Światła stopu w POLO

21 Lut 2009, 10:35

Witam.
Od wczoraj mam problem z moją polówką.
Otóż wszystkie światła stopu po wyłączeniu silnika nie gasną. Zostawiłem samochód wczoraj przed sklepem, wracam a tu choinka ( wszystko się świeci ). Jadąc do domu inne auta sygnalizowały mi światłami, że coś chyba jest nie tak z moim pojazdem. Wróciłem do domu,wyłączyłem autko i wszystko ok ( światła się nie świeciły ) a za około pół godziny znów to samo.
Rozłączyłem baterie, żeby mi nie padła przez noc. dziś rano podłączam i bez zmian. Dodam że auto zapala i jeździ bez zarzutów. Jest weekend i nie ukrywam, że zależy mi na autku i zanim ostatecznością będzie wizyta w warsztacie mam nadzieje, że tutejszy feeback okaże się pomocny.
Z niecierpliwością czekam na jakieś podpowiedzi.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Ez Cortez
Nowicjusz

• 21 Lut 2009, 11:19

Pod pedałem hamulca jest włącznik świateł stopu.Sprawdz go czy się nie zacina.Jak wypniesz z niego jeden z przewodów,to światła stopu powinny zgasnąć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

21 Lut 2009, 11:50

Wciskając parokrotnie pedał hamulca faktycznie światła "odpuściły " natomiast miałem problemy z lokalizacją tego włącznika. Zapomniałem dodać, że podczas wczorajszej jazdy zaświeciło mi się EPC. Czy mogło to mieć związek z zablokowanym włącznikiem hamulca?
    Poobserwuję trochę auto i zobaczę czy stan poprzedni nie powróci.
    Jeśli tak wtedy już zagłębię się w poszukiwania tego włącznika.
    Spostrzeżenia opisze.
    Dzięki za info i pozdrawiam.
    Ez Cortez
    Nowicjusz

21 Lut 2009, 16:16

Niestety po jakimś czasie problem powrócił. Znalazłem ten włącznik, ale wygląda na to, że jest wadliwy ponieważ gdy jest wciśnięty światła działają i gdy jest luźny też, Zauważyłem ,że są na nim jakieś ustawienia i można do ustawić w trzech pozycjach, ale tylko w jednej z nich da się go z powrotem zamontować. Czy można go jakoś rozebrać lub sprawdzić?Z tego wszystkiego padł mi akumulator. Jeśli jest to uszkodzony włącznik jaka jest przybliżona cena za nowy?Proszę o poradę.Pozdrawiam.
    Ez Cortez
    Nowicjusz

21 Lut 2009, 16:59

Koszt takiego włącznika to ok. 30 zł. Możesz spróbować go sam naprawić, ale jeśli nawet Ci się uda, to nie będzie to samo, co nowy oryginalny. Lepiej kupić i mieć spokój do końca eksploatacji tego samochodu:)
    marky85
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

23 Lut 2009, 10:02

Witam,
    Dziś rano zakupiłem sobie nowy włącznik.
    Zamontowałem i wszystko jest Ok.
    Czy konieczne jest wykasowanie błędu z komputera?
    Dzięki za poradę.
    Pozdrawiam.
    Ez Cortez
    Nowicjusz

23 Lut 2009, 16:02

Jak światła STOP-u działają prawidłowo,a na desce rozdzielczej nie świeci kontrolka silnika ani hamulca,to nic nie trzeba kasować.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000