SWIFT MK6 2008 r. Awaria Prędkościomierza

18 Mar 2019, 11:11

Witam! Pomocy!!!!
w jednym czasie przestał działać prędkościomierz , kilometry stoją w miejscu, nie działa chwilowe zużycie paliwa i poziom paliwa jest taki, że raz jest rezerwa a jak skręcę samochodem w drugą strone jest pełno.
Co może być przyczyną takiej awarii ? aha i obroty są podwyższone ok 1050 .BYłem już u kilku eletromechaników i nie ma żadnych błędów , po jakiś schematach elektrycznych też nikt nie naprawił- w ASO zdiagnozowali prawdopodobnie awarię PCM- ale to jest tylko prawdopodobnie.
Czy ktoś z Was może mi pomóc ?
difen1
Obserwowany

18 Mar 2019, 11:38

Pamiętam że moduły PCM sprawiały kłopoty w tym modelu w latach od 2008 do 2012. Później coś tam poprawili. Bardzo często przy problemie np. rozruchu w zimie jak auto nie zapalało wystarczyło trochę podgrzać PCM suszarką i odpalało za pierwszym.

Masz sporo problemów które pojawiły się w jednym czasie więc sporo wskazuje na ten sterownik.

Dziwne też jest to że nie ma żadnych błędów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Mar 2019, 13:10

dziękuję za podpowiedź. To w takim razie jestem zmuszony do sprawdzenia tego sterownika. Część używana nie jest droga - 75 PLN , ale obawiam się tego , że jak elektronik zacznie "klonować" sterownik to , żeby czegoś innego nie zepsuł :-)

pozdrawiam
difen1
Obserwowany

18 Mar 2019, 15:34

difen1 napisał(a):ale obawiam się tego , że jak elektronik zacznie "klonować" sterownik to , żeby czegoś innego nie zepsuł
Jak kupisz z takim samym oznaczeniem to nie będzie musiał klonować wystarczy odpowiednio przypisać/zakodować immobilizer jak jest w tym sterowniku i powinno wszystko chodzić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    O czym kierowca powinien pamiętać wiosną?
    Wyższe temperatury, zmiana warunków atmosferycznych, stanu nawierzchni i samopoczucia kierowców to symptomy panującej wiosny. To również czas przeglądów po zimie, wymiany opon i coraz większej ...