Sygnalizacja świetlna

29 Kwi 2010, 19:22

Witam serdecznie,
czy w przypadku skrzyżowania z sygnalizacją świetlną (posiadającego linie zatrzymania przed sygnalizatorami) kierowca może, nie utrudniając ruchu, wjechać za sygnalizator i zatrzymać się przed skrzyżowaniem, oczekując na zmianę świateł?

Dziś na drodze spotkałam się z taką sytuacją - zbliżając się do skrzyżowania, w momencie zapalenia żółtego światła kierowca przede mną minął sygnalizator, po czym zahamował mocno przed skrzyżowaniem (de facto pustym) i tam oczekiwał na kolejną zmianę świateł. Sytuacja o tyle niebezpieczna, że ja w momencie odnotowania światła żółtego nade mną i widząc, że kierowca przede mną nie zatrzymuje się, też dodałam gazu i zmuszona byłam wręcz awaryjnie hamować, żeby w niego nie wjechać.

Z mojego punktu widzenia, jeżeli auto przede mną wjechało za sygnalizator, powinno przejechać przez skrzyżowanie, o ile nie grozi to kolizją. Zdaniem kierowcy przede mną, miał prawo zatrzymać się tuż przed skrzyżowaniem nie utrudniając ruchu, jeżeli odniósł wrażenie, że nie zdąży przejechać.

Czy możecie mi doradzić, jakie w tym przypadku obowiązują zasady?

Z góry dzięki.
aniagmxit
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

30 Kwi 2010, 20:00

aniagmxit napisał(a): ja w momencie odnotowania światła żółtego nade mną i widząc, że kierowca przede mną nie zatrzymuje się, też dodałam gazu i zmuszona byłam wręcz awaryjnie hamować, żeby w niego nie wjechać.
a było słuchać na wykładzie co oznacza żółte :wink:
oczywiście jeśli jest żółte to hamujemy, samochód widząc że nie wyhamuje przed sygnalizatorem może przejechać skrzyżowanie jeśli nie stwarza to zagrożenia w ruchu (co i tak jest wykroczeniem drogowym :mrgreen: ),

ogólnie na żółtym za sygnalizator nie wolno wjechać, a w razie gwałtownego hamowania samochodu przed tobą, najechanie na tył jest Twoim przewinieniem, Ty dostaniesz mandat i PKT karne.
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Maj 2010, 00:06

kierowca jadący przed tobą popełnił wykroczenie.a ty uważaj na przyszłość i nie jedz tak jak inni.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

04 Maj 2010, 15:16

Więc w końcu jak to jest? On popełnił wykroczenie, ale byłaby moja wina, gdybym w niego wjechała?

oczywiście jeśli jest żółte to hamujemy, samochód widząc że nie wyhamuje przed sygnalizatorem może przejechać skrzyżowanie

Przejechać przez skrzyżowanie, ale czy może przejechać za sygnalizator i zatrzymać się przed skrzyżowaniem?

kierowca jadący przed tobą popełnił wykroczenie.

Czy możesz powiedzieć, jaki przepis tego zabrania?

Temat dla mnie wciąż nie jest jasny.
Czy można przejechać za sygnalizator i zatrzymać się przed skrzyżowaniem?
aniagmxit
Nowicjusz

04 Maj 2010, 16:16

W odpowiedzi na twoje pytania :
Paragraf 95 pkt 1 pdpkt 2 rozporządzenia ministra infrastruktury oraz spraw wewnętrznycch i administracji oraz art. 19 pkt 2 pdpkt 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym dokładnie określają wasze zachowanie.
Największym twoim błędem było to, że jak sama napisałaś, widząc światło pomarańczowe zamiast hamować, dodałaś gazu...Gdyby samochód przed tobą nie zatrzymał się i pojechał dalej ty wjechałabyś na skrzyżowanie i opuszczałabyś je już na świetle czerwonym.
Natomiast gdybyś dobiła do samochodu jadącego przed tobą wina byłaby twoja - raz art. 19 , a dwa par. 95... A kierowca samochodu jadącego przed tobą wytłumaczyłby się częścią par. 95, dodając, że jechał z taką prędkością, że zdążył wyhamowac przed skrzyżowaniem.
Wytłumacz dlaczego zamiast hamować, przyspieszyłaś, widząc światło pomarańczowe? Ale tak szczerze i bez wykrętów typu - bo za mną jechały samochody i nie chciałam żeby któryś do mnie wjechał.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Maj 2010, 06:16

Dzięki za konkrety.
Szczerze - bo ten kierowca był znajomym, który przeprowadzał mnie przez miasto i nie chciałam go zgubić na światłach. Ale to nie istotne, rzeczywiście moja wina.

A więc gwoli ścisłości - jeżeli nie zdążę zahamować przed sygnalizatorem, mogę zatrzymać się za nim, przed skrzyżowaniem, i będzie to zgodne z przepisami?

Pozdrawiam
aniagmxit
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawne i mocne podwozie z ESP w samochodach Opel ADAM
    Śmiały kształt modelu ADAM jest dodatkowo podkreślony przez zastosowanie dużego rozstawu kół (przednich: 1485 mm; tylnych: 1478 mm). Podwozie z rozstawem osi wynoszą-cym 2311 mm zapewnia maksymalny komfort i poziom ...
    Nie daj się przekręcić
    Czy wiesz o tym, że kupując samochód sprowadzany z zagranicy, możesz żądać od sprzedawcy certyfikatu z ostatniej kontroli pojazdu wykonanej w kraju pochodzenia samochodu z informacją o jego przebiegu.

05 Maj 2010, 10:54

tak jest to dopuszczalne.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

05 Maj 2010, 16:16

Gdyby doczepiła się policja możesz zawsze powołać się paragraf 95 dodając, że nie było potrzeby przejeżdżania przez skrzyżowanie, a samochód, kóry jechał za tobą trzymał się ciebie bardzo blisko, bo np. myślał że pojedziesz dalej mimo żółtego światła i dlatego, żeby nie spowodować ewentualnej stłuczki wjechałaś za sygnalizator, ale nie było potrzeby przejechać skrzyżowania, żeby nie powodować zagrożenia.
A na przyszłość, jak zbliżasz się do świateł, to lepiej zdjąc nogę z gazu, bo należy się spodziewać, że te światła mogą się w każdej chwili zmienić. A już tym bardziej jest taka mozłiwosć, jeżeli jedziesz i widzisz zielone światło, które pali się już jakiś czas.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000