Swieci lampka check w daewoo lanos 1.6 16V

28 Kwi 2010, 20:54

witam mam lanosa 1,6 16V benzyna z 98r. od 3 dni po przejechaniu ok 7 km zapala mi się lampka check. po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu lampka gaśnie i zapala się ponownie po 7km. ponadto obroty silnika jak gdyby falują tzn z początku jazdy są w normie natomiast gdy silnik się rozgrzeje zaczynają "skakać" od 1000-1700. ponadto samochód mi więcej pali benzyny od dłuższego czasu ( gdy go kupowałem 3 lata temu palił 8l/100 a od 1,5 roku pali 11l/100 ). czy ktoś z was może pomóc w ustaleniu co może być przyczyną?
arti84
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
  • 29 Kwi 2010, 08:08

A jaki masz problem z odczytaniem kodu błędu?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2010, 09:30

jeszcze nie podłączałem pod kompa dzisiaj będę to robił i będę wtedy coś wiedział. natomiast moje pytanie brzmi czy silnik krokowy może powodować zapalenie kontrolki ?
    I co ze zwiększonym zużyciem paliwa? pytam bo narazie jestem zielony w tych tematach a pod komputer jak wspominałem jestem umówiony na popdpięcie dzisiaj
    arti84
    Nowicjusz

29 Kwi 2010, 11:37

Lanosy 1.6 DOHC miały wadę fabryczną :wink: Drobną co prawda, ale zawsze. Takie objawy jak Ty już setki razy ludzie opisywali :grin:
    Jak Ci na kompie wywali błąd 35 - Regulator biegu jałowego (IACV): Oboty silnika przy zamkniętej przepustnicy różnią się od założonych obrotów biegu jałowego o 170 obr/min to Ci powiem co robić dalej, bo mogę się mylić.
    To, że pali więcej to prawdopodobnie kwestia przejścia w tryb awaryjny, tym się na razie nie przejmuj.

Ups, nie zauważyłem, że już półtora roku Ci tyle pali :grin: Myślałem, że dopiero teraz...ciekawa sprawa, a wcześniej Ci się CHECK nie zapalał?
    Kenji
    Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

29 Kwi 2010, 12:24

wcześniej check się nie zapalał dopiero od 3 dni mi się zaświeca. dzwoniłem do serwisu i powiedzieli że może to być winą sondy lambda.

[ Dodano: Czw Kwi 29, 2010 13:31 ]
    ponadto dodam, że jeszcze przed tymi problemami samochód jak był zimny to potrafił szarpać w czasie jazdy w momencie jak spuściłem trochę nogę z gazu a później dodałem więcej. po rozgrzaniu silnika już nie szarpał w takich sytuacjach tylko się ładnie rozpędzał.
    arti84
    Nowicjusz

29 Kwi 2010, 16:02

A po co chcesz się podłączać pod komputer? Chyba, że masz swój interfejs diagnostyczny. Ale jak nie masz, to kod usterki można przeczytać przy pomocy lampki kontrolnej silnika ( check ) - wystarczy tylko w gnieździe diagnostycznym połączyć ze sobą piny A i B i patrzeć co wymiga kontrolka.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Yeti i Octavia Scout we flocie TOPR-u
      SKODA Polska przekazała ratownikom Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego dwa kolejne modele - Yeti i Octavię Scout. 15 stycznia 2013 roku nastąpiło oficjalne przekazanie kluczyków do dwóch modeli ...
      15 lat sukcesów Toyoty Prius
      15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

29 Kwi 2010, 16:06

Też właśnie myślałem o sondzie lambda, ale jak nie zczytasz błędów to się nie dowiesz...a serwis i ludzie na forum to nie wróżbici... :roll: Pojedziesz do serwisu to Ci wymienią po kolej cały samochód dokąd usterka nie zniknie...
    Kenji
    Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

17 Sie 2013, 11:59

w moim lanosie 1.6 16v kontrolk zapalila sie po przekroczeniu predkosci 160km/h jak wylaczylem silnik to zgasla i kilka dni sie nie palila a teraz znowu choc juz tak szybko nie jechalem i jak sie zatrzymuje to obroty skacza czy moze to wina silniczka krokowego
    radekwroc
    Obserwowany

Prawo jazdy: 22 07 2011
    Przebieg/rok: 14tys. km
    Auto: daewoo lanos
    Silnik: 1.6 16v
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1998