Światła - ksenon/zwykłe

22 Mar 2017, 21:10

Witam, mam pytanie odnośnie świateł, chodzi mi też bardziej o odpowiedź ze strony prawnej.

Tak się złożyło, że mam z lewej strony z przodu żarówkę ksenonową(niebieską), a z prawej zwykłą(żółtą). Czy jest to niezgodne z prawem? Mogę dostać mandat za oświetlenie o innym kolorze z obu stron?
Sensational
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B6, Seat Toledo III

23 Mar 2017, 11:25

Sensational napisał(a):Tak się złożyło, że mam z lewej strony z przodu żarówkę ksenonową(niebieską), a z prawej zwykłą(żółtą). Czy jest to niezgodne z prawem? Mogę dostać mandat za oświetlenie o innym kolorze z obu stron?
Jeżeli to są żarówki np. H4, H7 lub inne które różnią się tylko barwą to raczej nie powinno być problemu podczas kontroli. Dostaniesz najwyżej pouczenie i prośbę o dostosowanie oświetlenia tak żeby było jednolitej barwy. Tu jednak zalecam wymianę żarówek parami tak żeby świeciły jednolicie i z taką samą intensywnością.

Ale jeżeli masz z jednej strony ksenon (czyli inną lampę w której są żarniki D2S, D2R, D1S itp. lub zwykłą z zamontowanym zestawem HID), a z drugiej lampę z normalnymi żarówkami to wtedy jest to nie zgodne z prawem i za takie coś można stracić nawet dowód.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2017, 19:28

A czy jest niezgodne z prawem, jeżeli przednia lampa jest ułamana? Tak jak na załączonym obrazku, zaznaczony na czerwono obszar jest odłamany.

[link wygasł]
Sensational
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B6, Seat Toledo III

23 Mar 2017, 19:48

Pęknięte szkło będzie przepuszczało wilgoć do środka lampy i będzie parowało. Zaparowana lampa to duzo słabsze swiatło. Czyli auto nie spełnia pewnych warunków także rozumiesz sam.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Mar 2017, 22:03

Sensational napisał(a):Tak się złożyło, że mam z lewej strony z przodu żarówkę ksenonową(niebieską), a z prawej zwykłą(żółtą).

Może najpierw ustalmy, co masz na myśli pisząc, że jedna żarowka jest ksenonowa, a druga zwykła? Mam nadzieję, że chodzi ci tylko o kolor światła jaki dają te żarówki. Bo nie można mieć jednej żarówki zwykłej, a drugiej ksenonowej.
Co do kolorów, to w ustawie, w słynnym załączniku 6 barwa światła świateł drogowych i mijania to barwa biała. Kiedyś była barwa żółta selektywna, ale po nowelizacji ustawy wycofano i została tylko barwa biała.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000