Światła przeciwmgielne jako dodatek?

24 Paź 2019, 22:06

MotoAlbercik napisał(a):Jak w każdych przeciwmgłowych...

Nie widzę podobieństwa działania we mgle świateł matrycowych i przeciwmgielnych. To dwa różne światy na wielką niekorzyść świateł przeciwmgielnych. Matrycowe adaptują się i świecą we mgle jasno, szeroko, odpowiednio blisko i bez odbić od mgły. Przeciwmgłowe świecą bardzo słabo, bardzo blisko (za blisko) i żółtawo. Jechać wyłącznie na nich (bez świateł mijania) da się tylko bardzo wolno. Światła przeciwmgielne u mnie są to fabryczne światła - żarówki HB3 55W. Chętnie bym je zdemontował i sprzedał, bo są nic nie warte. :naughty:

MotoAlbercik napisał(a):Chyba mylisz tu funkcjonalność świateł...Poczytaj w instrukcji swojego samochodu jakie światła masz zamontowane. Bo coś jest nie tak w twojej wypowiedzi.Sam mogę się domyślać, że wcześniej miałeś światła przeciwmgłowe uszkodzone i nie świeciły jak powinny. Dlatego teraz, jak masz porządne światła to uważasz jak uważasz.

Może i mało widziałem świateł przeciwmgielnych, ale widziałem tylko oryginalne fabryczne światła. Ciekawa obserwacja: we mgle wiele samochodów wyposażonych w światła przeciwmgielne nie ma ich włączonych, więc chyba nie jestem jedyny, który kwestionuje ich zasadność.
Za to wysoko trzeba ocenić światło przeciwmgielne tylne. Robi robotę w bardzo gęstej mgle.
Poniżej zdjęcia:
1. Same światła przeciwmgielne.
2. Same światła mijania i drogowe.
aGradory

0

27 Paź 2019, 17:25

Gradory napisał(a):Przeciwmgłowe świecą bardzo słabo, bardzo blisko (za blisko) i żółtawo.

Ja uważam, że to bzdura. U mnie przeciwmgłowe świecą elegancko.
Gradory napisał(a):Jechać wyłącznie na nich (bez świateł mijania) da się tylko bardzo wolno.

Bez świateł mijania nie jeździ się...Zawsze mają być włączone. Może dlatego uważasz, że miałeś złe przeciwmgłowe...Należy jeździć z włączonymi mijania i przeciwmgłowymi razem. Bez mijania, to faktycznie porażka...
Gradory napisał(a): Ciekawa obserwacja: we mgle wiele samochodów wyposażonych w światła przeciwmgielne nie ma ich włączonych, więc chyba nie jestem jedyny, który kwestionuje ich zasadność.

Ja jestem innego zdania. Mało tego - wiele samochodów jeździ na tych światłach nawet jak nie ma mgły, albo jest ona delikatna.
Gradory napisał(a):Nie widzę podobieństwa działania we mgle świateł matrycowych i przeciwmgielnych.

No nic dziwnego....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

27 Paź 2019, 21:56

MotoAlbercik napisał(a):Ja uważam, że to bzdura. U mnie przeciwmgłowe świecą elegancko.

No to dlaczego w nowych samochodach nie ma już tych świateł? Kia Stinger już ich nie ma, BMW G20 i F40 chyba już też nie.

MotoAlbercik napisał(a):Bez świateł mijania nie jeździ się...Zawsze mają być włączone.

No nie. Prawo o ruchu drogowym:

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie
aGradory

0

28 Paź 2019, 10:02

Gradory napisał(a):No to dlaczego w nowych samochodach nie ma już tych świateł? Kia Stinger już ich nie ma, BMW G20 i F40 chyba już też nie.

Mają. Tyle, że nie wszystkie. Może to być opcja dodatkowa. Przednie przeciwmgłowe nie są obowiązkowym wyposażeniem samochodu, więc producenci nie muszą ich montować. I często tego nie robią. Czasem nie montują tych świateł z prostego powodu - stylistyka samochodu. A czasem jest tak, że te światła nie są potrzebne, bo zastępują je np. doświetlające pobocze, o których sam wspominałeś. Tym bardziej, że samochody które wymieniłeś nie mają reflektorów halogenowych...
Gradory napisał(a):No nie. Prawo o ruchu drogowym:

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie

No i tu wychodzi twoja marna wiedza na temat przepisów jak i również na temat jazdy w zmniejszonej przejrzystości powietrza....Jeżeli jeździsz we mgle tylko na przeciwmgłowych, no to gratulacje...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

28 Paź 2019, 22:36

MotoAlbercik napisał(a):Mają. Tyle, że nie wszystkie. Może to być opcja dodatkowa.

