Światła do jazdy dziennej w kierunkowskazie

04 Gru 2016, 11:25

Witam, ostatnio przeglądając różnego typu instalacje świateł dziennych do samochodów natknąłem sie na światła dzienne montowane w kierunkowskazie.
Przedstawione jest to na filmie:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Moje pytanie brzmi czy takie rozwiązanie spełniło by swoje zadanie i czy takie ledy są w stanie dać tyle światła co normalne kierunkowskazy?
Andrrei
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 10 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda Fabia I
Silnik: 1.4 75km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

12 Gru 2016, 14:30

Andrrei napisał(a):ostatnio przeglądając różnego typu instalacje świateł dziennych do samochodów natknąłem sie na światła dzienne montowane w kierunkowskazie.
Jest wiele instalacji dostępnych na rynku które można założyć do samochodu jednak niewielki procent z nich jest zgodny z obowiązującym u nas prawem i posiada homologację.

Światła dzienne w kierunkowskazach odpadają ze względu na przepisy, brak homologacji na kloszu dla świateł dziennych "RL". Wymiana żarówek na LED-owe jest niezgodna z przepisami.

Andrrei napisał(a):Moje pytanie brzmi czy takie rozwiązanie spełniło by swoje zadanie i czy takie ledy są w stanie dać tyle światła co normalne kierunkowskazy?
Odpowiadając na pytanie: Tak dobre ledy potrafią świecić mocniej niż zwykła żarówka. Czy takie rozwiązanie spełniło by swoje zadanie? Samochód na pewno by był lepiej widoczny z przodu niż bez świateł, ale przy pierwszej kontroli straciłbyś dowód rejestracyjny za taką modyfikację :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Maj 2017, 12:10

Mam sprawdzony sklep jeśli chodzi o ledówki. Asortyment zróżnicowany, konkurencyjne ceny i jest to oświetlenie o dobrych parametrach, nie przekłamanych. Jak zamawiałem tutaj żarówki do samochodu jakiś czas temu tak świecą rewelacyjnie do tej pory i nie mam z nimi najmniejszych kłopotów. Super mocne, światło jest bardzo dobre, co się przekłada na samą jazdę, która jest dużo bezpieczniejsza.
Arturiks
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 06 2000
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Bmw
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016