :)

Mianowicie któregoś dnia na początku września włączałem się do ruchu z bocznej uliczki. Koras na ulicy niesłychany. W końcu jeden z kierowców zrobił mi miejsce, które zająłe i machnąłem mu ręką w ramach podziękowań. Postanowiłem również podziękować mu, jak to często na drodze bywa, awaryjnymi. Wcisnąłem włącznik awaryjnych a tu "widzę ciemność" i nie słyszę przełącznika. No to podziękowałem migaczami, prawy-lewy.

Ale kłopot z awaryjnymi światłami pozostał. Pomyslałem, że to może bezpiecznik i wymieniłem na nowy. Wcisnąłem włącznik od świateł awaryjnych na wyłączonym silniku i wszystkie cztery kierunkowskazy radośnie zamigały. :) Zadowolony, że mam problem z głowy wróciłem do domu.

Po jakiś dwóch tygodniach znów chciałem użyć awaryjnych stojąc na poboczu. Zaczynał się robić zmierzch więc stwierdziłem, że lepiej będzie właczyć światła awaryjne. I tutaj znowu "widzię cieność". Myślę sobie, ok, moze ten bezpiecznik który zamieniłem nie był za bardzo wytrwały i już odpuścił. Wracając do domu wstąpiłem do sklepu i kupiłem kilka takich bezpieczników. A w domu wymieniłem. I co się okazuje niedawno znowu próbowałem awaryjne i znowu nie działają.

Dodam, że kierunkowskazy wszystkie (przednie, tylne, boczne) działają cały czas bez zarzutów. Czy przyczyna leży w bezpiecznikach, włączniku awaryjnych światłe, czy może jeszcze gdzieś?

Dzięki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam
ewin
Nowicjusz

Miejscowość: Wieluń
  • 29 Paź 2009, 14:02

Skoro kierunki działają,to można odrzucić instalację elektryczną awaryjnych -to ta sama instalacja.
    Problem może być w samym bezpieczniku - sprawdz,czy wkładasz o takim amperarzu jaki powinin być.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

30 Paź 2009, 01:39

Dzięki, sprawdzę. Wydaje mi się, że zgodny z instrucją, ale oczywiście mogę się mylić. Sprawdzę i napiszę jaki.
    ewin
    Nowicjusz

Miejscowość: Wieluń
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Starszy kierowca nie znaczy gorszy
      Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...