Coraz mniej je ma nawet w opcji. Można kupić jakieś uniwersalne w Sieci i sobie dokręcić/dokleić/dodrutować i robić obciach jeżdżąc na przeciwmgielnych przy normalnej widoczności.

MotoAlbercik napisał(a):No i tu wychodzi twoja marna wiedza na temat przepisów jak i również na temat jazdy w zmniejszonej przejrzystości powietrza....Jeżeli jeździsz we mgle tylko na przeciwmgłowych, no to gratulacje...

No właśnie po to jest ten przepis. Umożliwia uniknięcie odbijania od mgły światła ze świateł mijania i używania pozycyjnych + przeciwmgielnych. Ale i tak mało to daje.
aGradory

0

01 Lis 2019, 18:21

Gradory napisał(a):No właśnie po to jest ten przepis. Umożliwia uniknięcie odbijania od mgły światła ze świateł mijania i używania pozycyjnych + przeciwmgielnych. Ale i tak mało to daje.

No tylko że nie wolno jeździć bez świateł mijania...Taki przepis...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z grypą za kierownicą to prawie jak z alkoholem
    W okresie zimowym mamy święta i niedługo później ferie zimowe więc dużo podróżujemy i często pokonujemy długie trasy samochodem. Zmęczenie i niskie temperatury mogą wówczas sprzyjać chorobie. Przeziębienie, ...

01 Lis 2019, 20:09

MotoAlbercik napisał(a):No tylko że nie wolno jeździć bez świateł mijania...Taki przepis...

No właśnie wolno:
Po to wprowadzono tą zmianę w przepisach, aby przy gęstej mgle, bardzo intensywnym opadzie śniegu lub deszczu można było jechać na pozycyjnych i przeciwmgielnych bez mijania. Problemem jest tylko to, że starsze samochody nie pozwalają na włączenie przeciwmgielnych bez mijania (można to oczywiście przerobić), bo kiedyś przepisy tego zabraniały.
aGradory

0

03 Lis 2019, 20:59

Gradory napisał(a):Po to wprowadzono tą zmianę w przepisach, aby przy gęstej mgle, bardzo intensywnym opadzie śniegu lub deszczu można było jechać na pozycyjnych i przeciwmgielnych bez mijania.

No to gratuluję wiedzy w przepiosach jak i doświadczenia jako kierowcy...
Gradory napisał(a): Problemem jest tylko to, że starsze samochody nie pozwalają na włączenie przeciwmgielnych bez mijania (można to oczywiście przerobić), bo kiedyś przepisy tego zabraniały.

Tu również gratuluję wiedzy technicznej. Tak dla twojej wiadomości - nawet w maluchach i dużych fiatach było tak, że przeciwmgłowe można było włączyć przy postojowych...
No a skoro jeździłeś na postojowych i przeciwmgłowych, to nie dziw, że .uja widziałeś i teraz narzekasz, a potem się ekscytujesz nowymi technologiami, które nie powinny być ci dziwne...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

06 Lis 2019, 10:17

Miałem nie pisać, ale że Gradory po raz kolejny wprowadza w błąd swoimi domysłami i żeby nikt nie popełnił błędu - w Polsce obowiązuje jazda od świtu do zmierzchu na światłach mijania lub dziennych. Tak więc jazda nawet we mgle na światłach postojowych i przeciwmgłowych grozi mandatem. Można jechać na światłach postojowych, dziennych i przeciwmgłowych jak również na światłach postojowych, mijania i przeciwmgłowych.
Przepis, który zacytował Gradory jest tylko wyrywnikiem z ustawy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

06 Lis 2019, 21:08

Jazda w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza: światła mijania, albo światła mijania + przeciwmgielne, albo światła pozycyjne + przeciwmgielne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jazda w warunkach normalnej przejrzystości powietrza: światła mijania w nocy, światła mijania lub światła dzienne w dzień.

