Świeży kierowca vs auto dla rodziny

21 Lis 2016, 15:34

Dopiero co dostałam prawo jazdy - nie boję się jeździć, chociaż mam świadomość braku doświadczenia. Przymierzam się do zakupu samochodu... no i tu zaczyna się problem, co wybrać.
Moi faceci są bardzo wysocy i nie mieszczą się za bardzo do "kobiecych" aut, poza tym mi też nie podobają się takie "maluchy". Nie znam się na samochodach, nie umiem kupić starego używanego samochodu, większość ogłoszeń jest podejrzana - komisy, auta bez historii, sprowadzane z zagranicy. Oczywiście wielu mi doradza, kup sobie taki np. 3-5 letni, tuż po gwarancji, z pewnego źródła, itd - tylko gdzie takie znaleźć :shock: ? Wolałabym kupić coś do czego będę miała zaufanie, że nie rozwali mi się w środku drogi i bezpiecznie dowiezie mnie do celu. Zastanawiałam się nad zakupem nowego, z salonu samochodu. Czy to ma sens dla niedoświadczonego kierowcy?
amp
Nowicjusz

Auto: nie mam

21 Lis 2016, 15:38

Wszystko zależne od finansów,można kupić nowe auto z salonu ale jak się rozbije to bardziej szkoda jest,natomiast można kupić również dobre auto po utracie wartości kilkuletniego i już jest inaczej.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

21 Lis 2016, 15:49

Wiem, że zabrzmi to głupio... ale nie przewiduje rozbicia auta :no: :no: :no: przecież będę wozić moją rodzinkę. Wiem, to się zdarza, nie muszę być sprawcą wypadku, by ponieść szkodę.

Zastanawiałam się nad tym, jeśli kupię stare auto, to będę płacić
- bardzo wysokie ubezpieczenie jako świeży kierowca,
- za naprawy (nawet jeśli kupię dobre auto - to przecież części się zużywają)
- odsprzedaż starego auta, mniej traci na wartości, nie zmienia faktu, że nie jest wiele warte

Kupując nowe
- mam gwarancję
- pakiet ubezpieczeń w niższych cenach
- a przede wszystkim większe bezpieczeństwo - nowsza technologia, nowe części.

Cena jest mniej istotna, bardziej liczy się dla mnie bezpieczeństwo. Gdybym miała kupić stare auto od znajomego, to może bym weszła w to, a tak zostają mi ogłoszenia, komisy - loteria, z przewagą przegranych losów.
amp
Nowicjusz

21 Lis 2016, 16:25

Nie chodzi tyle o rozbicie auta (co oczywiście również może się zdarzyć a "przewidywanie" jest co najmniej niemądre, zwłaszcza, że niewiele km przejechałaś i niewiele niestandardowych sytuacji na drodze spotkałaś) a przede wszystkim o obcierki/przycierki/przywalenie w słup na parkingu( :mrgreen: ) wynikające z braku doświadczenia, obycia z samochodem, słabego wyczucia jego wymiarów/zwrotności - normalna sprawa na początku.

Co to znaczy, że auto używane jest "niewiele warte"? Rozmawiamy o 25 letnich trupach?

przede wszystkim większe bezpieczeństwo - nowsza technologia, nowe części.

A to już zależy od przedziału cenowego, w którym się obracasz. Nowe autko za powiedzmy 60k w ogromnej większości przypadków będzie mniej bezpieczne niż używane wyższej klasy w tej samej cenie.

Pewne samochody używane? Szukaj w sieciach dealerskich. (np: http://www.volvocars.com/pl/modele/volvo-selekt, inni producenci też mają, wystarczy poszukać) W ogłoszeniach zwracaj uwagę na auta z PL salonów, serwisowane w ASO (historię zawsze da się potwierdzić), jeśli budżet nie gra roli to znalezienie takiego samochodu nie stanowi problemu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lis 2016, 17:48

przede wszystkim o obcierki/przycierki/przywalenie w słup na parkingu( ) wynikające z braku doświadczenia, obycia z samochodem, słabego wyczucia jego wymiarów/zwrotności - normalna sprawa na początku.

będzie bolało, ale jest to w pakiecie "święty spokój" :wink:

Patrzyłam się na samochody używane, odkupione i zrobione w ASO, ale one są bardzo drogie np. 3 letnia Toyota Verso za prawie 57 tys (https://www.toyota.pl/used-cars/pewneauto.json), a nowy na benzynie, z wyprzedaży rocznika mogę mieć za 60 tys. z gwarancja 3 letnią.

Generalnie pytam się, bo wiem, że jest to trochę szalone i raczej niewiele osób na pierwszy samochód kupuje nówkę z salonu.
amp
Nowicjusz

21 Lis 2016, 18:09

Benzyniaki są w zakupie tańsze od diesli. Bardzo prawdopodobne, że egzemplarz, który znalazłaś wyjechał z salonu kosztując 100k+ a nie 60

E: Najlepiej napisz ile chcesz/możesz wydać a wtedy dyskusja będzie wyglądać inaczej. Istotne też są roczne przebiegi, jazda w mieście/w trasie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...

21 Lis 2016, 18:37

Bardzo prawdopodobne, że egzemplarz, który znalazłaś wyjechał z salonu kosztując 100k+ a nie 60

na pierwszy samochód nie potrzebuję chromowanych ozdób, czy oryginalnej nawigacji, a dużo tych ogłoszeń ma taką cenę, bo jest to wersja ful-wypas.
Najchętniej kupiłabym do 50 tys., benzyniak jak najbardziej jest OK, coś w stylu Toyota Verso.
amp
Nowicjusz

21 Lis 2016, 18:47

to nie jest dziwne że 3-letnia toyota kosztuje prawie tyle samo co nowa z salonu bo zależy to od wyposażenia, podejrzewam iż ta 3-letnia ma full wypas a nówka jest goła jak święty turecki i pewnie nawet bez klimy
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

25 Lis 2016, 08:49

Wiadomo, że najlepiej samochód jak najnowszy, albo z małym przebiegiem. Zwrócić trzeba również uwagę na koszty eksploatacji. W używanym samochodzie wcześniej czy później coś się zacznie psuć i warto zwrócić uwagę na cenę części i to też wziąć pod uwagę. Dobre cenowo i jakościowo części znajdziesz w internecie. Trzeba tylko trochę poszukać lub popytać innych użytkowników forum, gdzie się zaopatrują w części.
pawelmakowski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 1990
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: audi A3
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004