Światła do jazdy dziennej OSRAM LIGHT@DAY

22 Wrz 2014, 09:52

Witam, nie wiem czy w dobry dziale, jeśli nie prosze o przeniesienie. Mam pytanie w sprawie świateł do jazdy dziennej OSRAM [email widoczny po zalogowaniu] światła te mają funkcję świateł pozycyjnych oraz świateł do jazdy dziennej. Chciałem sie dowiedzieć, czy funkcja świateł pozycyjnych jest zgodna z polskimi przepisami. Jeżeli dobrze kojarzę, to gdy w swoim samochodzie mogę używać żarówek halogenowych, tak więc zamontowanie żarówki led albo ksenon, będzie niezgodne z przepisami i można dostać za to mandat. Tak więc co będzie w przypadku, gdy żarówka typu led będzie pełniła funkcję światła pozycyjnego, skoro mogę używać tylko halogenowych? Światła do jazdy dziennej to co innego i nie ma z tym problemów, ale nie wiem właśnie co z tym światłem pozycyjnym. Ale skoro to klosz zawiera informację, jakie żarówki/źródło światła należy używać, więc użycie poza kloszem innego źródła światła (w tym przypadku pozycyjnego led) jest możliwe?
Pozdrawiam
Sylwekss
Obserwowany

Auto: Audi a3

23 Wrz 2014, 13:26

Światła do jazdy dziennej mogą posiadać funkcję świateł pozycyjnych. Wtedy te światła powinny świecić z tego co pamiętam na max 50% dziennych i będzie to jak najbardziej zgodne z przepisami, pod warunkiem że mają taką homologację :).
Muszą to być światła 2w1 czyli mieć homologację E1 na światła dzienne (RL) i pozycyjne (A).
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[B] Getz 1,3 / Micra K12 1,2 / 206 1,4 / Fabia I 1,4
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu B - silnik benzynowy o mocy ok. 75KM - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2003 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Hyundai Getz 1,3 - 82KM - Nissan Micra ...