Art. 51. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Temat do zamknięcia.
aGradory

0

07 Lis 2019, 10:14

Kończąc tą bezsensowną dyskusję - jazda we mgle na światłach postojowych i przeciwmgłowych nic nie daje i nic dziwnego, że narzekasz, że nic nie widziałeś i że światła które miałeś nic nie dawały.
Kolejna sprawa - co dają światła przeciwmgłowe w dzień? Czy je włączysz czy nie to widzisz to samo...
No ale jak widać jesteś "doświadczonym" kierowcą i wiesz lepiej, więc niech tak będzie. Skoro lepiej widzisz na przeciwmgłowych w dzień niż bez nich, to tak jeździj. Twoja sprawa...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

07 Lis 2019, 12:27

Panowie ale jasno wynika z przepisów, że musimy jeździć całą dobę na światłach i muszą być to światła mijania lub dzienne. W ciągu dnia i przy warunkach dobrej przejrzystości powietrza można używać świateł do jazdy dziennej poza tym musimy jeździć na światłach mijania.

Mają to na uwadze w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza (wtedy gdy chcesz włączyć światła przeciwmgłowe) trzeba jechać na światłach mijania więc wychodzi tu, że światła przeciwmgłowe tylko ze światłami mijania.

Swoją drogą kiedyś w gęstej mgle sprawdzałem czy lepiej widać mając włączone halogeny przeciwmgłowe i wyłączone światła mijania. Musze przyznać że nie było lepiej (dalej) widać. Lepszy efekt był przy włączonych zarówno jednych jak i drugich światłach. Tyle z moich obserwacji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
0

08 Lis 2019, 10:13

Cichy77 napisał(a):Swoją drogą kiedyś w gęstej mgle sprawdzałem czy lepiej widać mając włączone halogeny przeciwmgłowe i wyłączone światła mijania. Musze przyznać że nie było lepiej (dalej) widać. Lepszy efekt był przy włączonych zarówno jednych jak i drugich światłach. Tyle z moich obserwacji.

Robiłem to samo, dlatego cały czas piszę, że jazda na postojowych i przeciwmgłowych to bezsens. Przeciwmgłowe świecą na boki i tuż przed samochód. Żeby można było jechać trzeba mieć włączone światła mijania. Inaczej się nie da.
I stąd temat autora tematu, bo jak jeździł na postojowych i przeciwmgłowych, to nic dziwnego, że nic nie widział. A teraz jak ma matrycowe, to wielką euforię przeżywa...W matrycowych nie da się jechać na postojowych i przeciwmgłowych, bo wszystkie światła są połączone. I tak naprawdę nie ma tam świateł przeciwmgłowych, bo reflektor matrycowy jest wykonany z kilku segmentów LED i każdy segment oświetla inną część drogi - jest skierowany w inną stronę i oświetla inny obszar przed samochodem. A do tego segmenty te same się włączają i wyłączają w zależności od warunków na drodze. Więc nic dziwnego że taka euforia powstała :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

08 Lis 2019, 22:01

MotoAlbercik napisał(a):Robiłem to samo, dlatego cały czas piszę, że jazda na postojowych i przeciwmgłowych to bezsens. Przeciwmgłowe świecą na boki i tuż przed samochód. Żeby można było jechać trzeba mieć włączone światła mijania. Inaczej się nie da.

W gęstej mgle mijania odbijają się od mgły. Po to jest możliwość jazdy na pozycyjnych i przeciwmgłowych bez mijania.

MotoAlbercik napisał(a):I stąd temat autora tematu, bo jak jeździł na postojowych i przeciwmgłowych

Nie wciskaj kitu. Nigdzie tak nie napisałem.

MotoAlbercik napisał(a):A teraz jak ma matrycowe, to wielką euforię przeżywa...W matrycowych nie da się jechać na postojowych i przeciwmgłowych, bo wszystkie światła są połączone.

Nie są połączone. Da się włączyć przeciwmgłowe bez mijania. Dawałem wyżej zdjęcia.

MotoAlbercik napisał(a):. I tak naprawdę nie ma tam świateł przeciwmgłowych, bo reflektor matrycowy jest wykonany z kilku segmentów LED i każdy segment oświetla inną część drogi - jest skierowany w inną stronę i oświetla inny obszar przed samochodem. A do tego segmenty te same się włączają i wyłączają w zależności od warunków na drodze.

I światła przeciwgłowe są tu zbędne. Piszę to od samego początku.
aGradory

0

10 Lis 2019, 10:39

Zamykam temat, bo autor nie ma pojęcia o czym pisze i dalsza dyskusja jest zbędna. Prawdopodobnie nawet nie wie co to są światła matrycowe i jakie ma w samochodzie, o ile ma wogóle samochód i prawo jazdy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0