Światła stopu są niewidoczne w dzień, cały czas świecą

22 Kwi 2017, 22:00

Witam wszystkich,

mam pewien problem ze światłami stopu.
Przy wyłączonych światłach mijania/postojowych naciskam pedał hamulca i światła stopu się prawidłowo zaświecają, boczne i na górze.
Przy włączonych światłach mijania/postojowych świecą mi na stałe światła stopu(zwłaszcza na górze klapy) i po naciśnięciu pedału hamulca niezwykle słabo widać wzmocnione natężenie mocy - w dzień nie zauważalne! w nocy dopiero widać różnice

dziwi mnie to że ten stop na klapie świeci się na stałe
czujnik przy pedale hamulca chyba jest ok skoro bez zapłonu po naciśnięciu hamulca zaświeca się prawidłowo

samochód KIA SORENTO 2004

czy ktoś pomoże?
judin
Nowicjusz

23 Kwi 2017, 13:17

Podejrzewam słaba masę albo jej brak na którejś z lamp. Najpewniej będzie, jak pociągniesz dodatkowy przewód z masy i przyłożysz do pinu z masą na wtyczce lampy. Najpierw przy jednej lamnie a potem przy drugiej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Kwi 2017, 11:30

MotoAlbercik napisał(a):Podejrzewam słaba masę albo jej brak na którejś z lamp
To możesz sprawdzić ale w pierwszej kolejności sprawdź wtyczki czy nie są mokre, piny zaśniedziałe no i żarówki od pozycji w tylnych lampach. Możesz wyciągnąć żarówkę od pozycji raz jednej a raz z drugiej lampy i sprawdzić czy problem dalej występuje.

judin napisał(a):Przy wyłączonych światłach mijania/postojowych naciskam pedał hamulca i światła stopu się prawidłowo zaświecają, boczne i na górze.
W tym przypadku nie widać żeby pozycje się też świeciły? Sprawdzałeś to czy nie zwróciłeś uwagi.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Kwi 2017, 21:22

wypinałem dzisiaj żarówki parami (lewa i prawa strona) jednak nic nie pomaga, stop nadal świeci.
na domiar złego zauważyłem, że przednie światła pozycyjne nie świecą, nie ma tam prądu, żarówki są ok
judin
Nowicjusz

24 Kwi 2017, 22:15

judin napisał(a):na domiar złego zauważyłem, że przednie światła pozycyjne nie świecą, nie ma tam prądu
Czy to jest wynik pomiaru miernikiem czy tylko domniemanie ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

24 Kwi 2017, 22:19

miernikiem
judin
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing 2010 / relacja
    Wyścigi, pokazy i atrakcje dla każdego - to wszystko można było zobaczyć dzisiaj w centrum Warszawy Rywalizacja sportowa podczas VERVA Street Racing odbyła się dwuetapowo. Podobnie jak podczas prawdziwego Grand Prix, każdy ...

24 Kwi 2017, 22:33

judin napisał(a):miernikiem
I tutaj mnie przygiąłeś :cry: Nie mam schematu do Twojego auta , ba nawet go nie robiłem ale patrząc schematycznie zazwyczaj nie ma tak że obwód pozycyjnych jest osobny dla przodu i tyłu. Jest albo prawy / lewy przód/tył lub na krzyż.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

27 Kwi 2017, 20:58

Witam,

światła postojowe z przodu okazały się spalone, źle patrzyłem więc prądy są ok
przyczyną zwarcia przy świetle stopu okazała utlenione gniazdo przyczepy.

dziękuję za okazaną pomoc.
judin
Nowicjusz

28 Kwi 2017, 11:50

judin napisał(a):przyczyną zwarcia przy świetle stopu okazała utlenione gniazdo przyczepy
O tym nie pomyślałem bo nie wspominałeś o zamontowanym haku ale faktycznie gniazdko w nim jest najbardziej narażone na warunki atmosferyczne i powinno być co jakiś czas sprawdzane i konserwowane żeby uniknąć takich sytuacji.

Szerokości :ok: i dzięki za informację.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

03 Maj 2017, 11:55

judin napisał(a):na domiar złego zauważyłem, że przednie światła pozycyjne nie świecą, nie ma tam prądu, żarówki są ok

bonifacy napisał(a):Czy to jest wynik pomiaru miernikiem czy tylko domniemanie ?

judin napisał(a):miernikiem

judin napisał(a):światła postojowe z przodu okazały się spalone, źle patrzyłem więc prądy są ok

No więc po co kłamać? Można było sprawę szybciej rozwiązać, gdybś zmierzył miernikiem napięcie naprawdę...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000