Światła przeciwmgielne jako dodatek?

06 Paź 2019, 20:42

Otóż z ciekawości przeglądałem nowsze samochody i wszystko w sumie jest jasne do czasu...

Wersja: Zwykła Fajna Najfaniejsza
Światła przeciwmgielne: - o x

I pytanie - o co tutaj chodzi, przecież samochód musi mieć OBOWIĄZKOWO światła przeciwmgłowe, a jest to wyposażenie opcjonalne. Da się sprzedać auto, które nie ma homologacji? :roll: Można w ogóle czymś takim pojechać na jazdę próbną? :D
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020
0

06 Paź 2019, 21:02

Obowiązkowe jest tylko jedno światło przeciwmgielne z tyłu.
aGradory

0

06 Paź 2019, 21:05

Marcel2727 napisał(a):samochód musi mieć OBOWIĄZKOWO światła przeciwmgłowe, a jest to wyposażenie opcjonalne.
opcjonalne są tzw halogeny przednie, obowiązek to jedno światło przeciwmgłowe z tyłu tak jak wspomniał Gradory
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

06 Paź 2019, 21:23

I odpuść sobie te głupie światła/halogeny (zwał, jak zwał) przeciwmgielne z przodu, bo one praktycznie nic nie dają. Jeśli są w pakiecie z czymś, co chcesz mieć, to musisz je wziąć, ale jeśli są osobną pozycją w cenniku, to szkoda na nie kasy.
aGradory

0

06 Paź 2019, 21:37

Czyli te światła muszą być zatem przednie? :) Gdyby to była pierdoła 100-200 zł. to może bym rozważał, ale skoro to zbędne badziewie i oczywiście w okazyjnej cenie 700 zł. to można sobie podziękować. Co do pakietu to czy takie światła nie są czymś na minus? Drogie są w eksploatacji?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020
0

06 Paź 2019, 21:40

Jak znam cenniki, to pewnie takie światełka kosztują "okazyjne" 1000 zł.
aGradory

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...

14 Paź 2019, 09:20

Gradory napisał(a):I odpuść sobie te głupie światła/halogeny (zwał, jak zwał) przeciwmgielne z przodu, bo one praktycznie nic nie dają.

Totalna bzdura. Jak jest mgła, to dają i to wiele. Ich zadaniem jest oświetlać pobocze i drogę tuż przed samochodem i robią to doskonale. Więc nie wciskaj ludziom kitu, że są bez sensu, bo wprowadzasz w błąd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
0

14 Paź 2019, 10:40

MotoAlbercik napisał(a):Totalna bzdura. Jak jest mgła, to dają i to wiele. Ich zadaniem jest oświetlać pobocze i drogę tuż przed samochodem i robią to doskonale. Więc nie wciskaj ludziom kitu, że są bez sensu, bo wprowadzasz w błąd.

We wielu nowych samochodach nie ma już świateł przeciwmgielnych z przodu. Od doświetlania poboczy są światła matrycowe i w nich odpowiednie diody, które to robią. Mnie nigdy światła przeciwmgłowe z przodu się nie przydały i nie potrzebuję ich. Może gdzieś są takie mgły, że te światłą coś dają?
aGradory

0

14 Paź 2019, 14:33

ja tam też nie jestem zwolennikiem tych świateł. Ja nie pamiętam nawet kiedy ostatnio tylne włączałem. Za światła przeciwmgłowe przednie byłbym skłonny dopłacić jedynie w połączeniu z doświetlaniem zakrętów-przydatna rzecz na polnych drogach, ale niestety w moim Outku nie było takiej opcji.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
0

15 Paź 2019, 09:03

Gradory napisał(a):We wielu nowych samochodach nie ma już świateł przeciwmgielnych z przodu. Od doświetlania poboczy są światła matrycowe i w nich odpowiednie diody, które to robią. Mnie nigdy światła przeciwmgłowe z przodu się nie przydały i nie potrzebuję ich. Może gdzieś są takie mgły, że te światłą coś dają?

