Świeżynka szuka 1 auta - oszczędne do 7000zł do miasta

01 Maj 2017, 22:21

Witajcie. Szukam swojego pierwszego pojazdu. Na mechanice się zabardzo nie znam, dlatego szukam czegoś co by zanadto się nie psuło. Poruszać się będe głownie po miescie, max 15km dziennie.

Kwota jaka dysponuje na sam samochód to ok 7000 zł + ok 500 zł na wstępne opłaty ( ubezpieczenie bedzie na ojca ).
1. Mały silnik max pojemnośc 1,4, żeby dużo nie palił
2. 4/5 drzwi
3. rocznikowo powyżej 2000
4. Ma być w miarę mało awaryjny, a jak już się coś zepsuje to żeby nie zrujnowało to mojej płytkiej kieszeni :)
5. z wyposażenia w sumie nie potrzebuje za dużo. Miło jakby był centralny zamek, wspomaganie i szyby elektryczne.

Z takich moich propozycji to ( w kolejności co mi się najbardziej podoba )
1. Fiat Panda - który silnik lepszy ? 1.1 czy 1.2 ?
2. Fiat punto II 1.2
3. opel corsa c 1.2
4. hyundai getz
5. ford fiesta mk6
6. renault clio 1.2 / 1.4

co z tych modeli jest teoretycznie najbardziej porządne i najmniej się psuje ? Jestem z Zabrza, więc jeśli macie jakieś ciekawe propozycje to tak do max 30-40km. Z góry dziękuje Wam ślicznie za pomoc :) pozdrawiam gorąco
Ostatnio edytowany przez weronikakiano, 01 Maj 2017, 22:51, edytowano w sumie 1 raz
weronikakiano
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2017
Auto: szukam

01 Maj 2017, 22:40

Mały silnik nie oznacza małego spalania :)
Poszukaj sobie Hondy Civic VI 1.5 VTEC ciężko będzie o rocznik 2k0 ale jak już znajdziesz to zakonserwuj podwozie i będziesz zadowolona z autka i z małego spalania.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

01 Maj 2017, 22:54

bardziej chodziło o to żeby to jakiś smok nie był, tata ma 2,5 audi i potrafi spalić 15l benzyny, więc nie o to mi chodziło :D

honda ciekawa, ale sporo widze 3 drzwiowych

a z tej listy co podałam to co się wydaje najciekawszego ? taka panda to awaryjny samochód ? słyszałam że dobrze sie sprawuje
weronikakiano
Nowicjusz

01 Maj 2017, 23:01

W Pandzie nie ma się co zepsuć oprócz rzeczy eksploatacyjnych typu gumy zawieszenia, wentylatory, łożyska itp. Tam masz zero elektroniki. Ot taka puszka dobra na początek do miasta lub dla młodej osoby co ma wysokie OC.

Pojemność nie ma dużo do spalania, oczywiście nie mówimy o silnikach typu HEMI. Wbrew pozorom takie 1.0 może spalić tyle samo lub więcej co 1.4/1.6. Wszystko zależy od typu jazdy, wagi pojazdu oraz samego silnika.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Maj 2017, 23:04

chodzi mi np o to że corsy c 1.0 się nie poleca bo tam miała chyba problem z łancuchem rozrzadu i drogie naprawy były. Peugeotów np 206 też tak srednio bo regeneracja tylnej belki troche kosztuje. Słyszałam że silniki vw z chyba aluminiowym blokiem silnia miały problem z odmą i na krótkich odcinkach zacierały się w zime.

Chodzi mi o wybór samochodu ktory teoretycznie jest pozbawiony wysokich wydatków i wad fabrycznych :)
weronikakiano
Nowicjusz

01 Maj 2017, 23:15

Regeneracja belki to jakieś 800 zł. Czy dużo... Zależy jak na to patrzeć.

Jak liczysz każdy grosz to omijaj, nie ma sensu jeździć z krzywymi kołami i czekać na wypłatę.

Corsa to proste auto, ale nieco większe niż taka Panda. Powiedz czego oczekujesz, bo niektórym miejskie puszki odpowiadają, a inni (np. ja) omijają szerokim łukiem. :)
galakty
Forumowicz VIP

02 Maj 2017, 00:09

Tylko do miasta, dojazdy do pracy, na zakupy. Komfort i bajery i inne komputery sa mi zbędne :) 4 x do roku wypad do Krk autostrada a4. Najbardziej zalezy mi na tanim użytkowaniu, to jest taki wymog nr 1. Panda mi sie podoba z tego wzgledu ze sie wysoko siedzi i lewarek wygodnie obsluguje do tego dobra widocznosc. Tylko sie troche obawiam stereotypow ze to fiat a jak to sie mawia fiat i ford go*no wort :D
weronikakiano
Nowicjusz

02 Maj 2017, 09:41

Popatrz na te auto i pomyśl, co tam się może zepsuć jak tam nic nie ma :D
galakty
Forumowicz VIP

02 Maj 2017, 11:33

Ahh te kochane stereotypy :mrgreen: ja mam kolejnego Fiata i złego słowa nie powiem.

Masz kilka linków:
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i oc tylko sporo wyświetleń zastanawia (sprawdż progi i podłogę na oględzinach).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - co prawda rzadko polecany model ale dwóch właścicieli od nowości więc służył raczej bezawaryjnie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012