,,Światła postojowe'' do jazdy dziennej

31 Maj 2013, 09:47

Czy jest jakaś możliwość jazdy w dzień na światłach postojowych?
Znajomy jeżdzi na postojówkach w dzień a na szybie przedniej ma podobno jakąś naklejkę.
Sam kiedyś widziałem jak jechał,rano,bardzo słabo świeciły.
Co o tym myślicie?
piotr2273
Aktywny

31 Maj 2013, 11:16

Ja zawsze w dzień włączam tylko pozycyjne. Tutaj masz różnicę między światłami pozycyjnymi a postojowymi:
Światła postojowe - mają zastosowanie przy postoju pojazdu.
Silnik unieruchomiony - zapłon wyłączony - może swiecić się jedna strona - mogą być ułożone na tych samych żarówkach co światła pozycyjne.
Światła pozycyjne - wskazują pozycję pojazdu w ruchu.
Pracujący silnik - włączony zapłon - światła z przodu i z tyłu pojazdu.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

31 Maj 2013, 13:22

Chodzi mi o światła postojowe.
Zastanawiam się że jeżeli światła do jazdy dziennej mają 10W,i postojowe też 10W
to jest to samo,to można na postojowych jeżdzić.Jeśli żle myślę to mnie popraw.
piotr2273
Aktywny

31 Maj 2013, 15:11

Bo wam powyrzucam takie tematy do kosza - jeszcze jeden głupawy post !!!! :x
Poczytajcie sobie odpowiednie zapisy PoRD - na jakich światłach należy jeździć, jeśli znajdziecie, że można na pozycyjnych to proszę tu wkleić cytat i nr artykułu.. :yes:
I nie myl kolego św. pozycyjnych z postojowymi - w autach osobowych postojowych świateł sie nie montuje - ich rolę spełniają pozycyjne.. Chyba, że w ostatnim roku cos się zmieniło, to prosze o podstawę...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

01 Cze 2013, 08:31

piotr2273 napisał(a):Czy jest jakaś możliwość jazdy w dzień na światłach postojowych?

Możliwość jest. Dlaczego nie? Tyle tylko, że to niezgodne z przepisami i dostaje się za to mandat w wysokości 100 zł + 2 punkty karne . Oprócz tego, jeżeli dojdzie do kolizji, a poszkodowany dowiedzie, że sprawca jechał bez włączonych świateł wymaganych przez PRD, to taka osoba może zostać uznana za winną lub współwinną. A zdarzały się takie przypadki. Wystarczy, że w samochodzie jest kamera.
Oprócz tego - art.51 pkt 1 i 2 ustawy PRD - "Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza". " W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej".
Wyjaśnię od razu, że światła postojowe/pozycyjne, to całkiem inne światła niż dzienne.
Dodatkowo światła do jazdy dziennej muszą mieć od 400 do 1200 kandeli, powierzchnia reflektora minimum 25 cm2. światła pozycyjne/postojowe mają dużo mnie kandeli i są mniej widoczne, albo wogóle nie widoczne w dzień dla kierowców nadjeżdżających z naprzeciwka - taki samochód gubi się wsród innych samochodów jadących na światłach mijania lub dziennych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...