Światła mijania - jedno załącza się z opóźnieniem lub wcale

21 Sty 2024, 12:48

Witam, od niedana jestem posiadaczem Citroena DS4 2011r. Zauważyłem, że ustawiając światła na manetce, czasem jedno zapala się z opóźnieniem, czasem wcale. Często przy tym wyświetla się komunikat SERVICE i informacja o usterce świateł. Chciałbym przyoszczędzić na naprawie stąd moje pytanie, który element układu załączania ksenonów może powodować taki problem?

Dodam jeszcze, że wystarczy kilka razy zmienić pozycję na manetce i za którymś razem wszystko działa.

Będę wdzięczny za każda poszlakę, dziękuję.
Neeeds
Obserwowany

21 Sty 2024, 12:55

Na początek powinieneś przeczyścić wszystkie złącza od żarnika przez przetwornicę. Po tym sprawdzić czy coś się zmieniło. Jeżeli nie to możesz zamienić żarniki stronami i zobaczyć czy coś się zmieni, jeżeli tak to prawdopodobnie problemem może być żarnik, a jeżeli nie to może być tak że przetwornica siada.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Sty 2024, 18:31

Dzięki za podsunięcie pomysłu, faktycznie zamieniłem stronami i zobaczyłem, że problem się przeniósł i wiem co zamienić. Dzięki raz jeszcze!
Neeeds
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Rimac C_Two - elektryczny supercar
    Rimac C_Two to elektryczny supercar produkowany przez chorwacką firmę Rimac Automobili. Jest to jeden z najbardziej zaawansowanych samochodów na świecie, oferujący niezrównane wrażenia z jazdy i niezwykle wysoką ...