W nowych samochodach z oświetleniem matrycowym tak. Ale w wielu nowych nadal są światła przeciwmgłowe. Są montowane zazwyczaj ze światłami doświetlającymi zakręty. Albo i bez nich. Ale są. Być może mieszkasz w rejonie, gdzie nie ma wielkich mgieł. U mnie np. kilka razy w roku spotkałem się z takimi mgłami, że na 3 metry nie było widać. Wystarczy taka temp. jak obecnie i jadąc koło rzeki, jeziora pól można trafić na dość gęste mgły.
Światła przeciwmgłowe są też dobre podczas jazdy po ciemku w deszczowe dni jak się jedzie np. przez las. Elegancko doświetlają pobocze.
Muszę jednak napisać, że w starszych samochodach te światła nie robiły swojej roboty. W Polonezach np. były bo były. Ale obecnie światła te są przydatne. Warunkiem jest utrzymywanie ich w czystości, klosze muszą być czyste, nie zmatowione, odbłyśniki tak samo - nie zmatowione, nie popękane itp. Wtedy światłą te świecą elegancko.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

15 Paź 2019, 09:13

U mnie o tej porze roku są takie mgły, że bałbym się jechać bez nich :)
grzegorek22
Początkujący

0

21 Paź 2019, 22:42

Dzisiaj jeździłem w dość gęstej mgle, która miejscami ograniczała widoczność do nawet kilku metrów. Światła matrycowe w takich warunkach działają genialnie. We mgle wiązka światła jest kierowana bardzo nisko i krótko. Efektu odbijania światła od mgły, co jest normą w tradycyjnych światłach, tu nie ma w ogóle. Widoczność jest zaskakująco dobra i bez jakiegokolwiek porównania z klasycznymi lampami. To inna epoka w dziedzinie oświetlenia. Włączenie świateł przeciwmgielnych nie daje kompletnie nic. Jazda we mgle w nocy na samych światłach przeciwmgielnych pozwala tylko na jazdę ze znikomymi prędkościami i widoczność jest o wiele gorsza. Nie wiem, po co w ogóle są światła przeciwmgielne, gdy samochód ma lampy matrycowe. Mam wrażenie, że do wyciągania kasy od klienta.
aGradory

0

22 Paź 2019, 07:58

Cenę na czymś trzeba zbijać, jakbyś do Daci wszystko tak ładował zaawansowanego technologicznie to kto za tak wysoka cenę by Ci to kupił? Producent oferuje to czego oczekuje klient.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

23 Paź 2019, 10:24

Gradory napisał(a):Światła matrycowe w takich warunkach działają genialnie. We mgle wiązka światła jest kierowana bardzo nisko i krótko. Efektu odbijania światła od mgły, co jest normą w tradycyjnych światłach, tu nie ma w ogóle. Widoczność jest zaskakująco dobra i bez jakiegokolwiek porównania z klasycznymi lampami. To inna epoka w dziedzinie oświetlenia. Włączenie świateł przeciwmgielnych nie daje kompletnie nic. Jazda we mgle w nocy na samych światłach przeciwmgielnych pozwala tylko na jazdę ze znikomymi prędkościami i widoczność jest o wiele gorsza. Nie wiem, po co w ogóle są światła przeciwmgielne, gdy samochód ma lampy matrycowe. Mam wrażenie, że do wyciągania kasy od klienta.

No ale gdy samochód nie ma świateł matrycowych, standardowe przeciwmgielne się przydają.
grzegorek22
Początkujący

0

24 Paź 2019, 09:30

Gradory napisał(a):We mgle wiązka światła jest kierowana bardzo nisko i krótko.

Jak w każdych przeciwmgłowych...
Gradory napisał(a): Światła matrycowe w takich warunkach działają genialnie.

Jak każde, normalne przeciwmgłowe. Chyba, że są zniszczone.
Gradory napisał(a): Efektu odbijania światła od mgły, co jest normą w tradycyjnych światłach, tu nie ma w ogóle.

Jak w każdych przeciwmgłowych...
Gradory napisał(a): Widoczność jest zaskakująco dobra i bez jakiegokolwiek porównania z klasycznymi lampami.

Ja tam różnicy nie zauważyłem...Jedynie co, to inna barwa światła. I być może to jest powodem twojego zachwytu.
Gradory napisał(a): Włączenie świateł przeciwmgielnych nie daje kompletnie nic. Jazda we mgle w nocy na samych światłach przeciwmgielnych pozwala tylko na jazdę ze znikomymi prędkościami i widoczność jest o wiele gorsza. Nie wiem, po co w ogóle są światła przeciwmgielne, gdy samochód ma lampy matrycowe. Mam wrażenie, że do wyciągania kasy od klienta.

Chyba mylisz tu funkcjonalność świateł...Poczytaj w instrukcji swojego samochodu jakie światła masz zamontowane. Bo coś jest nie tak w twojej wypowiedzi.
Sam mogę się domyślać, że wcześniej miałeś światła przeciwmgłowe uszkodzone i nie świeciły jak powinny. Dlatego teraz, jak masz porządne światła to uważasz jak uważasz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0