Świeci się kontrolka ABS - VW Bora

10 Lip 2016, 18:53

Witam.problem jest następujący; gdy przejeżdżałem przez próg zwalniający zahaczyłem podłogą o prób i wyskoczył mi kontrolka abs i świec caly czas. Zaglądałem pod auto, ale nie zauważyłem nic niepokojącego ( jakiś urwanych, wypiętych przewodów). Co się takiego stało że abs się świeci?
Jakby co to stuknąłem o próg po wyjechaniu tylnych kół.
P.s czy mogę z tym jeździć? Bo mechanik ma urlop
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

11 Lip 2016, 12:48

Trzeba sprawdzić przy wszystkich kołach kabelki które idą do czujników od ABS. Sprawdź też bezpieczniki. Możesz też odłączyć akumulator na jakąś godzinkę i po ponownym podłączeniu i uruchomieniu samochodu sprawdzić czy kontrolka będzie nadal się świeciła.

Nie powinno się jeździć samochodem z niesprawnym układem ABS ponieważ jest on częścią układu hamulcowego. Generalnie bez ABSu hamulce powinny działać normalnie, ale trzeba pamiętać o tym że w razie nagłego hamowania koła zostaną zblokowane co będzie skutkowało brakiem sterowności.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Lip 2016, 21:04

Witamy. Tak jak w poprzedniej odpowiedzi z niesprawnym układem ABS nie powinno się jeździć. Auto w trakcie hamowania może zachować się nieprzewidywalnie.
Należy niezwłocznie dokonać diagnostyki komputerowej i zweryfikować usterkę.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stresujący manewr parkowania dla Kierowcy
    Umiejętne parkowanie jest równie ważnym elementem bezpiecznej jazdy jak poruszanie się po drogach. Tymczasem jeden na czterech kierowców ma problemy z parkowaniem(1). Kierowcy przyznają, że wolą zaparkować dalej ...
    Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...